zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge interim manager is geboren zzp’er

22 juni 2011 - Het zelfstandig ondernemerschap is de jonge generatie interim managers op het lijf geschreven. De oudere generatie worstelt daarentegen met het bestaan als zzp’er. Jonge interim managers werken vaker in opdracht, maken veelvuldig gebruik van sociale media, hebben meer nevenactiviteiten en investeren in hun loopbaanontwikkeling. Deze optelsom leidt tot een grotere tevredenheid over het bestaan als zelfstandig ondernemer. Het tegendeel geldt voor oudere interim managers.

Naarmate de leeftijd stijgt, volgen zij minder vaak een opleiding en staat deze ook minder in relatie tot hun vakgebied. Met als resultaat dat hun concurrentiepositie verzwakt en een vast dienstverband als enige mogelijkheid overblijft. Dit concluderen Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit in de jaarlijkse Interim Index, een onderzoek naar flexibilisering van arbeid in Nederland. 



Driedeling in de loopbaan
De relatie tussen leeftijd, ondernemerschap en tevredenheid in het onderzoek geeft een helder beeld van de ontwikkeling en waardering van het vakgebied. "Het lijkt erop dat interim management en zelfstandig ondernemerschap meer zijn weggelegd voor de jongere en middengeneraties dan voor oudere interim managers. Alles wijst erop dat de oudere generatie moeite heeft met het bestaan als zelfstandig ondernemer. Terugkeer naar een positie in vaste dienst lijkt voor hen de meest reële optie," zegt Piet Hein de Sonnaville, directeur van Atos Interim Management. Hij verwacht dat dit leidt tot een model waarbij sprake is van een driedeling in de loopbaan van een interim manager. De eerste fase - waarbij sprake is van een positie in loondienst - staat in het teken van het opdoen van managementervaring. Het is een periode waarin de verworven kennis en kunde worden aangescherpt. Kennis en kwaliteiten die in de volgende periode - de fase van het zelfstandig ondernemerschap - worden geëxploiteerd. In de laatste fase worden al deze ervaringen na een terugkeer in een vast dienstverband gedeeld. De Sonnaville: "De arbeidsmarkt is hierop echter nog onvoldoende ingericht en de meeste werkgevers selecteren nog te vaak op leeftijd. Hierdoor is positie van de oudere interim manager kwetsbaar en is het moeilijk om na een lange loopbaan als zzp’er weer in loondienst aan de slag te gaan." 

Drijfveren

In Nederland zijn tussen 15.000 en 20.000 interim managers werkzaam. De economische waarde die deze markt vertegenwoordigt, bedraagt tussen 3,0 en 4,5 miljard euro. In het onderzoek geven ruim 630 interim managers hun visie op hoe de markt voor interim management zich in de tweede helft van 2011 ontwikkelt. Bijna zeven op de tien interim managers - met name die personen die werkzaam zijn voor de overheid - zeggen dat zelfstandig ondernemerschap de voorkeur verdient boven een functie in loondienst. Hun belangrijkste drijfveren zijn vrijheid, flexibiliteit, autonomie en de mogelijkheid om talenten te benutten. Arbeidsvoorwaarden - zoals de beloning of het evenwicht tussen werk en privé - blijken een ondergeschikte rol te spelen. 

Acquisitie en ondernemerschap

Interim managers zijn steeds meer bedreven in manieren om zichzelf en hun kwaliteiten in de etalage te zetten. Bij het verwerven van nieuwe opdrachten is het ‘eigen netwerk’ nog steeds het belangrijkste kanaal, gevolgd door ‘het bureau’. Opvallend is wederom de geringe rol van online databanken. Ook fysieke netwerken - zoals Rotary en Lions, evenals vrienden en familie - spelen nauwelijks een rol. Social media zijn daarentegen sterk in opkomst. Vooral LinkedIn is populair bij het vinden van nieuwe klus. Gemiddeld hebben respondenten ongeveer 300 relaties binnen LinkedIn. Twitter slaat veel minder goed aan: slechts elf procent geeft aan dit medium te gebruiken. De verschillen tussen de markten zijn opnieuw groot: in de zorg worden nieuwe media zeer weinig gebruikt, in de telecombranche des te meer. Over het algemeen zetten interim managers dit medium in om zichzelf te promoten. Gemiddeld besteden zij hieraan 1,5 uur per week. Bijna 22 procent geeft daarentegen aan in social media geen heil te zien om nieuwe opdrachten te verwerven. 

De markt

De markt voor interim management heeft zich na de economische crisis gestabiliseerd. Sinds november 2009 is sprake van een stijgende lijn in tarieven, inzet en duur van opdrachten. Zo blijkt dat op dit moment meer mensen in opdracht zijn dan in alle voorgaande edities van de Interim Index. Veel interim managers - met name tussen 35 en 45 jaar - geven bovendien aan dat zij gelijktijdig aan meer dan één opdracht werken. Het is een ontwikkeling die Atos Interim Management toejuicht. "Het hebben van (betaalde) nevenactiviteiten voorkomt een situatie waarin de interim manager te lang in een opdracht blijft. Bovendien geven nevenactiviteiten nieuwe impulsen waarvan de omgeving kan profiteren. Het is een trend die zich versterkt en recht doet aan de positieve elementen van flexibele arbeid", stelt De Sonnaville. "Zo zijn jongere interim managers vaak zowel project- als programmamanager en actief in verschillende opdrachten tegelijkertijd. Soms hebben zij - naast de functie van interim manager - een eigen onderneming, zijn ze bijvoorbeeld ook werkzaam als docent of betrokken bij online initiatieven, zoals een internetwinkel. Deze verbreding van de horizon draagt bij aan het vergaren van nieuwe kennis en ervaring die zij als interim manager kunnen toepassen." 

Grote verschillen tussen branches
Tussen de onderzochte branches zijn grote verschillen in de behoefte aan de specifieke rollen die interim managers vervullen. Zo hebben de project- en verandermanager in de zorg het goed. De algemeen manager in de publieke sector heeft echter veel minder gunstige vooruitzichten. In alle sectoren - met uitzondering van de overheid - is naar verwachting sprake van een sterke stijging van de vraag naar projectmanagement. Ook hier liggen volop kansen voor de jongere generatie. Startende jonge interim managers hebben namelijk vaak een achtergrond als projectmanager. De Sonnaville: "De organisatie waarvan de interim manager afkomstig is, ziet zich na zijn vertrek gedwongen hun positie door externen in te laten vullen. Dat is vaak dezelfde persoon: de zogenoemde ‘draaideur interim’. In de praktijk worden steeds meer projecten door externen bemenst. Dit is op zichzelf geen zorgelijke ontwikkeling, mits kennis goed geborgd wordt. Helaas schort het hieraan nog vaak."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse vrouw is beter af als interim dan als vaste manager
 De vijf meest gemaakte fouten bij het inhuren van een interimmer
 Oudere, algemeen manager - en zijn kennis - verdwijnt van het toneel
 Minder interim managers, maar salariskloof verdwijnt
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
23-06-2011
 | 
08:49 uur
Ik vind dit soort artikelen uiterst tendentieuze vormen aannemen waarvan je je werkelijk moet gaan afvragen of dit soort artikelen de lading nog wel zal dekken. Laten we even kijken naar de dagelijkse werkelijkheid.

Wanneer je als manager de leeftijd van 45+ hebt bereikt, heb je zowiezo al een achterstand, zakelijk gezien. Immers, en in dit artikel zie je daar niets van terug, Dergelijke managers hebben namelijk al verschrikkelijk veel in zichzelf geďnvesteerd, en hebben in die jaren zoveel ervaring opgedaan dat je je af moet vragen of dat investeren dan nog werkelijk waarde heeft.

U kunt heel stellig beweren dat zij dan niet meer zouden studeren, niets is minder waar. Het is de vraag welke richting je op zou willen of moeten. Als we alleen al kijken naar het woud aan managements courses dan zie je door de bomen het bos soms niet meer. In de praktijk heet dit dat er van top down eens moet worden gekeken welke het meest winstgevend is.

In tweede hier, Als je als bedrijfsleven veel pretenties hebt t.a.v. het personeel, moet je dat ook waar kunnen maken. Nu ken ik Atos als organisatie, overigens met Respect, maar oo die heeft te maken met een aanzienlijk tekort aan specialisten, maar door de jaren heen heb ik hen niet echt veel zien doen op het gebied van het investeren in de oudere garde interim managers.

Sterker, overigens begrijpelijk, ze waren er als de kippen bij 'bankzitters' zo snel mogelijk te lozen. Zij waren hier overigens niet de enige in natuurlijk. Momenteel is Atos ernstig aan het werven dus technisch specialisten, zo'n slechte club is dit overigens echt niet.

Een tweede belangrijke is, en dat heeft Balkenende, Bos, Donner en Kamp bereikt met hun verregaande drift de arbeidsmarkt 'te hervormen', lees hier even grote schade toe te brengen, door knap werk te maken van het afbreken van het ontslagrecht.

Kijkt men nu naar de markt dan zien wij twee hele belangrijke probleemgebieden. Veel managers zitten nu noodgedwongen aan de kant, overigens een flink contingent die de 45 zijn gepasseerd. Zijn deze nu al uitgerangeerd? Maar dames en heren toch. Jullie kwelen toch gezamenlijk dat er tot 67 moet worden doorgewerkt?

Ik ben benieuwd. Als we de intentie nemen van dit artikel, en de politieke incompetentie en impotentie van de voorbije tien jaar er even bij optellen, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat men de zakelijke continuďteit, collectief geweld heeft aangedaan.

Nu weet ik persoonlijk niet wat slimmer een eenvoudiger is. Heel eenvoudig zorgen dat we collectief, jong en oud terug gaan naar een normale 36/40 urige werkweek met een zwaar afgeslankte vorm van 'vrije dagen'...... of dat we collectief tol mogen gaan betalen voor al die mensen die we nu vrolijk aan de kant laten staan.

Als we Balkenende, Bos, Eurlings en Wellink nemen dan zien wij dat deze puissant goed voor zichzelf hebben gezorgd. Dat zij hiervoor leugen list en bedrog hebben moeten plegen, en zichzelf elke dag voor blijven liegen, dat moge evident zijn. Maar dat we collectief mogen betalen voor de schade die aan het ontstaan is in de huidige ontwikkelingen, van en voor die managers van 45+ die nu aan de kant zitten, dat moge hopelijk toch wel duidelijk zijn.

Als men daar de ogen voor sluit dan bedot men zichzelf wel heel erg.
EK artikelen  |   | 
15-03-2012
 | 
15:35 uur
Logisch, voor de jonge ondernemers is het minder lang geleden dat zij les hebben gehad op school met de nieuwe methodes. Ook leren de jongeren tegenwoordig veel makkelijker omgaan met social media.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10