zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse Vereniging van Banken verheugd met beloningsrapport

27 september 2011 - De Nederlandse Vereniging van Banken is verheugd over de conclusie van de Monitoring Commissie Code Banken dat de Nederlandse banken aanmerkelijke voortgang hebben geboekt in de naleving van de beloningsprincipes uit de Code Banken. De inspanningen van de banken om veranderingen door te voeren worden door de Commissie erkend.

Ten aanzien van de variabele beloning van bestuurders concludeert de commissie dat alle Nederlandse banken het principe uit de Code volledig naleven. Een groot aantal banken hanteert zelfs een kleiner variabel deel dan de Code voorschrijft. Als men de totale beloningsniveaus van de bancaire sector vergelijkt met andere Nederlandse sectoren dan stelt de commissie vast dat de banken iets onder het gemiddelde uitkomen. 



Werk aan de winkel
Ondanks dit positieve oordeel is de Monitoring Commissie van mening dat er op het gebied van de beloningen ook nog het nodige te doen is. De Nederlandse Vereniging van Banken neemt dit uiteraard ter harte. De commissie wijst specifiek op de naleving van de Code door dochters van kleinere buitenlandse banken. De Nederlandse Vereniging van Banken zal deze leden aansporen om de Code Banken volledig toe te passen. 

Dalende trend
Hoewel de Code primair betrekking heeft op de Raden van Bestuur signaleert de commissie tevens dat de variabele beloning van een relatief kleine groep medewerkers boven 100 procent van het vaste salaris ligt. De Commissie geeft daarbij aan dat er sprake lijkt te zijn van een dalende trend. Het doorvoeren van de beloningsprincipes zoals vastgelegd in de Code Banken heeft ook voor de lagen onder de Raad van Bestuur de aandacht. Daarbij dient in ogenschouw te worden genomen dat banken een wereldwijd concurrerend speelveld hebben en in sommige landen te maken hebben met afwijkende normen en beloningscultuur. Het gaat daarnaast vrijwel zonder uitzondering om internationale functies (vaak ook uitgeoefend door buitenlanders) waarvan een deel (200 van de circa 150.000 werknemers in de banksector) vanuit Nederland wordt uitgeoefend. Tenslotte merkt de Nederlandse Vereniging van Banken op dat De Nederlandsche Bank via de Regeling beheerst beloningsbeleid toeziet op de beloning van bepaalde groepen onder de Raden van Bestuur en het voorkomen van onbedoelde prikkels. De Nederlandse banken zijn volop bezig met de invoering van deze wettelijke verplichtingen, die deels samenlopen met de Code.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Banken willen bijdragen aan economische ontwikkeling’
 'Actie Hommen (ING) voorbeeld van Het Nieuwe Besturen'
 Bonuswet wordt aangescherpt
 Bankcultuur verandert niet door gebrek aan nieuw leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10