zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantie leidt tot minder betrokkenheid

20 september 2011 - Na de vakantieperiode blijkt er onder werknemers sprake van een lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid. Ongeveer dertien procent is zich aan het oriënteren op een andere werkomgeving. Dit is een onverwacht hoog percentage na een vakantieperiode. Werkgevers verwachten juist dat werknemers na hun zomervakantie uitgerust en vooral extra gemotiveerd weer terugkomen. Het omgekeerde is dus vaak het geval.

Dit blijkt uit het tweede landelijke Arbo Unie Vakantieonderzoek uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het structureel meten van het effect van de zomervakantie op de loopbaantevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Ook is onderzocht in hoeverre de werknemers ook tijdens hun vakantie bereikbaar (moeten) zijn en na hoeveel tijd op het vakantieadres iemand zich kan ontspannen. Ruim 1.000 werknemers tussen twintig en 65 jaar hebben het online vakantieonderzoek ingevuld. Lagere betrokkenheid na vakantieperiode

Arbo Unie adviseert werkgevers om na een vakantieperiode de dialoog aan te gaan met de medewerker. Plan bijvoorbeeld een loopbaangesprek, want zoals blijkt, heeft de medewerker voldoende afstand genomen van de ‘hectiek van alle dag’ om keuzes te maken. Door hieraan aandacht te besteden, stimuleert een werkgever de duurzame inzetbaarheid van zijn werknemers. Adviseurs van Arbo Unie merken dat het succes van duurzame inzetbaarheid samenhangt met de fysieke- en mentale vitaliteit, betrokkenheid en loopbaantevredenheid van medewerkers. Arbo Unie helpt werkgevers én werknemers bij het effectief daarin verbetering te krijgen. 

Mannen checken vaker hun zakelijke e-mail

Wat verder opvalt in het onderzoek is dat gemiddeld zeventien procent van de werknemers zegt tijdens vakantie altijd bereikbaar te (moeten) zijn. 46 procent zegt alleen bereikbaar te zijn in noodgevallen en zeventien procent wil niet bereikbaar zijn. Leidinggevenden geven vaker aan bereikbaar te moeten zijn. Ook checkt deze groep tijdens de vakantie vaker de zakelijke e-mail. Wat betreft de groepen mannen/vrouwen valt op dat het percentage mannen dat zijn zakelijke mail checkt aanzienlijk hoger is, dan het percentage vrouwen dat dit doet. Respectievelijk 26 procent en vijftien procent. Arbo Unie constateert ook dat, mede door het nieuwe werken, de balans werk/privé aan het veranderen is. Aandachtspunt voor werkgevers hierin is om naast het sturen op prestaties, ook voldoende aandacht te besteden aan de mate waarin een medewerker privé echt het werk los kan laten. Door een goede balans werk/privé is een medewerker minder gevoelig voor stressfactoren. 

Vakantiegevoel krijgen en houden

Arbo Unie heeft onderzocht in welke mate werknemers ontspannen tijdens vakantie. Er is gevraagd naar het aantal dagen dat men het volledige ‘vakantiegevoel’ had. 57 procent van de werknemers had voor de vertrekdag al een of meer dagen vrij genomen. Toch duurt het op het vakantieadres nog ongeveer drie dagen voor men echt het vakantiegevoel heeft. Een sterke invloed hierop is in hoeverre men bereikbaar is voor het werk oftewel het werk een bereikbaarheid vereist.
Opvallend is dat het vakantiegevoel sterk verschilt per provincie. Zo hebben werknemers in de provincie Limburg al na ongeveer twee dagen het vakantiegevoel. Terwijl hun collega’s uit de provincie Overijssel daar bijna vier dagen voor nodig hebben. 

Tips
Arbo Unie heeft een aantal tips waarmee werknemers sneller het vakantiegevoel krijgen. Zorg voor een goede afronding van werkzaamheden voordat u op vakantie gaat en regel (tijdig) vervanging. Als u bereikbaar moet zijn, beperk dit dan tot bepaalde momenten in de vakantieperiode.
Om het vakantiegevoel ook na de vakantie nog wat langer vast te houden, blijkt dat veel medewerkers er baat bij hebben om niet op een maandag weer te beginnen met werken. Door te starten op een andere dag blijkt dat mensen langer het vakantiegevoel vasthouden en zich meer ontspannen voelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer wil niet aan het werk na vakantie
 Baas nog steeds niet populair op vakantie
 September beste opleidingsmaand gemotiveerde medewerkers
 Werknemers laten werk niet los op vakantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10