zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verzekeraars en banken werken aan soepeler kapitaaloverdracht

25 oktober 2011 - Verzekeraars en banken gaan gezamenlijk een nieuw protocol opstellen waarmee de overdracht van kapitaal van klanten tussen deze financiële instellingen verder wordt vergemakkelijkt. Het streven is dit protocol voor de stroomlijning van kapitaaloverdracht in het vroege voorjaar van 2012 gereed te hebben. Het protocol zal worden toegepast door alle bij de NVB en het Verbond aangesloten leden.

Dat zijn het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken overeengekomen. De overdracht van kapitaal, bijvoorbeeld van een beleggingsverzekering naar een bancair product, verloopt momenteel volgens de in de Overeenkomst Stroomlijning Kapitaaloverdracht (OSK) vastgelegde procedures. Deze overeenkomst werd in 2003 op initiatief van het Verbond van Verzekeraars in het leven geroepen. Sedert vorig jaar nemen ook banken deel aan de OSK en is de overeenkomst uitgebreid tot kapitaal- en spaarverzekeringen voor de eigen woning. 



Knelpunten
Uit een evaluatie van de overeenkomst is gebleken dat er in de praktijk knelpunten optreden. Zo kan de overdracht van kapitaal op technische bezwaren stuiten, of blijkt de OSK niet goed in de bedrijfsprocessen ingebed te zijn. De bekendheid met de OSK bij medewerkers in diepere lagen van de organisatie verdient eveneens aandacht. "De kapitaaloverdracht van een verzekeraar naar een bank is complex. De klant moet daar zo min mogelijk hinder van ondervinden, is ons uitgangspunt," aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. "Het vergt helaas nog wat tijd om dit goed op orde te krijgen." 

Rechten en plichten
Het protocol moet de in de praktijk aan het licht gekomen tekortkomingen wegnemen en de rechten en plichten van alle betrokken partijen beter verankeren. Zo wordt de informatieverstrekking nader omschreven, een maximale termijn waarbinnen de overdracht van het geld moet plaatsvinden opgenomen en zal goed toezicht op de naleving van de code geregeld worden. De uitvoeringspraktijk zal daarna met enige regelmaat geëvalueerd worden.
Volgens het Verbond en NVB heeft de OSK goede diensten bewezen, maar is de uitvoering nog niet volmaakt. De praktijk blijkt weerbarstig. Weurding: "Het liefst nemen we de knelpunten met een knip van de vingers weg, maar zo simpel is het helaas niet. Zorgvuldigheid gaat hier wat mij betreft boven snelheid."

Toelichting OSK
De OSK werd in 2003 ingevoerd op initiatief van de verzekeringssector om te zorgen dat overdrachten van kapitaal soepeler verlopen. Daarvoor duurde het overdragen vaak lang, omdat de overdragende verzekeraar heel wat informatie moest verzamelen, terwijl niet altijd helder was welke gegevens hij moest aanleveren. Dit is ondervangen door de Overeenkomst Stroomlijning Kapitaaloverdrachten. Volgens die OSK moet de overdragende verzekeraar een zogenaamd overdrachtsformulier invullen, waarin precies staat welke gegevens nodig zijn voor de overdracht. Ook is beschreven hoe de overdrachtswaarde moet worden vastgesteld als er vertraging ontstaat in de uitkering. De overeenkomst gold tot voor kort alleen voor levensverzekeraars, die daarop individueel kunnen intekenen. Bijna alle levensverzekeraars doen eraan mee. Als gevolg van het banksparen kunnen consumenten er sinds vorig jaar echter ook voor kiezen de uitkering van de kapitaalpolis te gebruiken voor een lijfrenteproduct bij een bank. Deelname aan de overeenkomst is daarom in overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken ook opengesteld voor de aangesloten banken. Naast de openstelling voor banken is besloten dat de overeenkomst voortaan niet alleen op de pen-sioen- en lijfrenteverzekering van toepassing is, maar ook op de spaarrekening eigen woning, de kapitaalverzekering eigen woning, de ongeclausuleerde kapitaalverzekering en de bancaire lijfrente.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Forse terugval Europese beursgangen
 Nederland is aantrekkelijk voor durfkapitalisten
 Vermogensbeheerders onder de loep
 Nieuwe technologieën veranderen betalingssystemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10