zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Commissaris heeft steeds meer aandacht maatschappelijke verantwoordelijkheid

30 augustus 2011 - Commissarissen worden zich steeds meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de governance van AEX en AMX bedrijven tussen 2006 en 2010. De uitkomsten laten zien dat het aantal raden van commissarissen met een commissie gericht op maatschappelijke verantwoordelijk de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Echter, het hebben van een commissie biedt geen garantie voor succes.

Raden van commissarissen bestaan uit verschillende commissies die specifieke onderwerpen behandelen en besluitvorming voorbereiden. Vanuit de code voor Goed Ondernemingsbestuur zijn AEX en AMX bedrijven verplicht een audit-, een belonings- en een nominatiecommissie te hebben. Daarnaast heeft een toenemend aantal raden van commissarissen één of twee extra commissies voor speciale onderwerpen, zoals een corporate governance commissie. Het aantal bedrijven met extra commissies is sinds 2008 gegroeid van 28 procent naar 34 procent van de AEX en AMX bedrijven. Social responsibility
Uit het onderzoek van Berenschot blijkt dat de groei van extra commissies komt doordat steeds meer raden van commissarissen een risk & capital commissie en een social responsibility commissie instellen. "De opkomst van social responsibility commissies laat zien dat commissarissen steeds meer bewust worden van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid," geeft adviseur Christiaan Gort aan. "Daarnaast beseffen commissarissen door de economische crisis dat zij meer moeten sturen op bedrijfsrisico's". Het aantal social responsibility commissies is sinds 2008 gegroeid van vier procent naar tien procent van de bedrijven in 2010. Daarnaast hebben nog eens twaalf procent van de raden van commissarissen een corporate governance commissie die soortgelijke onderwerpen behandelt. 

Maatschappelijke impact
De aanwezigheid van extra commissies verschilt per sector. Social responsibility of corporate governance commissies zien we vooral terug bij chemische bedrijven en bedrijven in de levensmiddelen sector. In de financiële sector heeft maar één bedrijf een corporate governance commissie, en is vooral het aantal risk & capital commissies gegroeid van 25 procent naar 80 procent van de bedrijven. "Het bestaan van een commissie garandeert echter niet per definitie dat het goed gaat," constateert Jeroen Nijzink, managing director bij Berenschot. "Zo voelden de commissarissen van ING bijvoorbeeld recent onvoldoende de maatschappelijke impact van het bonusbeleid aan, ondanks het feit dat zij als enige bedrijf in de sector een corporate governance commissie heeft."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden
 Bedrijfsleven leunt op achterhaald beleid wanneer het gaat om cyberveiligheid
  Nederland in top tien economisch meest getroffen landen door coronavirus
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MVO: meer dan geld geven
 MVO steeds minder vrijblijvend
 Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheidsstrategie
 Bedrijfsleven niet klaar voor opvolger code Tabaksblat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
Meerderheid werknemers denkt dat technologie hun werkervaring verbetert (1) 
Leiderschap in de digitale economie is een vak apart (3) 
top10
Hoe leuk moet je elkaar vinden om een goed team te zijn?
Leeftijd grootste obstakel voor Nederlanders in loopbaan
Meer productiviteit in minder tijd
Leidinggevende is voorstander van zelfsturende teams
89 procent van de werknemers positief over eHealthoplossingen
Nederlandse bedrijven potten winst op
Zo krijgt u nog sneller betaald
De ervaringsrevolutie: we willen niet alleen kijken, maar ook participeren
Inclusiviteit nog lang niet overal vanzelfsprekend
Wintersport: 44 procent automobilisten vindt rijden in sneeuw eng
meer top 10