zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In tien stappen naar meer geluk op het werk

16 augustus 2010 - Om gelukkiger te zijn met uw werk, is het niet nodig dat uw baas ophoudt u iedere avond te bellen of dat u meer salaris krijgt. Ook hoeft u uw droom om wijnboer in Frankrijk of hoteleigenaar in Spanje te worden niet waar te maken. Het is veel eenvoudiger dan dat.

Dat zegt Srikumar Rao, auteur van ‘Happiness at Workand’ en leider van het lesprogramma ‘Creativity and Personal Mastery’ aan Columbia University, op Forbes.


Hij stelt dat het grootste obstakel voor geluk bestaat uit uw eigen geloof dat u het willoze slachtoffer van de omstandigheden bent. U creëert immers uw eigen werkelijkheid. Vanuit die overtuiging vertelt hij hoe u in tien stappen meer geluk in uw werk kunt vinden

1. Vermijd waardeoordelen
Als er iets ergs gebeurt, windt u er dan niet te al te zeer over op. Maakt u een fout, verbind daar dan niet meteen een waardeoordeel aan. Doe wat u moet doen zonder uw kalmte en gevoel van welbehagen te verliezen. De dingen zijn zoals ze zijn. 

2. Oefen in veerkracht

Wie mentaal veerkrachtig is, krabbelt snel op na tegenslagen. Uzelf en anderen de schuld blijven geven kost onnodig veel tijd en energie. Blijf niet hangen in zinloos schuldgevoel en holle excuses, maar ga door. Alleen dan kunt u grootse dingen bereiken. 

3. Koester geen wrok
Wie echt gelukkig wil zijn op het werk, koestert geen wrok. Laat het verleden rusten. 

4. Verspil geen tijd met jaloezie

Als u jaloers bent, gaat u er in feite van uit dat er niet voldoende succes te behalen is voor u én de ander. Dat is niet waar. Denk liever dat wat een ander kan overkomen, ook u kan overkomen. Ofwel in uw huidige baan, ofwel bij een ander bedrijf. 

5. Vind passie in uzelf, niet in uw baan
Tuurlijk, u mag best fantaseren over die droombaan met een torenhoog salaris waarin u iets goeds doet voor de maatschappij, samenwerkt met fantastische collega’s en ook nog iedere dat op tijd thuis bent voor het eten. Denk echter niet dat die bestaat. U kunt beter uw denkwijze over uw huidige baan aanpassen. Denk bijvoorbeeld niet van uzelf dat u een hr-manager bij een bank bent, maar dat u iemand bent die andere medewerkers helpt hun gezin te onderhouden, zich te ontwikkelen en te sparen voor hun pensioen. 

6. Denk eens tien jaar terug

Veel problemen waar u tien jaar geleden mee worstelde, lijken nu totaal onbenullig. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor uw huidige problemen als u er over tien jaar aan terug denkt. 

7. Stop met denken ‘als dit, dan dat’
Velen denken dat we eerst iets moeten bereiken en dat we dan gelukkig zijn. Als u die promotie krijgt, als u meer gaat verdienen, enzovoort. U hoeft niets te doen, hebben of te zijn om gelukkig te zijn. 

8. Richt u op de reis, niet de bestemming

Uitkomsten kunt u niet controleren. Als u teveel focust op wat u hoopt te bereiken, leidt dat alleen tot teleurstellingen. De weg naat uw bestemming toe is minstens zo interessant en uitdagend. 

9. Denk aan anderen

Zelfs in de huidige maatschappij waar het ieder voor zich is en individualisme hoogtij viert, loont het om anderen centraal te stellen. Die aardige collega aan wiens neus die promotie voorbij gaat, scoort misschien op hele andere, minder tastbare fronten. U hoeft geen rat te zijn om succesvol te zijn. 

10. Verruil multitasking voor mindfulness

Multitasking staat geluk in de weg. Het betekent niets anders dan dat u veel dingen half doet en er nog meer tijd mee kwijt bent ook. Rao adviseert om steeds twintig minuten volledig te concentreren op één enkele taak, en dat tijdsbestek langzaam op te rekken naar twee uur. Zet tijdens die periodes uw mail en telefoon uit. Met enige oefening zult u merken dat u op deze manier uiteindelijk meer bereikt in minder tijd.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken is goed voor levensgeluk
 Tien tips voor meer geluk op het werk
 ‘Personal brand’ leidt tot geluk en succes
 Succesvol leider leeft in eigen realiteit
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
16-08-2010
 | 
09:30 uur
Ik vind dit wel een hele zinnige Michel. Dank.
RC
herman van der helm  |   | 
16-08-2010
 | 
21:03 uur
Probeer u fysiek niet te overbelasten met bijvoorbeeld zitten of tillen. Rugklachten zijn de grootste bron van arbeidsuitval en chagrijn op het werk. Gebruik hulpmiddelen waar mogelijk. Bijvoorbeeld een Tiller voor te zwaar tilwerk.
Sylvia  |   | 
17-08-2010
 | 
09:09 uur
Ik wil graag een toevoeging op je artikel geven. Er zijn natuurlijk veel meer stappen die je kan nemen op weg naar meer geluk op je werk.

Een belangrijke punt naar mijn mening is om elke dag stil te staan bij de dingen die je goed gedaan hebt. Geef jezelf een compliment. Dat geeft een goed gevoel en versterkt je eigen positieve gedrag. In plaats van je te richten op de negatieve aspecten van je baan krijg je nu meer oog voor de positieve.

Sylvia Lambregts


Civile  |   | 
17-08-2010
 | 
11:06 uur
Ik had liever gezien dat er iemand iets had gezegd; zorg allereerst dat je datgene doet wat je werkelijk in je hebt. Dat is namelijk wel de basis van het 'All'.

Veel mensen komen ara namelijk helemaal niet eens aan toe.

;O)
Maarten  |   | 
23-08-2010
 | 
22:25 uur
Ik heb maar 1 tip!!

Ik wist wat mijn passie was, maar had nooit gedacht dat ik er mijn (levens)werk van kon maken. Sinds ik het ebook ''de sleutels van geluk en succes" heb gelezen, ben ik anders gaan leven. Een echte aanrader voor mensen die op zoek zijn naar hun succes en geluk!!
Civile  |   | 
24-08-2010
 | 
08:06 uur
Maarten,
Prachtig te lezen dat jij op die manier 'Jouw Ding' hebt gevonden en daarin je ziel en zaligheid hebt weten te leggen. Hett is natuurlijk een manier, een manier die niet voor iedereen zal werken.

ees je er bewust van dat het gros aan iets dergelijks vaak niet toe komt. Dat heeft heel veel oorzaken. Velen kunnen gewoonweg niet die overstap maken die jij of ik eens hebben weten te maken. Niettemin een mooie reactie natuurlijk.
R

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10