zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven niet klaar voor opvolger code Tabaksblat

26 augustus 2010 - 58 procent van het topmanagement weet amper iets van de MVO bepaling in de Nederlandse Corporate Governance Code, de opvolger van de code Tabaksblat. Dit blijkt uit gegevens van Protiviti dat onderzoek deed naar bewustzijn en impact van de MVO bepaling in de Nederlandse Corporate Governance Code.

Daarnaast signaleert Protiviti dat veel interne audit afdelingen bij bedrijven niet voldoende kennis in huis hebben om de aan duurzaamheid gerelateerde risico’s in te schatten. Duurzaamheid, diversiteit en bonussen
Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers in de herziene Nederlandse Corporate Governance Code. Vanaf dit jaar zijn bedrijven verplicht om over dit thema te rapporteren. Suzanne Janse, senior manager van Protiviti: "De Code is onder andere aangepast op diversiteit, bonussen topmanagers en duurzaamheid. De focus heeft het afgelopen jaar echter gelegen op de eerste twee pijlers en niet zozeer op duurzaamheid. Wanneer de rapportage omtrent dit thema niet op orde is kunnen bedrijven niet voldoen aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Interne audit afdelingen zijn nu nog onvoldoende op de hoogte om de risico’s rondom duurzaamheidprocessen in te schatten." Een verkeerde risico inschatting of onjuiste openbaargemaakte informatie kan tot grote reputatierisico’s leiden. "Zeker in relatie tot MVO, waar de aantoonbaarheid van beweringen belangrijk is. Media hebben al diverse bedrijven aan de schandpaal gezet omwille van ‘window dressing’ rond duurzaamheid. Daarnaast is het een gemiste kans voor interne audit afdelingen, die bestaansrecht ontlenen aan het leveren van toegevoegde waarde ten aanzien van risico management," aldus Janse. 

Interne audit kan risico’s rond duurzaamheid niet inschatten

Ondanks dat bedrijven volop bezig zijn met het implementeren van duurzaamheid in het organisatieproces, loopt de internal audit afdeling nog ver achter. Het auditen van duurzaamheidprocessen vraagt om andere kennis en een andere manier van toetsen dan de reguliere bedrijfsprocessen. Het kennisniveau op de controlerende afdelingen is bij de meerderheid van de bedrijven te laag. Hiermee lopen bedrijven het risico dat zij niet voldoen aan de herziene Corporate Governance Code. Suzanne Janse: "Om te kunnen voldoen aan de eisen van de Corporate Governance Code moeten bedrijven in rap tempo een duurzaamheid integreren in het bestaande raamwerk voor interne beheersing en kwaliteitsmanagement van processen." 

Veranderende trend

Vanaf dit jaar gaat de Monitoring Commissie Corporate Governance beursgenoteerde bedrijven meer dan tevoren beoordelen op de naleving van de Nederlandse code voor governance vraagstukken. Zij gaan hiervoor de dialoog aan met de bedrijven. "40 Procent van de topmanagers geeft aan dat zij in het jaarverslag over 2009 anders zijn gaan rapporteren over MVO. Er is een ontwikkeling gaande. Bedrijven willen aan de buitenwereld zichtbaar maken dat ze verantwoord bezig zijn. Steeds vaker schrijven bedrijven openlijk over MVO op hun website en maken zij aparte sociaal-, milieu- of duurzaamheidverslagen. Nu moet alleen de vertaalslag gemaakt worden naar rapportage die voldoet aan de eisen in de Corporate Governance Code," aldus Suzanne Janse.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Selectie en beloning gaan te vaak samen bij RvC
 Werkgevers onbekend met gedragscode klokkenluiders
 VNO-NCW verbaasd over kritiek Nederlands MVO-beleid
 Bedrijven overstag voor MVO-verslag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10