zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantie leidt tot minder betrokkenheid

20 september 2011 - Na de vakantieperiode blijkt er onder werknemers sprake van een lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid. Ongeveer dertien procent is zich aan het oriënteren op een andere werkomgeving. Dit is een onverwacht hoog percentage na een vakantieperiode. Werkgevers verwachten juist dat werknemers na hun zomervakantie uitgerust en vooral extra gemotiveerd weer terugkomen. Het omgekeerde is dus vaak het geval.

Dit blijkt uit het tweede landelijke Arbo Unie Vakantieonderzoek uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het structureel meten van het effect van de zomervakantie op de loopbaantevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Ook is onderzocht in hoeverre de werknemers ook tijdens hun vakantie bereikbaar (moeten) zijn en na hoeveel tijd op het vakantieadres iemand zich kan ontspannen. Ruim 1.000 werknemers tussen twintig en 65 jaar hebben het online vakantieonderzoek ingevuld. Lagere betrokkenheid na vakantieperiode

Arbo Unie adviseert werkgevers om na een vakantieperiode de dialoog aan te gaan met de medewerker. Plan bijvoorbeeld een loopbaangesprek, want zoals blijkt, heeft de medewerker voldoende afstand genomen van de ‘hectiek van alle dag’ om keuzes te maken. Door hieraan aandacht te besteden, stimuleert een werkgever de duurzame inzetbaarheid van zijn werknemers. Adviseurs van Arbo Unie merken dat het succes van duurzame inzetbaarheid samenhangt met de fysieke- en mentale vitaliteit, betrokkenheid en loopbaantevredenheid van medewerkers. Arbo Unie helpt werkgevers én werknemers bij het effectief daarin verbetering te krijgen. 

Mannen checken vaker hun zakelijke e-mail

Wat verder opvalt in het onderzoek is dat gemiddeld zeventien procent van de werknemers zegt tijdens vakantie altijd bereikbaar te (moeten) zijn. 46 procent zegt alleen bereikbaar te zijn in noodgevallen en zeventien procent wil niet bereikbaar zijn. Leidinggevenden geven vaker aan bereikbaar te moeten zijn. Ook checkt deze groep tijdens de vakantie vaker de zakelijke e-mail. Wat betreft de groepen mannen/vrouwen valt op dat het percentage mannen dat zijn zakelijke mail checkt aanzienlijk hoger is, dan het percentage vrouwen dat dit doet. Respectievelijk 26 procent en vijftien procent. Arbo Unie constateert ook dat, mede door het nieuwe werken, de balans werk/privé aan het veranderen is. Aandachtspunt voor werkgevers hierin is om naast het sturen op prestaties, ook voldoende aandacht te besteden aan de mate waarin een medewerker privé echt het werk los kan laten. Door een goede balans werk/privé is een medewerker minder gevoelig voor stressfactoren. 

Vakantiegevoel krijgen en houden

Arbo Unie heeft onderzocht in welke mate werknemers ontspannen tijdens vakantie. Er is gevraagd naar het aantal dagen dat men het volledige ‘vakantiegevoel’ had. 57 procent van de werknemers had voor de vertrekdag al een of meer dagen vrij genomen. Toch duurt het op het vakantieadres nog ongeveer drie dagen voor men echt het vakantiegevoel heeft. Een sterke invloed hierop is in hoeverre men bereikbaar is voor het werk oftewel het werk een bereikbaarheid vereist.
Opvallend is dat het vakantiegevoel sterk verschilt per provincie. Zo hebben werknemers in de provincie Limburg al na ongeveer twee dagen het vakantiegevoel. Terwijl hun collega’s uit de provincie Overijssel daar bijna vier dagen voor nodig hebben. 

Tips
Arbo Unie heeft een aantal tips waarmee werknemers sneller het vakantiegevoel krijgen. Zorg voor een goede afronding van werkzaamheden voordat u op vakantie gaat en regel (tijdig) vervanging. Als u bereikbaar moet zijn, beperk dit dan tot bepaalde momenten in de vakantieperiode.
Om het vakantiegevoel ook na de vakantie nog wat langer vast te houden, blijkt dat veel medewerkers er baat bij hebben om niet op een maandag weer te beginnen met werken. Door te starten op een andere dag blijkt dat mensen langer het vakantiegevoel vasthouden en zich meer ontspannen voelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiŽle sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer wil niet aan het werk na vakantie
 Baas nog steeds niet populair op vakantie
 September beste opleidingsmaand gemotiveerde medewerkers
 Werknemers laten werk niet los op vakantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiŽle sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10