zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleggers optimistisch over jaarcijfers, niet over economie

7 januari 2011 - Een grote meerderheid van analisten en beleggers is optimistisch over de jaarcijfers die de komende weken gepubliceerd zullen worden. Het optimisme voor de Europese economie blijft echter duidelijk achter bij de andere regio's. Onrust over de Europese schuldencrisis speelt hierbij een grote rol.

Dat blijkt uit recent onderzoek onder circa 400 institutionele beleggers en analisten wereldwijd door Rotterdam School of Management, Erasmus University in samenwerking met PwCOptimisme
Ongeveer 74 procent van de analisten en beleggers geeft aan gemiddeld genomen optimistisch te zijn over de winstcijfers die de komende weken gepubliceerd zullen worden. Slechts negen procent is pessimistisch over de jaarcijfers. Het optimisme is het grootst over de vooruitzichten van mijnbouwbedrijven, landbouw, chemie, technologie en energie en nutsbedrijven. De aanhoudend sterke vraag naar grondstoffen vanuit landen als China en India en de gestegen energiebehoefte door de wereldwijd aangetrokken industriële productie liggen hier mede aan ten grondslag. Het minst optimistisch is men over de bouw, consumentenelektronica, telecom, papier en bosbouw en banken. Leider van het onderzoek Dr. Erik Roelofsen, onderzoeker bij Rotterdam School of Management, Erasmus University en director bij PwC: "ten opzichte van een kwartaal geleden zien we dat het optimisme van beleggers en analisten vooral sterk is gegroeid voor de chemie en de mijnbouw, maar ook voor hotels en restaurants is het optimisme sterk gestegen. Voor consumentenelektronica is het juist opvallend dat de vooruitzichten van beleggers en analisten aanmerkelijk somberder zijn geworden. Ook over telecom en de farmaceutische industrie is men minder positief." 

Minder optimistisch over Europa
Het optimisme van analisten en beleggers over de wereldeconomie zit in de lift, waarbij Europa duidelijk achterblijft. Veel beleggers en analisten zeggen minder optimistisch over Europa te zijn geworden; over het geheel genomen blijft het gemiddelde optimisme over de Europese economie ongeveer gelijk. Het optimisme over Noord Amerika is het hardst gestegen. Volgens onderzoeker Gerard Mertens blijkt uit deze resultaten dat analisten zich eind 2010 in toenemende mate zorgen maken over de begrotingsproblemen binnen de landen van Europese Unie en de gevolgen hiervan voor de monetaire stabiliteit en economische groei in de Eurozone. Het negatieve sentiment wordt mede veroorzaakt door de recente onrust in Ierland, Portugal en Spanje. Ongeveer 42 procent van de analisten en beleggers geeft aan te verwachten dat in 2011 de schuldencrisis zal voortduren.
Analisten blijven ondanks het gestegen optimisme terughoudend over het economisch herstel. Slechts de helft van de analisten en beleggers geeft aan dat 2011 het jaar van wereldwijd economisch herstel zal worden. Over de toekomst van de Euro zijn de meeste analisten minder somber. Slechts één op de tien analisten verwacht dat de Euro in 2011 ineen zal storten. 

Beursactiviteit
Een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek verwacht in 2011 meer activiteit op de beurs. Ongeveer 81 procent verwacht meer overnames, 70 procent verwacht meer beursintroducties en 68 procent verwacht dat beleggers meer voor aandelen zullen kiezen. Roelofsen: "Beleggers zijn er inmiddels wel van overtuigd dat ondernemingen weer het vertrouwen krijgen om op de overnamemarkten en aandelenmarkten actief te worden. Beleggers worden in aandelenmarkten gezogen, vanwege de lage rendementen die er op dit moment elders te halen zijn."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beleggers willen bescheiden en vriendelijke topman
 Angst onder beleggers neemt af
 Risicobeheer: een zwart gat van miljarden?
 Beleggers optimistisch over ontwikkeling AEX
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10