zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse topbedrijven blinken uit in secundaire arbeidsvoorwaarden

8 augustus 2011 - Nederland staat samen met Spanje bovenaan de lijst van meest vrijgevige Top Employers die de beste secundaire arbeidsvoorwaarden hebben. Zwitserland biedt naast Polen de minste secundaire arbeidsvoorwaarden aan, maar in het geval van Zwitserland staan hier wel veel hogere salarissen tegenover.

Dit blijkt uit het Top Employers onderzoek van het CRF Institute onder 340 topbedrijven in negen Europese landen, samengevat in het European HR Best Practices Report. Aantrekken en behouden van talent
De geboden arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van talent. Er blijken grote overeenkomsten te zijn tussen de secundaire arbeidsvoorwaarden die Europa’s beste werkgevers hun medewerkers bieden. Sabbaticals, een bijdrage in de ziektekostenverzekering en mobiliteitsvergoedingen behoren tot de populairste arbeidsvoorwaarden. Wel zijn er dit jaar verschillen waar te nemen ten opzichte van eerdere jaren. Zo is het aanbod van sabbaticals is de afgelopen jaren het sterkst toegenomen. Waar in 2009 slechts 54 procent van de topwerkgevers dit aanbood aan personeel, is dat percentage in 2011 gestegen tot maar liefst 82 procent. Nederland torent hierin zelfs ver uit boven het Europees gemiddelde, met 95 procent. Ruud van Es, countrymanager bij CRF Institute: " Talenten kijken ook over de grens om carrière te maken, dus niet alleen werkgevers in Nederland moeten onderling concurreren, maar Europabreed worden arbeidsvoorwaarden vergeleken." De meest toegepaste secundaire arbeidsvoorwaarde bij Europese topbedrijven is een bijdrage in de ziektekosten. Daarnaast staan sabbaticals, lunchbijdrages, studieverlof en mobiliteitsvergoedingen in de top vijf. Steeds minder Europese bedrijven bieden kinderopvang aan als secundaire voorwaarde. 

Nederland koploper in preventie en ondersteuning ziekteverzuim

Het ziekteverzuim bij Nederlandse Top Employers neemt af doordat er veel wordt geïnvesteerd in het welzijn van medewerkers. Nederland is, samen met België en de UK, koploper op het gebied van preventie en biedt de beste ondersteuning voor zieke medewerkers. Landen die hier minder in zijn gaan investeren, zoals Frankrijk, Italië en Polen, hebben te maken met toenemend ziekteverzuim. "Een zieke werknemer kost een bedrijf anderhalf tot twee keer zoveel als zijn bruto loon. Daarnaast moeten Nederlandse werkgevers tegenwoordig tot twee jaar lang het loon van zieke werknemers doorbetalen. De top bedrijven in Nederland focussen dan ook sterk op de vermindering van ziekteverzuim en proberen op alle mogelijke manieren te voorkomen dat hun werknemers (te lang) ziek zijn," aldus Ruud van Es, countrymanager bij CRF Institute. 

Europese topbedrijven meer vertrouwen in herstel economie

Werkgevers hebben meer vertrouwen in het economisch herstel. Waar in 2010 slechts 51 procent van de Europese topbedrijven verwachtte dat hun organisatie zou groeien, is dat aantal in 2011 gestegen tot 66 procent. Veertig procent gaf zelfs aan een groei van vijf procent te verwachten in de komende drie jaar. De landelijke verschillen reflecteren het bredere beeld van lokale economieën: driekwart van de topbedrijven in de UK, Duitsland en Zwitserland verwacht groei, terwijl dat percentage in Italië en Spanje – beiden geplaagd door hoge werkeloosheid – veel lager ligt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
 Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
 Werkgever verwacht herfst vol verzuim
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer is zich niet bewust van sterke positie arbeidsmarkt
 Financiële sector versobert arbeidsvoorwaarden
 Multinational heeft onvoldoende grip op arbeidsvoorwaarden
 Nederlanders zijn gek op flexibel arbeidsvoorwaardenpakket
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
Een compromis tussen werk en levensgeluk? Nee, bedankt! (1) 
Bedrijven kunnen veel winnen door klant te verrassen met hun service (1) 
top10
Jongeren zouden overheidsgeld voornamelijk besteden aan betaalbare woningen
Werkgevers zien welzijn als topprioriteit bij terugkeer naar kantoor
Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie
Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
Dat coachen is ook niet alles.
Investering van 200 miljoen euro voor fundament nieuw en innovatief onderzoek
Nederlanders maken zich zorgen over veiligheid elektronische handtekening
Nieuwe vorm van voorschotfraude met valse cryptoplatforms
Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
Meerderheid bedrijven vreest gevolgen cyberaanval
meer top 10