zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risico op uitbreiding Eurocrisis in 2011

24 februari 2011 - In 2011 blijft het risico bestaan dat de Eurocrisis uitbreidt naar andere landen dan de PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje). Wereldwijd groeit het verschil tussen de economische stabiliteit van landen. Zo laat Polen herstel zien terwijl Griekenland verslechtert. Duitsland en Frankrijk blijven de drijvende krachten van de Europese economie. Nederland kan profiteren van het herstel in Duitsland.

Dit blijkt uit een analyse van Dun & Bradstreet van het wereldwijde landenrisico. Niet alleen de economische situatie van de PIIGS-landen verslechtert, ook de economische stabiliteit van Hongarije, Tunesië en Egypte zit in de neerwaartse spiraal. De sterke bezuinigingen in de regio bedreigen de economische groei. Dat in combinatie met bezorgdheid over de staatsschuld, een laag consumentenvertrouwen, beperkte bestedingen en politieke onrust laten de waarde van de Euro nog verder dalen. Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: "De kredietcrisis is niet meer de grootste oorzaak van de economische instabiliteit, maar risico’s als politieke onrust en inflatie hebben tevens een grote invloed. Zo is de inflatie in Europa, maar ook in Azië nog nooit zo hoog geweest. De situatie van de Euro verzwakt de voorspelbaarheid voor export en het rendement op beleggingen."



Wereldwijde verschillen
Vanwege de asymmetrische impact van de kredietcrisis ontstaat een steeds groter verschil tussen de economische stabiliteit van landen. Ivoorkust, Egypte, Griekenland, Hongarije, Ierland, Portugal, Tunesië en Vietnam laten een verslechtering zien. Australië, Chili, Duitsland, Israel, Kenia, de Filippijnen en Polen een verbetering. "Landen als Duitsland en Frankrijk hanteren een stevige aanpak om het effect van de kredietcrisis weg te werken en de economie te herstellen. Zij zullen een stabiele factor spelen in de economie en een voortrekkersrol hebben in het herstel. Minister De Jager gaf onlangs tijdens een bijeenkomst op aan dat de Europese regeringsleiders in maart knopen zullen doorhakken om de Eurocrisis beheersbaar te maken. Dit zal zeker een goede impuls geven aan de situatie, maar het gevaar is nog niet geweken," aldus De Vries. Nederland kan profiteren van het herstel in Duitsland en Frankrijk door als het ware mee te liften op de groei van beide landen. 

Landenrisico
Het landenrisico dat Dun & Bradstreet afgeeft, wordt bepaald op basis van een mix van politieke risico’s, economische uitdaging, commerciële factoren, overheidstekorten en betalingsgedrag in de landen. 

Aanbevelingen
Aanbevelingen om het risico bij internationaal zaken doen te monitoren:
1. Houdt de beweging van de wisselkoersen nauwlettend in de gaten.
2. Kijk naar de toegenomen risico’s op faillissement en verslechtering van betaalgedrag, verscherp de betalingsvoorwaarden indien nodig.
3. Waarborg de waarde van investeringen en winst met valutarisicoafdekking tegen het risico van onverwachtse schommelende koersen.
4. Volg de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in uw afzetmarkten nauwlettend.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eurocrisis slaat deuk in vertrouwen financieel directeuren
 'Politieke en financiële instabiliteit kenmerken handelsklimaat'
 Manager is het bangst voor terrorisme
 Nederlandse ondernemers steunen reddingsplan Griekenland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10