zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grenzen tussen privé- en zakelijk gebruik smartphones vervagen

28 oktober 2010 - Uit wereldwijd onderzoek van Juniper Networks blijkt dat vier op de vijf mensen beveiliging als top- of in ieder geval hoge prioriteit zien als het gaat om de aanschaf of het gebruik van smartphones of tablets. Meer dan de helft van de respondenten maakt zich zorgen over het verlies van hun mobiele apparaat, over hun identiteitsbescherming en over het ouderlijk toezicht als bescherming van het gezin.Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat bijna drie op de vier mensen hun mobiele apparaat gebruiken om gevoelige persoonlijke of bedrijfsinformatie te benaderen of te delen. Het onderzoek is in opdracht van Juniper uitgevoerd door KRC Research and Synovate onder 6.000 gebruikers van smartphones en tablets in zestien landen. Scheiding vervaagt
Het onderzoek wijst uit dat de scheiding tussen persoonlijk en zakelijk gebruik van mobiele apparatuur vervaagt en onderstreept de noodzaak van strengere en meer geïntegreerde mobiele beveiliging. Bijna 44 procent van de respondenten gebruikt een mobiel apparaat zowel privé als zakelijk, terwijl minder dan vier procent deze alleen zakelijk gebruikt. Opvallend is dat bijna 81 procent toegeeft het bedrijfsnetwerk mobiel te benaderen zonder dat de werkgever dit weet of hier toestemming voor heeft gegeven. 58 procent doet dit zelfs dagelijks. 

Meer risico
"Mensen gebruiken steeds vaker smartphones en tablets voor toegang tot informatie en applicaties, en voor zakelijk gebruik. Hierdoor nemen de risico’s ook toe," zegt Mark Bauhaus, vicepresident en algemeen directeur Service Layer Technologies Business Group van Juniper Networks. "Gelukkig zijn steeds meer gebruikers zich bewust van de beveiligings-, identiteits- en privacyissues die het gebruik van mobiele apparatuur met zich meebrengt. Het is nu tijd dat de markt beveiliging een vast onderdeel maakt van de mobiele ervaring." 

Bang voor verlies
Ruim 58 procent van de onderzochte smartphone- en tablet-gebruikers is bang om een mobiel apparaat te verliezen en data en informatie op het apparaat niet terug te kunnen halen. 64 procent is extreem of zeer bezorgd over identiteitsdiefstal als gevolg van het gebruik van een mobiel apparaat. Ouderlijk toezicht is ook belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft (53 procent) van de respondenten vindt dit extreem of zeer belangrijk. 

Prioriteit
Gezien de onderzoeksresultaten is het logisch dat 41 procent van de respondenten beveiliging ziet als ‘topprioriteit’ en 40 procent als ‘prioriteit’ als het gaat om de aanschaf of het gebruik van een smartphone/tablet. Toch wijst het onderzoek uit dat er een gat is tussen het beveiligingsniveau waar mensen behoefte aan hebben, en de beveiliging die ze zelf beheren. Slechts 24 procent verandert regelmatig de beveiligingsinstellingen op een mobiel apparaat. 35 procent doet dit alleen als er een aanleiding voor is, 31 procent nooit of bijna nooit en 9 procent is niet bekend met de beveiligingsinstellingen op een mobiel apparaat. 14 procent van de respondenten verklaart geen wachtwoord te hebben ingesteld. 

Gevoelige informatie
Ruim 76 procent van de respondenten gebruikt de smartphone of tablet om gevoelige persoonlijke of zakelijke informatie te benaderen, waaronder invoeren of aanpassen wachtwoorden (51 procent) en opzoeken van bank- of creditcardgegevens (43 procent), of voor toegang tot elektriciteitsrekening (30 procent). Twintig procent deelt financiële informatie, zoals creditcardnummers, achttien procent benadert informatie van de werkgever en zeventien procent bekijkt medische gegevens. Zestien procent deelt het burgerservicenummer. 

Internationale verschillen
Van de zestien onderzochte landen bleek India (90 procent) zich het meest zorgen te maken over mobiele-beveiligingsissues, gevolgd door Brazilië en Rusland (beide 88 procent), Duitsland (86 procent) en China en Italië (85 procent). Hongkong (70 procent), Nederland/België (74 procent) en de Verenigde Staten en Japan (77 procent) blijken zich het minst druk te maken om mobiele beveiliging. 
De verhouding tussen privé- en zakelijk gebruik blijkt per regio en land te verschillen. Persoonlijk gebruik domineert in Canada (72 procent), Japan (70 procent) en Frankrijk (67 procent) en de meeste andere landen. China, Rusland en Brazilië zijn uitzonderingen met respectievelijk 75, 65 en 61 procent gecombineerd zakelijk en persoonlijk gebruik. In Nederland/België blijkt het puur zakelijk gebruik met twaalf procent het hoogst te zijn. 
De antwoorden bleken nog meer uiteen te liggen voor wat betreft het al dan niet benaderen van het bedrijfsnetwerk zonder dat de werkgever dit weet of hier toestemming voor heeft gegeven. Smartphone/tablet-gebruikers in de Verenigde Staten blijken het meest voorzichtig. Daar geeft 52 procent toe dit te doen. Brazilië, Rusland, Japan en Italië zijn met respectievelijk 94, 93, 90 en 90 procent het meest ‘ongehoorzaam’. 

Wachtwoord
Het percentage gebruikers dat een mobiel apparaat met een wachtwoord heeft beveiligd, is redelijk gelijk in de onderzochte landen. Tien tot twintig procent heeft geen wachtwoord, met als uitzondering Amerikaanse respondenten. Daar blijkt 25 procent geen wachtwoord te hebben. De mate van zorgen over specifieke bedreigingen blijkt ook redelijk gelijk te zijn, met als uitzondering India en Brazilië, waar zorgen over apparaat/dataverlies (84 procent India/75 procent Brazilië), ouderlijk toezicht (India 77 procent/Brazilië 72 procent) en identiteitsdiefstal (87 procent India/82 procent Brazilië) boven het gemiddelde liggen. Als het gaat om apparaat- en dataverlies, blijken Rusland en Singapore (respectievelijk 68 procent en 79 procent) bovengemiddeld te scoren. Dit geldt ook voor identiteitsdiefstal in deze landen (beide 82 procent). Zorg over ouderlijk toezicht ligt in deze landen weer wel op het gemiddelde (Rusland 55 procent/Singapore 47 procent). 
Respondenten in de Verenigde Staten blijken zich gemiddeld het minst zorgen te maken. 43 procent maakt zich zorgen over apparaat/dataverlies, 43 procent over ouderlijk toezicht en 46 procent over identiteitsdiefstal. Respondenten in Nederland en België maken zich nog minder zorgen over apparaat/dataverlies (41 procent). Japan blijkt zich gemiddeld minder zorgen te maken over ouderlijk toezicht (40 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphonebezitters zijn betrokken medewerkers
 Smartphone lekt gemakkelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie
 'Blackberry en iPhone schaden bedrijfsbelangen'
 Zeven tips om nog meer uit uw BlackBerry te halen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10