zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om te presteren onder druk

26 juli 2011 - Of u nu een topsporter bent of een manager, uiteindelijk gaat het erom hoe goed u presteert onder druk. Dr. Tara Jones van Lane4 vertelt op Management Today hoe u ook in de meest stressvolle omstandigheden uw kalmte bewaart en tot ongekende prestaties blijft komen.

1. Analyseer uw successen en mislukkingen


Neem uw successen en mislukkingen onder de loep en analyseer wat er aan ten grondslag lag. Blijf er vervolgens niet bij stilstaan maar kijk vooruit. Vergeet niet dat u juist groeit van uw fouten. 

2. Beheers het beheersbare

Accepteer dat er factoren zijn waar u geen invloed op uit kunt oefenen en focus u op de dingen waarop u dat wel kunt. 

3. Leer van anderen
Vraag collega’s en personen die al heel succesvol zijn hoe zij omgaan met druk. 

4. Vertrouw op uzelf

Zelfs de meest succesvolle mensen twijfelen wel eens aan zichzelf, maar zij herstellen hun zelfvertrouwen door zich te focussen op hun prestaties en de successen die ze al op hun conto hebben kunnen schrijven. 

5. Voed uw zelfvertrouwen
Mensen die uitblinken in hun vakgebied zijn degenen die hun successen aan zichzelf toeschrijven en hun mislukkingen aan de omstandigheden. Doet u precies dit andersom, dan is uw zelfvertrouwen de dupe. 

6. Focus op kansen, niet op bedreigingen
Focus u voor een belangrijke vergadering niet op alles wat er ooit mis is gegaan of mis kan gaan, maar bedenk hoe goed u wel niet voorbereid bent en focus u op de kansen die er liggen. 

7. Voorkom dat stress de overhand krijgt

Zorg dat druk niet uitgroeit tot stress of zelfs overspannenheid, door na te gaan wanneer, waar en waarom u zich gestrest gaat voelen en manieren te ontwikkelen om die symptomen de kop in te drukken. 

8. Neem een time out

Weet welke dingen u helpen tot rust te komen. Ademhalingsoefeningen, visualiseren en meditatie zijn zeer geschikt om stresssymptomen de kop in de drukken. Zorg natuurlijk ook dat u goed slaapt en eet. 

9. Denk niet alleen aan het geld

Geld en materiële beloningen zijn absoluut goede motivatoren, maar interne motivatie en toewerken naar een gevoel van voldoening is minstens zo bevredigend én geeft minder druk. 

10. Geniet van de weg naar het succes

Doelen stellen is essentieel om te presteren. Vergeet echter niet ook te focussen op de weg naar die doelstellingen toe en te genieten van het moment. Puur en alleen focussen op de einduitkomst verhoogt de druk alleen maar.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge werknemers raken gestresst van multitasken
 Negen tips om meer rust te creëren
 Vijf goede redenen om te hoge werkdruk te voorkomen
 Manager is gestresst, maar tevreden
 
 
reacties
 
Floris  |   | 
9-12-2013
 | 
15:18 uur
Wat hier over zelfvertrouwen wordt beweerd is vrij nutteloos en totaal achterhaald, als zouden uitsluitend prestaties uit het verleden dit kunnen voeden. Iemand die nooit heel goed gepresteerd heeft zal dan niet kunnen verbeteren.

Die prestaties zijn fijn voor het ego, maar zelfvertrouwen gaat dieper. Het betekent dat je bijv. het vertrouwen hebt dat je iets wat je voor het eerst doet ook goed kunt.

Verder is het de schuld geven van omstandigheden misschien beter voor het zelfvertrouwen maar kan dit persoonlijke groei weer enorm in de weg staan. Bewustzijn is de sleutel.
Eelco L  |   | 
10-12-2013
 | 
10:20 uur
Het is vooral belangrijk om te leren van fouten (zie punt 1) die je zelf hebt gemaakt of die je collega's hebt zien maken met betrekking tot onder druk presteren. Als je ziet hoe het niet moet, kun je in de toekomst beter presteren onder druk.
peter zzp-boekhouder  |   | 
16-08-2016
 | 
12:45 uur
Een tip voor alle managers schaf de film Peacefull Warrior naar het gelijknamige boek van Dan Millman aan. Hij is ex-olympisch kampioen.

Met vallen en opstaan kwam hij hier. Hij was eerst gefocust op het resultaat en -zie Henk Grol- helemaal niet happy als het niet lukte. Ook al had hij er alles aan gedaan.

Daarna focuste hij zich op het proces Tip: schaf de film Peaceful Warrior aan, die zorgt ervoor dat de langspeelplaat over het verleden en de toekomst niet telkens hetzelfde refrein laat horen.

De film gaat over werken vanuit je hart en laat je het verschil zien tussen worden (de toekomst) en zijn (het heden).

Film is ook goed te gebruiken om je team van managers wakker te schudden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10