zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede manager net zo belangrijk als salaris

15 april 2011 - Het hebben van een goede leidinggevende is voor 97 procent van de werknemers in ons land net zo belangrijk als het salaris. Bovendien vindt 71 procent het belangrijk of heel belangrijk om zelf werktijden te kunnen bepalen.Dat blijkt het TNO-onderzoek ‘Arbeidsvoorwaarden in goede aarde’, dat deze week wordt gepubliceerd. Hiervoor werden 22.000 werknemers gevraagd naar hun wensen wat betreft arbeidsvoorwaarden.

Leermogelijkheden wordt door 89 procent als (heel) belangrijk bestempeld, terwijl interessant werk eruit schiet met 97 procent. "Werkgevers doen er dus goed aan om ook naar de zachte arbeidsvoorwaarden te kijken," stelt Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO. "Werkinhoud en goede leidinggevende zijn namelijk net als de harde arbeidsvoorwaarden zoals salaris en werkzekerheid voor werknemers belangrijk". 



Motivatie en gezondheid

Bongers: "Arbeidsvoorwaarden die flexibel werk mogelijk maken, liggen ook goed. Deeltijdwerken wordt door 68 procent (heel) belangrijk gevonden. Zelf werktijden bepalen is voor 71 procent doorslaggevend. Werkgevers doen er dus goed aan om het werk interessant te maken en te houden en leer- en groeimogelijkheden te bieden. Worden deze wensen niet vervuld dan kan dat ten koste gaan van motivatie en gezondheid." Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vooral werknemers in het onderwijs hun gewenste arbeidsvoorwaarden het beste in vervulling zien gaan. Op het salaris na. Daarentegen blijft de industrie het vaakst achter in het waarmaken van wensen. 

Persoonlijk maatwerk

"Persoonlijk maatwerk kan voorkomen dat werknemers ontevreden het bedrijf verlaten," waarschuwt Bongers. "Dat kan gebeuren bij medewerkers die onvoldoende kansen krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen terwijl ze dat juist heel belangrijk vinden. Collega´s die onvoldoende tegemoet gekomen worden in flexibel werk maken de meeste kans op burnoutklachten. Maatwerk ten aanzien van de persoonlijke ontwikkeling leidt tot betere prestaties van de gehele organisatie. Rekening houden met flexibel werken leidt bovendien tot een lager ziekteverzuim." Opvallend is bovendien dat laagopgeleiden hun wensen op het gebied van interessant werk, leermogelijkheden en werkzekerheid het meest vervuld zien worden in de overheidssector. Jongeren zijn weer beter af in het grootbedrijf.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe baan zoeken meest populaire werkvoornemen voor 2011
 Werknemer is bereid flink in te leveren voor baanzekerheid
 In tien stappen naar meer geluk op het werk
 Tien tips om uw medewerkers gemotiveerd te houden
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
15-04-2011
 | 
10:59 uur
Absoluut waar dat een goede manager belangrijk is voor mensen. Maar aangezien onze ervaring is dat er nog veel schort aan de kwaliteit van de managers, mag daar wellicht wel wat meer nadruk op gelegd worden. Goed voor de onderneming en goed voor het personeel. Stukje investeren in de toekomst.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10