zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe norm biedt getrouwer winstbeeld van ondernemingen

18 juni 2010 - Een nieuwe norm voor de verwerking van winstbelasting in de gepubliceerde jaarrekening biedt een getrouwer beeld van de winst en het vermogen van ondernemingen. Gebruikers -zoals aandeelhouders, banken en analisten- kunnen de financiële positie van de onderneming zo beter uit de jaarrekening aflezen.

Dat blijkt uit het onderzoek van bedrijfseconoom en registeraccountant Peter Epe, die hiermee op 14 juni promoveerde aan de School van accountancy & en Controlling van Nyenrode Business Universiteit. De voorgestelde norm is een van zijn belangrijkste onderzoeksbevindingen. Ondernemingen moeten in de jaarrekening hun winstbelastingposities waarderen. Zo kunnen in het verleden relatief teveel betaalde belasting (door Epe Vervroegde belastingen genoemd) en in het verleden geleden fiscale verliezen (door Epe Rechten op voorwaartse verliescompensatie genoemd) tot grote toekomstige belastingvoordelen leiden. Te lage inschatting
De regelgevende instanties op het gebied van jaarverslaggeving staan ondernemingen toe zelf de waarde van deze balansposten te bepalen. De ondernemingsleiding bepaalt deze op basis van de fiscale winsten die het in de toekomst verwacht te behalen. Epe stelde vast dat de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen deze balansposten veel te laag inschatten. Of deze (achteraf gebleken) schattingsfouten bewust (winststuring) of onbewust worden gemaakt is niet duidelijk. Wel is het zo dat winsten die in een bepaald boekjaar thuis horen, worden verschoven naar een ander boekjaar. 

Correcter winstbeeld
Epe toonde ook aan dat deze ondernemingschatting niet betrouwbaar kan worden gemaakt. Bovendien werden de belastingvoordelen in vrijwel alle gevallen volledig genoten. Hij pleit er daarom voor dat de ondernemingen verplicht worden om de vervroegde belastingen en rechten op voorwaartse verliescompensatie volledig in de balans op te nemen. Dit leidt tot een correcter winstbeeld over de jaren. Daarnaast schakelt deze 'harde' norm de subjectiviteit bij het berekenen van de winst grotendeels uit. Dit verkleint de speelruimte om winsten te sturen en zorgt ervoor dat de informatieve waarde van de winstcijfers voor de gebruikers van de jaarrekening toeneemt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aegon keert ‘aanzienlijk minder’ bonussen uit
 Deponeren van jaarrekening voor MKB-ers drastisch vereenvoudigd
 Verslaggeving financiële instellingen onvoldoende
 Concurrentiepositie Nederlands fiscaal stelsel verslechtert
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10