zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse ondernemers steunen reddingsplan Griekenland

10 mei 2010 - Een ruime meerderheid van Nederlandse ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland te hulp moeten schieten met financiële steun. Zonder die steun denkt een meerderheid van de ondernemers dat Griekenland failliet gaat. Dit blijkt uit onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

De Tweede Kamer is vandaag teruggekeerd van reces voor een plenaire zitting om de Nederlandse bijdrage aan de financiële steun voor Griekenland te bespreken. Het reddingsplan dat voor Griekenland op tafel ligt, bestaat uit 110 miljard euro steun van de eurolanden en het IMF, waarvan de Nederlandse bijdrage ongeveer vijf miljard euro zal bedragen. 



Steun
Nederlandse ondernemers steunen in ruime meerderheid het reddingsplan. Ruim 62 procent van de ondernemers vindt dat Europese lidstaten Griekenland financiële hulp moeten aanbieden, en ruim 52 procent denkt dat Griekenland zonder steun inderdaad failliet zou gaan. Over de Nederlandse bijdrage van vijf miljard euro zijn Nederlandse ondernemers minder éénduidig: 28 procent vindt het teveel, 37 procent vindt het ongeveer goed, achttien procent wil geen steun geven en vijftien procent heeft geen mening. 

Benodigde bezuinigingen
Opmerkelijk is dat ruim 48 procent van de ondernemers denkt dat Griekenland niet in staat zal zijn de benodigde bezuinigingen door te voeren die als voorwaarde verbonden zijn aan het financiële reddingsplan. Zo’n 35 procent denkt dat Griekenland daar wel toe in staat is. 

Weinig zorgen
Nederlandse ondernemers maken zich zelf weinig zorgen over de financiële problemen van Griekenland. Zo’n 62 procent van de ondernemers denkt als ondernemer persoonlijk geen last te ondervinden van de Griekse financiële crisis. 

Gulden
Tot slot hebben weinig Nederlandse ondernemers behoefte aan een terugkeer naar de gulden, wat sommigen als oplossing hebben aangedragen om besmetting van de Nederlandse economie door financiële problemen van andere Eurolanden te voorkomen. Ruim 68 procent van de ondernemers wil de euro behouden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bezorgdheid economische crisis neemt af
 Bedrijfsleven haalt Spelen graag naar Nederland
 ‘Overheden wereldwijd nog lang vast aan financiële instellingen’
 Steeds meer landen komen met fiscale stimuleringspakketten
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
10-05-2010
 | 
11:43 uur
Als eerste ben ik wel eens benieuwd naar de vraagstelling waarvan de KvK zich hier heeft bediend. Het lastige van surveys is namelijk de vraagstelling, maar meer nog de intonatie daarvan. Vraag de gemiddelde ondernemer wat zij ervan vinden dat zij belastingtechnisch mogen bijspijkeren aan de economie van een EU lidstaat, zonder enige garantie, dan zal men zich daadwerkelijk achter de oren krabben.

De Jager heeft weliswaar geroepen dat hoe dan ook het geld weer terug zal komen, garanties geven kan hij niet. Prachtig de gestelde voorwaarden maar daar zitten nog zoveel haken en ogen aan, onbeantwoorde vragen dat er een volgend gevaar staat aan te komen.

Juist, ik hoor u al roepen, wat nu als die 110 Miljard niet voldoende blijkt? Nou mijn beste lezer[es], dan zijn wij verplicht wederom bij te springen van uw en mijn belastinggeld. Zo eenvoudig ligt dit. Alleen een impotent politicus of ambtenaar zal nu roepen nee hoor, die Civile begrijpt het niet helemaal[???].

Los van de vraag terug te gaan naar de Gulden is de vraag in hoeverre wij bij moeten blijven springen om armlastige lidstaten van de EU te mogen supporten. De onwaarachtigheid van de handtekening van Balkenende onder het verdrag doet namelijk het ergste vermoeden.

In eerder artikel heb ik al eens becommentarieerd dat je nu eenmaal geen geld kunt uitgeven wat je niet hebt. Nu zijn de opeenvolgende paarse kabinetten daar meesters in geweest dus die paar Miljard aan Griekenland zou dus feitelijk niet meer uit hoeven maken? Men vergeet even dat dit geld rechtstreeks uit uw en mijn zakken komt en wanneer je zou zeggen, laten wij die paar miljard eens in onze eigen economie pompen om er zorg voor te dragen dat deze wellicht sneller weer op gang komt?

Van de erudiet liegende en gelegaliseerd oplichtende banken hoeven wij niets te verwachten. Zulks is wel duidelijk gebleken want de rekeningen worden gewoon bij u en mij als belastingbetaler neergelegd, links om of rechtsom. Ook dat is een eenvoudige waarheid. Van erudiet leugenachtige politici zoals Bos en de Jager nog minder want die schijnen maar niet te willen begrijpen dat wanneer je nu eenmaal GEEN geld hebt om uit te geven, maar schulden hebt, dat je schuldenlast alleen maar groter word.

Dat er een contingent impotente en incompetente politici blijkt te bestaan die hier, al of niet schoorvoetend, mee accoord is gegaan, is meteen het failliet van de nederlandse politiek op financieel vlak. Ik volg even een paar economen, en dat aantal schijnt te groeien, die de gedachte, uit de EU te stappen en een andere vorm van samenwerking willen heiligen. Immers, u en ik als belastingbetaler worden nu, door de handtekening van Balkenende onder het verdrag van Lissabon, gedwongen mee te gaan betalen aan de financiele inconmpetentie van een ander.

Lees het goed, beste lezer[es], ik ben voor vrienden helpen wanneer die in zwaar weer verkeren, absoluut. Maar dat wil ik dan wel heel graag doen en beslissen op eigen merite. Nu worden wij door een aantal incompetente politici gedwongen andermans fouten gelegaliseerd afgedwongen te financieren.

Nu dit zelfs uit handen wordt gegeven en naar EU niveau getild maak ik meteen een pas op de plaats. De voorwaarden die ik er namelijk persoonlijk aan zou willen stellen kunnen door een land als Griekenland niet worden waargemaakt. En welke sanctie heeft men dan voor Griekenland in petto? Juist, zo vaag als ik dit hier beschrijf, zo vaag is het.

Als ik dan kennis neem van een artikel als deze dan vraag ik me werkelijk af op welke wijze de survey is gepresenteerd en welke uitkomst men zelf graag zou zien.

Drie vragen die ik mis?

1.
Zou u financieel bij willen dragen aan een bevriend armlastig land die er zelf een rommel van heeft gemaakt?

Antwoord: Ik zal eens even in mijn portemonnee kijken.

2.
Welke voorwaarde stelt u aan diegene aan wie u geld leent?

Antwoord: Voor ik het u geef, wanneer krijg ik het terug?

3.
Wat spreken we af als je het niet terug betaald?

Antwoord: What a Joke ..... I need more than that!

Laat dat nou net deze drie meest basale vragen zijn die ik niemand de Jager heb horen stellen en zeker weet dat dit niet in deze survey voor is gekomen.

Dat zijn heldere vragen die ik mijn bevriende zakenpartner zou vragen op het moment dat hij mij om financiele hulp zou vragen. Klaarblijkelijk ontgaat dat heel veel weldenkende mensen.

Of hebben die weldenkende mensen betere dingen te doen dan zich nog druk maken om dom ge-oreer van ene de Jager? Je zou het bijna denken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10