zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager ziet verzwakking economie als grootste risico

13 mei 2011 - Managers overal ter wereld zien verzwakking van de economie als grootste risico voor hun bedrijf. Dit ondanks het huidige conjuncturele herstel. Ook veranderingen in wet- en regelgeving, toegenomen concurrentie en reputatieschade worden gezien als belangrijke bedreigingen. Nederlandse managers noemen met name het gebrek aan innovatie en het niet tegemoet kunnen komen aan klantbehoeften als belangrijk risico.

Dit blijkt uit de Global Risk Management Survey 2011, een tweejaarlijks onderzoek van Aon Risk Solutions onder 960 ondernemers en managers uit 58 landen. 



Recessie

Ondanks het herstel van de wereldeconomie baart het gevaar van aanhoudende economische problemen de ondervraagde ondernemers en managers nog steeds grote zorgen. Zij noemen een recessie als belangrijkste risico voor organisaties in alle regio‘s. Ook in de vorige editie van Global Risk Management Survey, in 2009, gaven ondernemers verzwakking van de economie als belangrijkste risico’s aan voor hun organisatie.
Ondernemers en managers vrezen een ‘double-dip’, een zorg die wordt gevoed door aanhoudend hoge werkloosheidscijfers, de schuldenlast van veel grote economieën en het aflopen van crisismaatregelen. Twee derde van de respondenten (67 procent) heeft het afgelopen jaar omzetverlies geleden door verslechtering van de economische situatie. 

Gebrek aan innovatie

Het gedeelde aspect van gebrek aan innovatie en een slechte aansluiting op de behoeften van de klant staat dit jaar voor het eerst in de top tien van grootste wereldwijde risico’s. Deze ontwikkeling weerspiegelt de groeiende angst om marktaandeel te verliezen aan meer toekomstgerichte concurrenten. Vooral Nederlandse managers en ondernemers noemen dit als belangrijk risico. Falende technologie en systeemuitval behoren ook voor het eerst bij de meest genoemde risico’s. Organisaties worden steeds afhankelijker van technologie. Zorgen op dit vlak resulteren op hun beurt in angst voor additionele risico’s, waaronder bedrijfsuitval en reputatieschade. Ook deze risico’s komen voor in de top tien. 

‘War for talent’ laait op

Veranderingen in wet- en regelgeving blijft ook in 2011 het op een na grootste risico voor organisaties. Toenemende concurrentie verdringt onderbreking van het productieproces in de top drie. Andere stijgers zijn reputatie- en merkschade (plek vier) en het aantrekken en vasthouden van talent (zeven). Zeven van de tien respondenten (70 procent) hebben geen plan voor de aanpak van dit risico. Slechts een miniem aantal (vier procent) schakelt hulp van derden in voor het ontwikkelen van een strategie om toptalent te werven en vast te houden. Het onvermogen om goede mensen te werven en vast te houden stond in 2009 nog onderaan de lijst. Bedrijven werkten toen met vacaturestops en moesten afslanken. De dalers in de top tien zijn onderbreking van het productieproces en het prijsrisico van grondstoffen. 

Top tien

De top tien risico’s van Aon’s Global Risk Management Survey 2011 (tussen haakjes positie in 2009)
1. (1) Verzwakking economie
2. (2) Veranderingen in wet- en regelgeving
3. (4) Toenemende concurrentie
4. (6) Reputatie- en merkschade
5. (3) Onderbreking van het productieproces
6. (-) Gebrekkige innovatie/aansluiting bij klantbehoeften
7. (10) Onvermogen om toptalent aan te trekken en vast te houden
8. (5) Prijsrisico grondstoffen
9. (-) Falende technologie/systeemfalen
10. (7) Risico van cashflow en liquiditeit 

Investeren voor de toekomst

"Tijdens de recessie zijn veel organisaties op de rem gaan staan. Ze hebben onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten geschrapt, bezuinigingen doorgevoerd op het gebied van informatietechnologie en vacaturestops ingesteld," zegt Armand Hoftijzer, Managing Director Aon Global Risk Consulting. "Ondernemers beseffen nu dat deze strategie op de lange termijn niet werkt. Organisaties moeten weer gaan investeren in dergelijke fundamentele gebieden om zich in de toekomst staande te houden. De succesvolle bedrijven van straks wachten niet af, maar bereiden zich nu grondig voor door het zoeken van oplossingen voor urgente problemen." 

Trends

Uit het Global Risk Management Survey 2011 komen een aantal opvallende trends naar voren.
Steeds meer organisaties benoemen een Chief Risk Officer: 31 procent van de respondenten zegt een dergelijke eindverantwoordelijke te hebben, tegenover een kwart in 2009. Hieruit blijkt het groeiende belang van een risicofunctionaris in het management en risicomanagement als geheel in de organisatie.
Desondanks meet slechts 39 procent van de respondenten zijn totale risicokosten, de Total Cost of Risk (TCOR). In 2009 was dat nog 44 procent. Meest genoemde reden is het gebrek aan middelen of expertise. Het niet volgen of sturen van deze kosten kan op de lange termijn schadelijk zijn voor een organisatie. Met het aantrekken van de economie is de verwachting dat meer organisaties hun totale risicokosten gaan meten.
Ook noemen managers voor de derde keer op rij financiële stabiliteit als het belangrijkste criterium bij de keuze van verzekeraars. Het verlangen naar een concurrerende prijs is dit jaar getemperd door de wens te werken met verzekeraars die de financiële kracht hebben om claims uit te betalen. Bedrijven zijn bereid flexibiliteit en innovatie op te offeren aan een bredere dekking en betere voorwaarden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risico op uitbreiding Eurocrisis in 2011
 Moeizaam economisch herstel in 2011, hoop gloort voor 2012
 Risicomanagement is nog niet ingeburgerd
 Risicobeheer: een zwart gat van miljarden?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10