zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MVO steeds minder vrijblijvend

31 mei 2011 - De OESO-richtlijnen zijn aangescherpt. Deze richtlijnen voor internationaal MVO maken duidelijk wat de 42 aangesloten landen van hun bedrijven verwachten wanneer zij in het buitenland zaken doen. Woensdag 25 mei zijn tijdens de ministeriële bijeenkomst van de OESO in Parijs de herziene richtlijnen aangenomen door ministers en regeringsleiders, onder wie Hillary Clinton, Sarkozy, Barroso en Maxime Verhagen.


Daarmee krijgen Nederlandse bedrijven die internationaal opereren er een verantwoordelijkheid bij: die voor hun toeleverende keten. 'Leer uw keten kennen en wend uw invloed aan om misstanden te voorkomen of te verhelpen', luidt nu het advies. "Het wordt dus steeds belangrijker om te werken aan transparantie en goede samenwerking met stakeholders," aldus Bernedine Bos, hoofd Programma's en Projecten bij MVO Nederland



Meer verantwoordelijkheid
Tot voor kort waren de OESO-richtlijnen vooral van toepassing op bedrijven met bezittingen in het buitenland. Dat is nu aangepast. Ook bedrijven met alleen een vestiging in Nederland worden verantwoordelijk gesteld voor het naleven van de OESO-richtlijnen, binnen hun gehele inkoop- en productieketen. Zo wil de OESO bereiken dat mensenrechten niet langer worden geschonden, de arbeidsomstandigheden en het milieu verbeteren, corruptie wordt tegengegaan en tijdig hierover wordt gerapporteerd naar stakeholders van het bedrijf. 

Extra instrument
De Nederlandse overheid koppelt de OESO-richtlijnen aan haar subsidies voor ondernemen in het buitenland. En NGO's die misstanden aan de kaak stellen, krijgen met de herziene OESO-richtlijnen een extra instrument in handen. Zij mogen nu alle bedrijven die de richtlijnen niet naleven melden bij het Nationaal Contact Punt OESO richtlijnen (NCP). Het NCP treedt in dat geval op als onafhankelijke bemiddelaar bij het oplossen van het probleem. 'Hierdoor neemt de urgentie voor bedrijven om aan de OESO-richtlijnen te voldoen toe en worden ze steeds minder vrijblijvend', aldus Frans Evers, voorzitter van het Nederlandse NCP.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheidsstrategie
 VNO-NCW verbaasd over kritiek Nederlands MVO-beleid
 Bedrijven die niet duurzaam werken lopen overheidsopdrachten mis
 Inzet MVO-ondernemers onmisbaar voor duurzaam Nederlands bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10