zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om uw medewerkers gemotiveerd te houden

11 augustus 2010 - De crisis leidde voor veel werknemers tot baanonzekerheid, minder salaris en het beperken van secundaire arbeidsvoorwaarden. De gebruikelijke middelen om mensen te motiveren zijn niet langer bechikbaar, terwijl ze harder nodig zijn dan ooit. Wat kunt u nog wel doen om u personeel te motiveren?

Management Today vroeg het Joanna Knight, directeur van Berkshire Consultancy.1. Verbeter de communicatie
Het is cruciaal dat de redenen voor ontslagen goed uitgelegd worden. Leidinggevenden moeten hun medewerkers regelmatig persoonlijk informeren en met hen in gesprek gaan. Op die manier blijven ze betrokken en productief. Merkt u dat u steeds opnieuw hetzelfde gesprek moet voeren, dan is dat waarschijnlijk omdat de werknemer de wil, niet de vaardigheden, verloren heeft om zijn werk goed te doen. 

2. Reduceer negatieve gevoelens

Na een ontslagronde voelen de overblijvers vaak twee frustraties: ‘ik heb nog wel werk, maar ook dubbel zoveel stress voor hetzelfde geld’ en/of ‘ik heb nog werk maar mijn ex-collega’s niet’. Werknemers begrijpen vaak wel waarom ontslagen nodig waren, maar hebben er moeite mee om anderen te zien vertrekken. Neem de tijd om die negatieve emoties te minimaliseren en uw mensen gerust te stellen dat hun baan niet op de tocht staat. Doet u dit niet, dan kan dat tot een zelfdestructieve cyclus leiden waarin zorgen en wantrouwen de boventoon voeren. 

3. Communiceer vroegtijdig

Organisaties die in willen krimpen en toch een gemotiveerd kernbestand aan personeel willen behouden moeten ervoor oppassen dat angst geen kans krijgt. Mensen hebben de neiging het zinkende schip te willen verlaten als de eerste tekenen van ontslagen zich aandienen. Dat kan er toe leiden dat de beste mensen vertrekken en de kennis die zo nodig is om te overleven met zich meenemen. Vroegtijdige communicatie over wat komen gaat is daarom essentieel. 

4. Betrek het personeel bij de besluitvorming

Beslissingen die van bovenaf opgelegd worden, stuiten vaak op weerstand. Open communicatie is daarom erg belangrijk om te zorgen dat veranderingen geaccepteerd worden. U kunt zelfs nog verder gaan door het personeel actief te betrekken bij het besluitvormingsproces. Mensen zijn eerder geneigd beslissingen te steunen waar ze zelf aan bijgedragen hebben. Personeel kan natuurlijk niet besluiten dat de ontslagen niet doorgaan, maar ze kunnen wel actief adviseren over hoe omgegaan kan worden met de veranderende verantwoordelijkheden en bedrijfsprocessen die eruit voortvloeien. 

5. Bied de ontslagenen praktische hulp

Ontslag is soms onvermijdelijk maar betekent gelukkig niet meer automatisch het eind van iemands carrière. Een goed werkgever doet echter wel meer dan het meegeven van een oprotpremie. Vertrekkende werknemers zouden goed begeleid moeten worden, zowel emotioneel als praktisch. Vooral hulp bij het vinden van een nieuwe baan of opleiding is aan te raden. 

6. Ga op koopjesjacht

U wilt overtollig geworden personeel wel helpen, maar hoe doet u dat als de middelen beperkt zijn? Ga op koopjesjacht. Zoek naar partijen die hen goed maar goedkoop kunnen bijstaan, bijvoorbeeld met sollicitatietrainingen. 

7. Ga effectiever werken

Ontslagrondes kunnen de ideale gelegenheid zijn om noodzakelijke veranderingen door te voeren om effectiever te gaan werken. Enkele kleine aanpassingen kunnen het personeel al opnieuw motiveren en de problemen aan het licht brengen die wellicht al jaren spelen. Zorg dat iedereen de (nieuwe) doelstellingen kent en de middelen tot zijn beschikking heeft om optimaal te presteren. 

8. Omarm veranderingen organisatiebreed

Als het management nalaat om heldere, doordachte beslissingen te nemen tijdens een crisis werkt dit wantrouwen in de hand. Managers moeten dan ook positief blijven en een voorbeeldfunctie vervullen door krachtig en consistent leiding te geven. Ze moeten niet alleen delegeren, maar ook transparante, doordachte en resolute beslissingen nemen. Pas wel op dat u werknemers de ruimte blijft geven en hun resterende enthousiasme niet in de kiem smoort door te strenge regels door te voeren. 

9. Leef mee met uw medewerkers

Het is belangrijk om te beseffen wat de impact van de emoties is die loskomen na ontslagen. Medewerkers hebben afscheid moeten nemen van hun collega’s, vrienden soms. Negatieve emoties die daarbij los komen, kunnen de prestaties negatief beïnvloeden. Houd als manager rekening met die gevoelens en stem uw communicatie daarop af. 

10. Bekijk het van de zonnige kant

Richt u op de positieve kanten van de veranderingen. Kijk naar wat er wel goed gaat. Als de ontslagen goed uitgevoerd zijn, kan het zijn dat de organisatie flexibeler en beter gaat presteren en dus succesvoller wordt. Op de lange termijn is dit goed voor alle personeelsleden. Kijk dus liever naar de kansen dan naar de bedreigingen die voortkomen uit de situatie, zie de uitdaging die aan de verandering ten grondslag ligt en kijk vooruit.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien do’s en don’t om uw team te motiveren (zonder bonussen)
 Zes tips om uw mensen te motiveren
 HR en Communicatie moeten het samen doen
 Afstoten personeel vergt uiterste zorgvuldigheid
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
11-08-2010
 | 
10:49 uur
Allemaal waar wat er staat, maar als je hier nu pas mee begint zullen de meeste mensen hier niet intuinen. Het is gemeend, en dan vanaf het moment dat je begint aan een functie, of niet.
Alleen jammer dat het nog nodig is, dat managers hierop geattendeerd moeten worden ... zegt meteen iets over de managers. Daar las ik laatst op managersonline.nl ook al over dat het meerendeel zich erg goed vindt als manager (hun personeel niet). Waarschijnlijk allemaal managers die hier mee aan de slag gaan!
Dennis Coelingh  |   | 
15-08-2010
 | 
17:25 uur
de overlevers van een ontslagronde zullen de eerste tijd onrustig zijn. ze moeten weer vertrouwen krijgen in het ''nieuwe''beleid.
Extra aandacht, en wanneer mogelijk investeren in (betaalbare) trainingen geeft ook het gevoel dat we de goede kant op gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10