zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eurocrisis slaat deuk in vertrouwen financieel directeuren

17 juni 2010 - Een derde van de Europese financieel directeuren (CFO’s) wil dat Griekenland uit de euro wordt gezet. Een grote meerderheid ziet Griekenland, Spanje en Italië als een ernstige bedreiging voor de financiële stabiliteit van Europa.

Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de CFO Survey, uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en Duke University. Hoewel ze verwachten meer winst te gaan maken, forse investeringen te gaan doen en meer werkgelegenheid te kunnen creëren, neemt het optimisme over de economie van hun land af. Ernstige bedreiging
De CFO’s zijn een stuk pessimistischer over de Europese economie dan over de vooruitzichten voor hun eigen bedrijf. Voor 80 procent van hen vormt de situatie in Zuid-Europa een ernstige bedreiging van de financiële stabiliteit in Europa. Zo’n 70 procent van de Europese bedrijven verwacht negatieve gevolgen te ondervinden als de financiële toestand van Spanje en Italië de komende maanden slechter wordt. Toch meent hetzelfde aantal CFO’s dat de noodmaatregelen die de Europese leiders en de belangrijkste centrale banken hebben aangekondigd, een positieve uitwerking zullen hebben op de Europese economie en de euro. 

Vooruitzichten 2010

Europese bedrijven denken, in vergelijking met het afgelopen jaar, dertien procent meer winst te maken, zeven procent meer investeringen te doen en zes procent meer dividend uit te keren. Het aantal vaste medewerkers in dienst blijft vrijwel stabiel, maar het aantal tijdelijke krachten stijgt met twee procent. Een kwartaal geleden verwachtten de CFO’s nog dat het gemiddeld aantal vaste medewerkers zou dalen. De grote stijging in winstverwachting, de verwachte toename in investeringen en het feit dat de werkgelegenheidsverwachting naar boven is bijgesteld zijn positieve signalen voor de ontwikkeling van de economie. 90 procent van de CFO’s verwacht voor 2010 een positief bedrijfsresultaat. Toch neemt het optimisme over de economie onder Europese CFO’s duidelijk af ten opzichte van vorig kwartaal 

De euro

Over de euro zijn de meningen verdeeld. 66 procent van de financieel directeuren vindt dat de euro Europa meer welvaart heeft gebracht; zestoen procent vindt van niet. Opvallend is dat 30 procent van de CFOs van mening is dat Griekenland uit de euro moet worden gezet, negen procent van de CFO’s vindt zelfs dat zowel Griekenland als ook Spanje en Italië de euro moeten inruilen voor een eigen munteenheid.
Een sterke daling van de euro is slecht voor 31 procent van de bedrijven, maar pakt juist positief uit voor 47 procent van de bedrijven. Veertien procent van de CFOs is van mening dat één eenheidsmunt voor Europa een vergissing is gebleken, elk land had zijn eigen munt moeten behouden. 

Over CFO Survey

De cijfers zijn afkomstig uit de CFO Survey Europa, tweede kwartaal 2010. Elk kwartaal krijgen CFO’s in Europa, de Verenigde Staten, Azië en China vragen voorgelegd over hun verwachtingen van de economie. De CFO Survey is een samenwerking van de Universiteit van Tilburg, Duke University (Durham, North Carolina) en CFO Magazine. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, is de grondlegger van de Europese tak van dit wereldwijde onderzoek.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager moet vertrouwen herstellen
 CFO's namen geen overhaaste besluiten tijdens recessie
 Risico top tien voor bedrijven verandert in snel tempo
 CFO is extreem pessimistisch
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10