zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Moeizaam economisch herstel in 2011, hoop gloort voor 2012

23 december 2010 - In 2012 wordt een herstel van de wereldeconomie verwacht. Echter, 2011 wordt een moeilijk jaar met verschillende risico’s en onzekerheden. De Eurozone blijft daarbij achter in het herstel. Dat concludeert Euler Hermes naar aanleiding van een mondiale analyse.


Waar de wereldeconomie in 2010 met vier procent groeide, wordt voor 2011 een groei van drie procent verwacht. In 2012 stijgt de groei naar verwachting met 3,3 procent. In Azië, China en de VS groeit het BNP in 2011 met respectievelijk 7,0 procent, 8,8 procent en 2,2 procent, in Europa wordt een groei van slechts 1,3 procent verwacht. 



Na moeilijk 2011 herstel in 2012
Het economisch herstel is in zicht, maar sommige risico’s en onzekerheden volharden in 2011. De groei van Aziatische landen heeft de impact van de crisis grotendeels afgezwakt, maar zal zich ontwikkelen naar een meer gebalanceerd en gematigd tempo. Daarnaast zijn ook de fiscale maatregelen in de Westerse landen van invloed op het herstel. De vertraging van 2011 zal het verdere economische herstel in 2012 niet in gevaar brengen. 

Trage groei Europa
De vertraging van het economisch herstel in 2011 zal het meest uitgesproken zijn in de OESO landen. De economie in de Eurozone groeit trager dan in andere regio’s als gevolg van een afnemende vraag door werkloosheid, loonmatiging en fiscale maatregelen. Verschillende grote landen hebben bezuinigingen aangekondigd die tot 2013 en 2014 zullen voortduren. Zo bezuinigt Frankrijk 100 miljard euro en Duitsland 80 miljard euro op de begroting. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes: "De plannen betekenen voor de meeste economieën een grote inspanning, maar zijn het lastigst te realiseren voor die landen die het minst van het economisch herstel hebben geprofiteerd, zoals Ierland en Griekenland." 

Daling aantal faillissementen
In 2011 daalt het aantal faillissementen met vijf procent, terwijl dit percentage in 2008 en 2009 nog met 28 procent steeg. Meer dan de helft van de landen gaf in 2010 een kleiner aantal faillissementen aan dan in 2009. In Azië en de VS daalde dit percentage sterker dan in Europa, waar de situatie in landen als Griekenland, Portugal, Italië en Ierland moeilijk blijft. Hoewel het aantal faillissementen daalt, ligt het internationaal nog steeds op een zeer hoog niveau. Dit geldt ook voor Nederland.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verwachting: onstabielere afzetmarkten en meer prijsconcurrentie
 Is het herstel nu alweer ten einde?
 Herstel MKB pas verwacht in 2011
 Crisis over dieptepunt heen, Europa profiteert pas in 2011
 
 
reacties
 
Hans Holleman  |   | 
23-12-2010
 | 
18:43 uur
Misschien dat Hermes bij ut KNMI moet gaan werken, daar kunnen ze ook niet voorspellen. Als ze weer een scheet laten in het midden-oosten moeten we de prognoses weer aanpassen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10