zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mentor is goed voor uw carrière

15 juli 2011 - Heeft u een mentor? Nee? Dat is jammer, want met behulp van een mentor kunt u uw professionele capaciteiten enorm verbeteren. Dat stelt carrièrecoach Chrissy Scivicque op Forbes. Komt bij dat mentoren vaak erg interessante mensen zijn waar u graag mee om wilt gaan. Als u de tijd neemt een goede mentorrelatie op te bouwen, krijgt u toegang tot een schat aan kennis en ervaring, en heeft u er tevens een vriend voor het leven en misschien een toekomstige zakenpartner bij.

Maar hoe begint u zo’n relatie? Scivicque legt uit. Eerst geeft ze antwoord op de vraag: wat is een mentor precies? Een mentor is een ervaren (vaak oudere) vakgenoot die u begeleidt en adviseert vanuit praktisch oogpunt. Een goede mentor is wijs en is bereid zijn of haar kennis en ervaring met u te delen. U kunt hem of haar inschakelen als u een steuntje in de rug nodig hebt of met werkgerelateerde vragen zit. Een mentor kan u helpen uw carrièredoelen te bepalen, helpen bij zakelijke beslissingen, helpen werkgerelateerde problemen op te lossen, u nieuwe vaardigheden leren en/of een ander perspectief bieden als u vastloopt. Nooit uitgeleerd
Een mentor is handig op ieder punt in uw carrière. Of u nu net afgestudeerd bent of bijna met pensioen gaat, er is altijd wel iemand van wie u nog iets kunt leren. Zelfs de meest ervaren professional weet niet alles en kan nog iets leren. Heeft u zelf veel ervaring, dan kunt u natuurlijk ook zelf een mentor worden. 

Selectiecriteria
Wie u kiest als uw mentor is een vraag waar u goed over na moet denken. Deze keuze bepaalt het succes van uw onderlinge relatie en uiteindelijk uw succes. Zoek iemand die u zakelijk respecteert en iemand die de carrière heeft die u nastreeft. Dat betekent niet dat u precies in zijn of haar voetstappen moet treden, u zoekt gewoon iemand die succesvol is op het gebied waar u dat ook wilt zijn of iemand die de professionele kenmerken heeft die u ook graag wilt hebben. Natuurlijk moet deze persoon ook mentor willen zijn en zijn/haar kennis willen delen, eerlijk zijn, tijd hebben en betrouwbaar zijn. Dat laatste omdat u waarschijnlijk nogal wat gevoelige informatie met deze persoon gaat delen. Tenslotte is het aan te raden iemand te kiezen die u ook persoonlijk mag. U gaat nogal wat tijd met deze persoon doorbrengen en de gesprekken die u voert zouden zowel plezierig als inspirerend moeten zijn. 

Ideale mentorrelatie
Heeft u eenmaal een mentor gevonden, bepaal dan waar u en uw mentor zich het best bij voelen. Wilt u een formele band, een informele, of eentje daar tussenin? Bepaal van te voren hoe uw ‘ideale’ mentorrelatie eruit zou zien, leg dit aan uw mentor voor en kijk of die zich er in kan vinden of wellicht betere ideeën heeft. Zoek uit hoeveel tijd u beide aan de relatie wilt besteden en maak op basis daarvan een schema. Bespreek of u communiceert via mail, telefoon, face-to-face of een combinatie daarvan. Zorg dat dit alles vanaf het begin duidelijk is en dat uw verwachtingen op één lijn liggen. Laat uw mentor tenslotte weten dat u de relatie ziet als een continu evoluerend proces. Komt er een moment dat de relatie voor een van beide niet meer werkt, dan moet het mogelijk zijn de insteek aan te passen. Op een informele, niet dwingende manier natuurlijk! 

Voordelen voor de mentor
De voordelen van het hebben van een mentor zijn nu wel duidelijk. Maar wat is het voordeel voor de mentor? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Sommige mentoren geloven gewoon in de persoon die ze begeleiden en willen dat die succes heeft. Dat alleen is voor hen genoeg. Anderen zien het mentorschap als een soort nalatenschap, willen niet dat hun kennis en ervaring verloren gaat en geven die daarom maar al te graag door aan de volgende generatie. Weer andere mentoren zien het vooral als egostreling. Zij praten graag over wat ze weten en meegemaakt hebben, en vinden het leuk als iemand tegen hen opkijkt.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
 Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
 Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht tips om een mentor te vinden en goed te benutten
 Wajong-waaier moet werkgever en collega’s bewuster maken
 Vijf tips om snel op gang te komen in uw nieuwe functie
 Negen regels voor een effectieve mentorrelatie
 
 
reacties
 
Ron adage  |   | 
18-07-2011
 | 
09:18 uur
Kan mij helemaal vinden in dit artikel. Hopelijk lezen veel managers dit artikel en gaan dan eens nadenken welke voordelen dit voor hun bedrijf kunnen hebben.
Nu worden ouderen als eerste het bedrijf uitgezet, bij reorganisaties etc. Van kennis overdracht hebben deze managers nog nooit gehoord!
De kans om een mentor te kunnen hebben, is een goede uitdaging om jezelf nog meer te verbeteren in het vakgebied. Tevens ook een mogelijkheid om met elkaar te sparren, waardoor er nieuwe ideeën kunnen ontstaan en meer innovatieve producten op de markt komen. Wordt eens tijd dat het verplicht moet worden om beginnende managers een mentor toe te wijzen, die door zijn leeftijd en ervaring de toekomstige managers echt iets leren.
Nog te vaak kom ik ze tegen, die “nieuwe” manager, die zogenaamd geïnteresseerd op de werkvloer rondloopt en zich laat “voorlichten”, om daarna alles beter te willen weten.
Kom je gelijk in de hoofdstukken motivatie, met plezier naar je werk en daarmee kan je heel veel geld verdienen!
R Berg  |   | 
18-07-2011
 | 
11:30 uur
''Een mentor is een ervaren (vaak oudere) vakgenoot die u begeleidt en adviseert vanuit praktisch oogpunt. Een goede mentor is wijs en is bereid zijn of haar kennis en ervaring met u te delen. U kunt hem of haar inschakelen als u een steuntje in de rug nodig hebt of met werkgerelateerde vragen zit.''

En waar vind je die Mentor dan?
Thuis.
Want dat zijn nou juist de mensen die vanwege de leeftijddiscriminatie verplicht thuis zitten.
Hè hè, eindelijk worden de heren wakker. Niet zo slim hè om al die zeer ervaren en met veel kennis overladen mensen als oud vuil aan de kant te schoppen alleen maar omdat ze ouder zijn dan 45 jaar.
Erik  |   | 
18-07-2011
 | 
17:00 uur
Het getuigd van traditioneel (en hiërarchisch) denken dat een mentor in de regel ouder is. Ik heb ook niet de indruk dat het artikel geschreven is om leeftijdsdiscriminatie aan de kaak te stellen.

De afbeelding aan het begin van het artikel laat zien waar het om gaat. Inspiratie - motivatie, lead by example. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of iemand van boven 50 jaar en weinig met computers werkt, een goede mentor is op gebied van gebruik en toepassing van social media.

Om van toegevoegde waarde te zijn dien je verbinding te kunnen maken met je ''doelgroep''. En hoe mooi zal het zijn dat er iemand binnen je ''doelgroep'' mentor wilt zijn om je alles te vertellen over die doelgroep en je helpt om in contact te komen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
Creativiteit en fantasie versus AI (1) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
meer top 10