zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Smartphone-gebruiker kiest voor Android

17 maart 2011 - De laatste maanden domineren Android en iOs, de besturingssystemen van Google en Apple, het nieuws met berichten rondom de strijd om het grootste marktaandeel. Tot voor kort ging de iPhone van Apple overtuigend aan de leiding maar nu lijkt het, door Google in 2008 geïntroduceerde, besturingssysteem Android het hart van de Nederlandse smartphone-bezitter gewonnen te hebben.


Uit onderzoek van The Phone House onder 1.000 smartphone-bezitters blijkt namelijk dat maarliefst 34 procent van hen inmiddels een mobiele telefoon met een Android-besturingssysteem bezit. Dit tegenover 21 procent van de respondenten met een iPhone op iOs, zeventien procent gebruikt WindowsMobile, zestien procent BlackBerry en dertien procent Symbian. Sociaal en uniek
Smartphone-bezitters vinden zichzelf over het algemeen sociaal, creatief en uniek. In beschrijvingen als ‘meeloper’ of ‘nerd’ zien zij zichzelf minder terug. Een verschil is op te merken tussen iPhone-bezitters en Android-gebruikers, de eerste groep vindt zichzelf socialer dan de tweede en geeft zichzelf een acht op dat vlak. iPhone-bezitters blijken bovendien echte RTL 4-fans, 26 procent stemt het liefste af op deze zender tegenover negentien procent van de Android-liefhebbers. Nederland 3 blijkt weer meer in trek bij de Android-bezitters, tien procent kijkt naar deze publieke zender, tegenover vijf procent van de iPhone-gebruikers. Het favoriete programma verschilt voor gebruikers van beide besturingssystemen niet: dat blijft het NOS-journaal. Voor BlackBerry-bezitters is dit echter anders. Goede Tijden Slechte Tijden blijkt veruit favoriet onder deze groep. 

Nieuwe stap
Dat smartphones voor veel Nederlanders een nieuwe stap zijn, blijkt ook uit het onderzoek. Voor een meerderheid van de respondenten is de huidige smartphone de eerste smartphone die zij bezitten (60 procent). Opvallend is dat Android-gebruikers meer bewust hebben gekozen voor dit besturingssysteem dan gebruikers van andere besturingssystemen. 39 procent van hen heeft voor Android gekozen omdat het een gebruiksvriendelijk systeem is. Doordat Android op toestellen van meerdere merken beschikbaar is, maakt het de keuzemogelijkheden voor de consument groter. Een ontwikkeling die The Phone House toejuicht. Martijn Hol, Commercieel directeur The Phone House zegt daarover: "Het stimuleert de onafhankelijkheid van ons advies en in combinatie met onze smartphone-kieswijzer helpen wij de klant de juiste keuze te maken. Zo zorgen we ervoor dat klanten met een toestel de winkel verlaten die geheel op hun wensen is afgestemd. Met services als WOW (Werkend op Weg) en Geek Squad ondersteunen wij bezitters van smartphones bovendien in het instellen en doorlopende gebruik van hun toestel." 

'Android is een meteoriet'
Android is populair, maar weet men eigenlijk wel wat Android is? Naast de 1.000 smartphone-bezitters, ondervroeg The Phone House ook 1.500 mensen zonder zo’n toestel. 68 procent van hen heeft geen idee waar Android voor staat. Onder de smartphone-bezitters is Android wel een zeer bekend begrip. Maar liefst 87 procent van hen zegt te weten wat Android is. Opvallend is dat toch vijf procent van deze groep niet kan benoemen dat Android een besturingssysteem is. Leuke maar foute antwoorden van zowel niet-smartphone-bezitters als smartphone-eigenaren zijn onder andere ‘Android is een sociaal netwerk’, ‘Android is een spelcomputer’ en 
‘Android is een meteoriet’. 

Android-gebruiker meest tevreden, Symbian-gebruiker minst tevreden
Android-bezitters blijken het meest tevreden over hun huidige toestel. 95 procent geeft aan blij te zijn met met hun huidige smartphone, welke draait op het populaire besturingssysteem. Kort daarop volgt iOs (94 procent) en BlackBerry (93 procent). Het minst tevreden zijn Symbian-gebruikers. 21 procent van hen is niet tevreden met de huidige smartphone die draait op dat systeem. Waarom men niet tevreden is met het huidige toestel blijkt voor iPhone- en BlackBerry-gebruikers met name te liggen aan de snel leeglopende batterij (54 procent om 58 procent). Opvallend is dat van de minder tevreden smartphone-bezitters de iPhone-bezitter het minst geneigd is over te stappen naar Android. Iets meer dan de helft van hen overweegt een Android gestuurd toestel aan te schaffen. Symbian- en WindowsMobile-bezitters zijn het meest geneigd bij hun volgende aankoop een Android toestel aan te schaffen (88 procent om 81 procent). 

Minder dan helft gedownloade apps gebruikt
De iOs-gebruiker download de meeste applicaties (apps) van alle smartphone-bezitters. Gemiddeld bezitten zij 49 apps waarvan zij er 24 gebruiken. Android-gebruikers komen op een tweede plek met 26 apps, waarvan zij er maar twaalf regelmatig gebruiken. WindowsMobile-gebruikers hebben de minste apps op hun smartphone geïnstalleerd; zij hebben gemiddeld zeven apps waarvan zij er vier regelmatig gebruiken. Social media apps worden het meest gebruikt, gevolgd door nieuws apps en apps voor gratis communicatie, zoals WhatsApp en Ping!. 

Ipad voor internet; Android-tablet voor muziek
Zeventien procent van de Nederlandse smartphone-bezitters bezit ook een tablet (binnen het gezin). Een kwart van hen denkt er over binnenkort een tablet aan te schaffen. Daarvan lijken iPhone bezitters echte iPad-fans, 85 procent van de iPhone-bezitters die een tablet heeft, heeft een iPad. Android-bezitters zitten nog in tweestrijd, 41 procent van Android-gebruikers die ook een tablet hebben kiezen een Android gestuurde tablet en precies datzelfde percentage bezit een iPad. Het meest gebruikte onderdeel op de tablet is internet en e-mail (155 minuten per maand). De iPad-fans gebruiken internet met bijna 200 minuten per maand meer dan gemiddeld. Naast internet wordt de tablet ook gebruikt voor het luisteren van muziek. De functionaliteit wordt bovengemiddeld op de Android gestuurde tablets gebruikt (153 minuten per maand).

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Diverse organisatie trekt accounting talent aan
 Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
 Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Microsoft betaalt Nokia één miljard
 Eigen smartphone en tablet mogen mee naar het werk
 Blackberry meest gebruikte smartphone door juridische professionals
 Grenzen tussen privé- en zakelijk gebruik smartphones vervagen
 
 
reacties
 
Android PC  |   | 
18-06-2013
 | 
10:31 uur
De laatste jaren is het gebruik van Android systemen explosief gestegen. Ondanks dat dit een oud artikel is wil ik hier toch even op inhaken. Wij hebben in ieder geval het gevoel dat Android binnenkort de markt zal domineren (voor zover ze dat nog niet doet)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
Phishing e-mails van HR- en IT-afdelingen zijn het meest effectief
Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
meer top 10