zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlanders heeft spijt van carrièrekeus

21 oktober 2011 - Nederlanders maken veel foute carrièrekeuzes. Maar liefst 50 procent van de Nederlanders zou nu iets totaal anders kiezen, wanneer zij hun carrière over konden doen. Dit terwijl de meeste werknemers zich wel gewaardeerd voelen door hun werkgever en hun baan gemiddeld een 7,2 geven. Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.

Het onderzoek, uitgevoerd door Intelligence Group, laat zien dat vooral werknemers met vijf tot tien jaar werkervaring iets totaal anders op werkgebied zouden willen doen. Bij vmbo’ers en mbo’ers komt dit veel vaker voor dan bij WO-opgeleiden. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Enorm veel werknemers zijn niet tevreden met hun werk en zouden eigenlijk liever iets anders willen doen. Veel van hen zien geen mogelijkheden om hun carrière een andere richting te geven. Werkgevers kunnen hier een rol in spelen door bijvoorbeeld ‘snuffelstages’ mogelijk te maken voor jongeren die nog op school zitten en bezig zijn met het maken van keuzes. Daarnaast zou de werknemer ook vaker, bijvoorbeeld eens in de vijf jaar, bewust de balans moet opmaken of hij tevreden is met de huidige loopbaan." Ondanks bovenstaande feiten, geven Nederlanders hun baan gemiddeld een ruime voldoende.



Na meer dan tien jaar werkervaring meer stabiliteit in loopbaan
Ruim de helft van de Nederlanders voelt zich gewaardeerd door zijn werkgever. Het gevoel van waardering neemt echter af met het aantal jaren werkervaring. Zo voelt 60 procent van de respondenten met minder dan één jaar werkervaring zich gewaardeerd door de werkgever, tegenover 48 procent van de groep met vijf tot tien jaar werkervaring. "Bij werknemers met meer dan tien jaar werkervaring neemt het gevoel van waardering door de werkgever weer iets toe. Dat zie je ook terug in de wens om een andere carrière te kiezen, in deze groep neemt die namelijk ook iets af. Blijkbaar gaat men de eerste jaren van de loopbaan door een grilligere fase, na tien jaar wordt de loopbaan stabieler en nemen de zelfverzekerdheid en tevredenheid toe," aldus De Weerd. In Het Nationale Werkonderzoek van vorig jaar gaven Nederlanders hun baan gemiddeld nog een 7,1 en voelde 53 procent zich gewaardeerd door de werkgever. Dat betekent dat de economische ontwikkelingen en de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt het afgelopen jaar hier nauwelijks invloed op hebben gehad.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips om in de zomer aan uw carrière te werken
 Mentor is goed voor uw carrière
 Tips om uw doelstellingen dit jaar wel te halen
 Vijf vragen om uzelf te stellen voorafgaand aan een carrièreswitch
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
21-10-2011
 | 
07:29 uur
Doorgaans kunnen we wat kritischer zijn waar het surveys aan gaat maar soms komt het aardig in de buurt.

Als we weten dat de CITO eigenlijk zijn langste tijd, allang, heeft gehad als assessment methode, als we weten dat vrijwel 99% van de overige assessment methoden, slechts een momentopname is en een cummulatie van ervaringen en opgedane leerstof, dan is deze uitkomst niet echt verwonderlijk te noemen.

Voorgaande laatste heeft namelijk alles te maken met het gegeven dat de persoonlijke latenties van de betrokkenen klaarblijkelijk, niet genoeg inzichtelijk is geweest waardoor niet helder werd waar nu de werkelijke 'Krachten' van de betrokkenen bleken te liggen.

Daar ligt namelijk de grondslag van de conclusie. Je kunt heel veel aspiraties hebben maar als je er geen persoonlijke affiniteit mee hebt, maar je kunt bijvoorbeeld erg goed leren, dan kun je een heel eind komen maar..... gelukkiger wordt je er doorgaans niet van.

Excelleren
Er is een groot verschil tussen iemand die heel hard heeft gestudeerd voor een bepaalde beroepsrichting, daar dan ook terecht is gekomen uiteindelijk, vs iemand die gewoon zijn of haar natuurlijke latenties hebben gevolgd.

Ook hier geld dan de wetmatigheid ,'Je hebt slagers en je hebt slagers....' De ene slager gaat naar zijn werk omdat er brood op de plank moet komen maar de echte slager praat graag met zijn klanten over het vlees en kan er alles over vertellen en de beste adviezen mee geven.

Er zijn niet veel mensen in Nederland die de kennis en kunde hebben persoonlijke latenties inzichtelijk te maken. We bedoelen hier dan niet de uitkomsten en weergaven uit het woud der assessments. Nee, we hebben het hier over de werkelijke basis in persoon die onveranderd blijft.

Als je namelijk niet gebruikt wat je werkelijk in je hebt, kan het niet anders dan dat je op enig moment tot de conclusie komt, dat je 'Het' in je loopbaan, net niet hebt kunnen vinden of bereiken.

Zonde.
Cees Harmsen  |   | 
21-10-2011
 | 
10:06 uur
Kiezen voor een specifieke carrière betekent vaak dat andere mogelijke carrières uit het zicht verdwijnen. Dat besef is voorvelen moeilijk te accepteren. Er is ook een soort van oplossing voorhanden: de portfolio-loopbaan. Meerdere banen naast elkaar, waarin kwaliteiten en talenten elkaar wezenlijk aanvullen. Kan niet altijd, maar wel veel vaker dan je denkt.
Zorgt er in ieder geval voor dat mensen met meer motivatie en plezier aan het werk zijn.
EK artikelen  |   | 
15-03-2012
 | 
13:49 uur
Iedereen moet tegenwoordig op een veel te jonge leeftijd een keuze maken

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10