zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Interim management: de cijfers van 2011

29 september 2011 - Hoe veel interim bemiddelingsbureaus er in Nederland zijn, staat niet precies vast. Op basis van eigen onderzoek en de criteria die daarbij aangelegd zijn, schat Vbridge in dat het er maximaal 500 zijn. Het bestand van 420 interim bemiddelingsbureaus die door Vbridge zijn opgenomen, geeft een blik in de bemiddelingsmarkt anno 2011.

De meeste interim bureaus combineren interim bemiddeling met werving & selectie (57 procent) en/of met consultancy (38 procent). Het merendeel opereert vanuit één vestigingslocatie (82 procent). Een klein deel heeft twee vestigingen (negen procent) en slechts zes bureaus (twee procent) hebben meer dan tien vestigingen in Nederland. Geografisch
Geografisch bekeken, wordt duidelijk dat de meeste bureaus gevestigd zijn in de provincies Utrecht (22 procent), Zuid- en Noord Holland (beiden twintig procent) en Noord Brabant (dertien procent). In Gelderland (acht procent) en Overijssel (zes procent) wordt er al wat minder bemiddeld, maar de echte hekkensluiters zijn Limburg en Zeeland (een procent). De stad Amsterdam is wel de meest populaire vestigingslocatie met 73 vestigingen (twaalf procent). De gemeente Utrecht (zes procent), De Haag (zes procent), Rotterdam (vijf procent) en Eindhoven (vijf procent)volgen op enige afstand. Met name door vestigingen in Amersfoort, Baarn en Hilversum staat de provincie Utrecht toch bovenaan in de rij. 

Sectoren
Een belangrijk deel van de bureaus richten zich op alle sectoren van de markt (47 procent). In het geval dat men zich differentieert, blijkt dat meeste focus ligt op de Zakelijke dienstverlening (33 procent), Industrie ( 32 procent), Overheid (30 procent) en Gezondheidszorg (25 procent). De Financiële dienstverlening en de Energiesector worden bij twintig procent van de bureaus genoemd. De Agrarische sector en het Toerisme blijken minder interessant voor bemiddelaars en sluiten de rij (twee procent). 

Vakgebieden
Finance wordt als vakgebied door 56 procent van de bureaus aangeboden. Direct daarop volgen: HRM (40 procent), ICT (40 procent) en Marketing (30 procent). In de ICT worden met name professionals bemiddeld en in minder mate interim-managers. Veel voorkomende vakgebieden zijn verder: Algemeen management, Logistiek(beiden 25 procent), Accountancy, Sales, Communicatie en Inkoop (alle rond de twintig procent) . 

Specialisatie
Eén op de drie bureaus specialiseert zich op één vakgebied en/of op één sector. Bij specialisatie op sector komen Overheid, Gezondheidszorg en Onderwijs het meeste voor (67 procent). De Financiële dienstverlening (onder andere banken en verzekeraars) zijn een goede vierde. Overigens is het wel opvallend dat het vakgebied ‘Banking’ door slechts negen procent van de bureaus wordt geleverd.
De bureaus die zich specialiseren op één vakgebied richten zich met name op ICT, Financiën, HRM, Inkoop, Facility-management en Legal/Juridische expertise.
Slechts zeven bureaus hebben hun focus op één sector met daarbij één vakgebied. Een voorbeeld daarvan is het Medisch interim management, dat uitsluitend in de Zorgsector voorkomt. Andere voorbeelden zijn Inkoop bij de Overheid en Algemeen management in het Onderwijs.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Interim Manager kiest tijdelijk voor vaste baan, een arbeidsmarktparadox?
 Jonge interim manager is geboren zzp’er
 Minder interim managers, maar salariskloof verdwijnt
 De vijf meest gemaakte fouten bij het inhuren van een interimmer
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
3-10-2011
 | 
20:39 uur
Jammer al deze versnippering in vakgebieden, sectoren en specialismen. Geen wonder dat de vraagkant altijd het gevoel heeft net-niet de ideale match te hebben. Het is een soort minikapitaalvernietiging in ook nog eens een heel klein land dat wereldspeler wil zijn in alles.
Het wordt tijd voor een echt National Integrated Knowledge Network (NIKNet.nl).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
70 procent Europese organisaties zet al AI in
meer top 10