zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Roland Berger presenteert herstelplan voor de Griekse economie

27 september 2011 - Gisteren werd in het Duitse weekblad WirtschaftsWoche een herstelplan gepresenteerd voor de Griekse economie. Het plan komt uit de koker van dr Markus Krall, Global Head of Risk Management bij Roland Berger Strategy Consultants: "De Griekse schuld kan in één klap van de huidige 145 procent naar 88 procent van het Bruto Binnenlands Product".

Tegen de achtergrond van het huidige debat met betrekking tot de financiële toekomst van Griekenland en de Eurozone, presenteert Roland Berger Strategy Consultants een herstelplan voor de Griekse economie. Het doel is om het land te beschermen tegen bankroet en, in het bijzonder, van uitsluitsel van de Eurozone. Het doel is eveneens om zwaar in de schuld van de Griekse regering te snijden, zonder de schuldeisers te dwingen met een gereduceerd verschuldigd bedrag akkoord te gaan. Het plan van het strategisch adviesbureau moet de economie stimuleren en zo de stabiliteit van de Euro garanderen. Duidelijk doel
"Ons herstelplan streeft een duidelijk doel na: het financieel lijdende Griekenland te helpen haar balans te herstructureren en op duurzame wijze haar economie te stimuleren," aldus Tijo Collot d’Escury, Managing Partner van Roland Berger Strategy Consultants in Nederland. "Als Europa het voor elkaar krijgt Griekenland te helpen haar staatsschuld te reduceren, zou dit meer dan aanzienlijk de economie van het land verbeteren: de waardering voor Griekenland zou ook verbeteren en de rentelast zou worden teruggebracht, de deur openend voor een instroom van vers investeringskapitaal."

Centrale holding 
Het belangrijkste aspect van het herstelplan van Roland Berger is de creatie van een centrale holding die de voornaamste Griekse overheidsbedrijven overneemt, zoals de havens, vliegvelden, snelwegen en onroerend goed, ter waarde van ongeveer 125 miljard euro. Deze holding krijgt vervolgens het volledige mandaat om de Griekse bezittingen te verkopen aan publieke en private investeerders. Het plan zou op korte termijn de schuld van de Griekse regering bijna kunnen halveren van de huidige 145 procent naar 88 procent van het Bruto Binnenlands Product (BNP), zonder de schulden van het land te hoeven herstructureren.
Om de waarde van geprivatiseerde Griekse overheidsbedrijven te maximaliseren, zou ongeveer twintig miljard euro extra geïnvesteerd moeten worden om de verworven overheidsbedrijven te herstructureren. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op EU-infrastructuur fondsen voor Griekenland, optellend tot een bedrag van vijftien miljard Euro. Dit zou voor een prijsstijging zorgen die bereikt zou kunnen worden wanneer de activa individueel worden verkocht. 

Ontsnapping
"We anticiperen op een snelle toename in groei van de Griekse economie als een bijkomend voordeel van dit programma: in plaats van een jaarlijkse krimp van vijf procent zoals tegenwoordig, zou het Griekse BNP tot vijf procent per jaar kunnen groeien," legt Markus Krall, Global Head of Risk Management bij Roland Berger en brein achter het plan, uit. "Dit zou er op zijn beurt voor zorgen dat de staat hogere belastinginkomsten ontvangt." Als resultaat zou de Griekse schuld teruggebracht kunnen worden tot de EU-grens van 60 procent van het BNP in 2025. "Alles bij elkaar," zegt Krall, "zou het land in een klap kunnen ontsnappen aan de schulden. Een stimuleringspakket zou vervolgens groei stimuleren, nieuwe banen creëren en de vicieuze cirkel van sparen en krimpen doorbreken. Tegelijkertijd, zou dit ook sterk de kosten reduceren – en het risico – voor de Europese partnerlanden. Eveneens zou dit het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank geloofwaardiger maken."
Collot d’Escury onderstreept: "Ons doel met dit concept is Griekenland weer op eigen benen te helpen – met een op de toekomst gericht en duurzaam herstructureringsprogramma. Het is food for thought voor de Griekse regering, wat zij in een eigen programma kunnen omvormen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO: herstructurering Griekse staatsschuld onontkoombaar
 Risico op uitbreiding Eurocrisis in 2011
 Eurocrisis slaat deuk in vertrouwen financieel directeuren
 Nederlandse ondernemers steunen reddingsplan Griekenland
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
1-10-2011
 | 
20:30 uur
Eindelijk!! Een particulier meedenkend initiatief. Niet verziekt door politieke belangen en met een positieve toonzetting.
Het voordeel van particulier initiatief is dat het niet gevangen zit aan (nationale of Europese) eigenbelangen of nationaal socialistische tendensen.
Dus flikker die trojka er uit in Griekenland en stuur bijvoorbeeld RB Strategy Consultants.
Maar ik kan me ook nog andere slimmeriken voorstellen zolang het maar geen (semi-) ambtenaren zijn van welk pluimage dan ook.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10