zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kennis van virtuele collega's is essentieel voor goede samenwerking

16 juni 2011 - Virtuele projectteamleden zijn, aan het begin van hun samenwerking, gebaat bij informatie over elkaar, zodat ze een inschatting van elkaars professionele betrouwbaarheid kunnen maken. Informatie over bijvoorbeeld werkervaring en bereikbaarheid maar ook leeftijd en hobby's blijken noodzakelijk om elkaar te kunnen vertrouwen en goed te kunnen samenwerken.

Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Ellen Rusman, met de probleemstelling 'Hoe kunnen we leden van virtuele projectteams in het begin van hun samenwerking helpen de betrouwbaarheid van collega's in te schatten?' Rusman promoveert bij het Centre for Learning Sciences and Technologies van de Open Universiteit en verdedigt haar proefschrift vrijdag 17 juni 2011 in Heerlen. Betrouwbaarheid en vertrouwen

Virtuele teams kunnen zich niet op dezelfde manier een beeld van de betrouwbaarheid van een collega vormen als teams waarvan de leden elkaar fysiek ontmoeten. Virtuele teams werken namelijk vaak eenmalig aan een project, communiceren via de computer met elkaar, werken vaak bij verschillende organisaties en op verschillende plaatsen in de wereld en kennen elkaar dus daardoor vaak nog niet. Toch is het essentieel dat collega's in een virtueel team elkaar vertrouwen, om bijvoorbeeld informatie te kunnen delen en beslissingen te nemen. De ingeschatte betrouwbaarheid van een persoon blijkt in hoge mate bepalend voor de mate van vertrouwen, die de andere teamleden krijgen in die persoon. Daarom heeft het onderzoek van Rusman zich gericht op de inschatting van de betrouwbaarheid van projectleden binnen virtuele teams. 

Conclusies onderzoek

Uit het promotieonderzoek blijkt dat het aanbieden van een modelprofiel met persoonlijke informatie over de teamleden virtuele teams helpt bij het vormen van een betrouwbaarheidsinschatting in de eerste fase van de samenwerking. De teamleden vonden informatie over opleiding, werkervaring en huidige functie belangrijk om betrouwbaarheid in te schatten, maar ook een portretfoto, de werk- en bereikbaarheidstijden, informatie over de familiesituatie en hobby's blijken hierbij waardevol. Afhankelijk van de fase van de samenwerking zijn verschillende aspecten van betrouwbaarheid belangrijker. Een geschikt profiel bevat informatie-elementen gerelateerd aan meerdere aspecten van professionele betrouwbaarheid, die juist in de beginfase van samenwerking van belang zijn. In het begin zijn bijvoorbeeld bekwaamheid, betrokkenheid en beschikbaarheid belangrijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebrek aan mogelijkheden voor virtuele meetings frustreert werknemer
 Vier succesfactoren voor het leiden van virtuele teams
 Vijf tips om te communiceren op afstand
 Managers worstelen met roddelende avatars
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10