zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleggers geven directieverslag een mager zesje

25 mei 2011 - Analisten en beleggers waarderen de bruikbaarheid van directieverslagen relatief laag. Het gemiddelde directieverslag krijgt een mager zesje als rapportcijfer. De informatie die in directieverslagen wordt verstrekt, blijft op veel gebieden achter bij de behoeften van analisten Zij pleiten voor meer verplichte informatie en missen vaak relevante informatie over duurzaamheid, investeringen en de juridische structuur.

Dit blijkt uit recent wereldwijd onderzoek van PwC en de Rotterdam School of Management, Erasmus University onder 400 institutionele beleggers en analisten.


In het directieverslag geeft de ondernemingsdirectie een verantwoording van het gevoerde beleid en de financiële gang van zaken en spreekt zij verwachtingen uit ten aanzien van investeringen, de financiering daarvan en het personeel. Het directieverslag is onderdeel van het jaarverslag, dat daarnaast bestaat uit de balans, het kasstroomoverzicht, de winst- en verliesrekening en de toelichting daarop. 

Duurzaamheid, investeringen en de juridische structuur
Zes van de tien analisten en beleggers pleit voor meer verplichte informatie in het directieverslag. Een meerderheid vindt de informatie over duurzaamheid, investeringen en de juridische structuur mondjesmaat. Ook met de verstrekte informatie over strategie, financiering en risico's worden maar weinigen tevredengesteld. Het directieverslag zou verder een stuk beter worden als meer informatie wordt gekwantificeerd en duidelijker en consistenter wordt gepresenteerd. Liever een tabel dan een lang verhaal, zo luidt de consensus. 

Belangrijkste bevindingen
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek onder 400 beleggers en analisten wereldwijd luiden als volgt:
- De bruikbaarheid van het directieverslag wordt met een rapportcijfer zes gewaardeerd.
- Commentaar van de directie wordt over het algemeen liever in een conference call ontvangen
- 59 procent wil meer verplichte informatie in het directieverslag
- 63 procent wil dat meer informatie in het directieverslag wordt gekwantificeerd
- 57 procent wil een meer consistente manier van presenteren
- De beste informatie wordt gegeven over wijzigingen in boekhoudgrondslagen. Daarover is 30 procent grotendeels of helemaal tevreden.
- 46 procent denkt dat het directieverslag is gecontroleerd door een externe accountant 

Bruikbaarheid in cijfers
De onderzoekers vroegen analisten en beleggers eerst om de bruikbaarheid van verschillende bronnen van informatie, zoals de jaarrekening en persberichten, een rapportcijfer te geven. Daarin scoorde het directieverslag opvallend laag, een zesje. De informatie die wordt verstrekt, blijft op veel gebieden achter bij de behoefte van analisten. Slechts een klein deel van de beleggers en analisten geeft aan dat de informatie over duurzaamheid (zeventien procent), juridische structuur (21 procent) en investeringen (negentien procent) grotendeels of volledig aan de verwachtingen voldoet. Het is ook maar een klein deel van de beleggers en analisten dat in het directieverslag toereikende informatie krijgt over financieringsbeleid (22 procent), strategie (25 procent) en risico's (22 procent). De beste informatie wordt gegeven over wijzigingen in boekhoudgrondslagen. Daarover is 30 procent grotendeels of helemaal tevreden. Bij deze informatie kijken accountants intensief mee. 

Verplichte informatie

Zes van de tien analisten en beleggers geeft aan dat het directieverslag zou verbeteren als meer informatie verplicht zou worden gesteld. Dr. Erik Roelofsen, de leider van het onderzoek en director bij PwC: "Er zijn recentelijk nieuwe regels voor het directieverslag opgesteld door de International Accounting Standards Board. Deze zijn echter niet verplicht. Bij het uitvaardigen van deze regels is door de regelgevers de verwachting uitgesproken dat lokale autoriteiten de regels verplicht zouden stellen. Tot nu toe zien we weinig beweging op dit vlak, terwijl analisten en beleggers dit duidelijk toejuichen"
In Nederland zijn wettelijk slechts beperkte en algemene eisen aan het directieverslag gesteld. Uit het onderzoek blijkt dat een meer specifieke invulling gewenst is. Roelofsen: "De Nederlandse wetgever zou wat mij betreft niet zelf meer specifieke regels voor het directieverslag moeten gaan bedenken. Het is het eenvoudiger en beter voor de internationale vergelijkbaarheid als de Nederlandse wetgever de internationale regels verplicht stelt." 

Meer cijfers

Een andere manier waarop het directieverslag verbeterd zou kunnen worden, heeft geen betrekking op de inhoud, maar op de vorm. Beleggers willen meer consistentie in de wijze waarop informatie wordt gepresenteerd. Roelofsen: "Veel ondernemingen gebruiken lange lappen tekst en een steeds wisselende presentatie in hun directieverslag. Dat maakt het voor analisten een hele toer om de informatie te vinden die ze zoeken." Ook woorden als 'aanmerkelijk' of 'volgens verwachting' roepen volgens Roelofsen bij analisten wrevel op. "De analisten willen een getal in een tabel. En die tabel moet er bij voorkeur van jaar tot jaar hetzelfde uitzien." Een ander opvallend resultaat van het onderzoek is dat 46 procent van de analisten en beleggers denkt dat de externe accountant het directieverslag heeft gecontroleerd, terwijl dat in de praktijk zelden het geval is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Directieverslag dwingt bedrijven kleur te bekennen
 Beleggers krijgen koersgevoelige informatie van bestuurders
 Beleggers optimistisch over jaarcijfers, niet over economie
 Nieuwe norm biedt getrouwer winstbeeld van ondernemingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10