zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer ICT-budget: blijvende groei of kortstondige opleving?

29 april 2011 - Het ICT-budget lijkt een positieve trend te hebben ingezet. De Ernst & Young ICT Barometer toont dat de 600 ondervraagden een duidelijke stijging verwachten in de ICT-bestedingen voor de komende twaalf maanden. De belangrijkste redenen voor de te verwachte groei van het ICT-budget zijn onder meer een aantrekkende markt en bedrijfsgroei, wat leidt tot meer personeel en dus meer ICT- gebruikers.

Een andere reden voor de stijging van het te verwachte ICT-budget is de toename van investeringen in online oplossingen, websites en social media. De ondervraagden voorzien uitgaven voor softwarelicenties, servers/netwerk/infrastructuur en telecomvoorzieningen zoals dataverkeer, telefonie en mobiele communicatie. De uitgaven waarvan de ondervraagden verwachten dat ze de komende twaalf maanden het meest zullen toenemen, zijn investeringen in cloud computing en weboplossingen. Overheid consolideert

Voor externe ICT-service zoals werkplekbeheer, softwareontwikkeling, hosting, security en infrastructuur, verwacht 33 procent van de geënquêteerden een stijging, terwijl vijftien procent een daling voorziet. Opvallende stijgers zijn de sectoren handel/distributie, productie/industrie en overheid/not-for-profit. Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young: "Opvallend bij de overheidssector is dat we hier alleen een stijging van externe ICT-services zien, terwijl zowel de groei van inhuur als eigen ICT’ers is gereduceerd tot bijna nul. De overheidssector is duidelijk aan het bezuinigen. Het ICT-budget groeit heel licht, maar wordt gericht besteed aan de aanbesteding van ICT-services. Na een dip eind vorig jaar verwacht 35 procent van de overheidsrespondenten weer groei, terwijl 25 procent een daling verwacht." 

Meer inhuur, minder aanname

De ontwikkeling van de inhuur van externe ICT’ers toont in de laatste twee maanden voor het eerst sinds 2,5 jaar weer groei, met name binnen sector handel/distributie en bij organisaties met meer dan 500 werknemers. Op het gebied van interne ICT’ers toont de ICT Barometer sinds augustus 2008 een nagenoeg onbewegelijk markt. Veertien procent van de ondervraagden voorziet groei, terwijl tien procent spreekt over een afname van de eigen ICT-afdeling. 

Onzekerheden op lange termijn

De ICT Indicator vertoont een stijging van 88 punten in januari 2011 naar 133 in april 2011. Casper Kruijt: "De indicatorgrafiek laat zien dat er vanaf begin 2010 sprake is van sterke fluctuaties in het herstel. Op dit moment is de Rijksoverheid druk bezig met consolidatie en bij het MKB zien we een voortzetting van eerder ingezette groei. Ook bij grote bedrijven zien we een beduidend positiever beeld. De verwachtingen op langere termijn zijn nog erg onzeker. Voor een aanhoudend herstel zal de indicator langere tijd op hoog niveau moeten blijven staan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Dominante rol ransomware, stalkerware en MFA-bypasses'
 Vijf tips voor werknemers om overmatig stress te voorkomen
 Meerderheid bedrijven gebruikt technologie om personeelstekorten aan te vullen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-sector groeit nauwelijks: grote afnemers te voorzichtig
 Hulpmiddelen voor Nieuwe Werken ontbreken nog
 ICT-branche lijkt crisis definitief te boven
 Vraag naar freelance ICT-ers stijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
Werkgevers krijgen advies: ''Stel harde regels op, tot ontslag aan toe''
De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven de vijf procent
meer top 10