zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Virussen belangrijkste computerprobleem in 2011

1 maart 2011 - In de eerste twee maanden van 2011 waren computervirussen en spyware de grootste probleemveroorzakers bij computergebruikers. Dit blijkt uit ervaringscijfers van DigiProfs Computersupport. In de top drie stonden verder: internetstoringen en problemen met een draadloos netwerk.

Het is voor het eerst dat virussen en spyware, ook wel genoemd Malware, de grootste aanleiding vormden om computerhulp van DigiProfs in te schakelen. Roger Gösele, directeur van DigiProfs is niet verbaasd: "We zagen dit al geruime tijd aankomen. Sinds 2006 groeit het aantal virussen jaarlijks exponentieel. In de laatste achttien maanden zijn meer nieuwe virussen verschenen dan in alle voorgaande jaren samen. Een zorgelijke ontwikkeling." 



Juist geen onderbreking
Het beeld bestaat nog steeds dat malware gericht is op verstoring van onze computers en netwerken. Dat is niet (meer) het geval. Cybercriminelen hebben er juist belang bij dat onze computers blijven functioneren: een onderbreking is namelijk tevens een onderbreking van hun criminele activiteiten. Virussen en spyware hebben tot gevolg dat uw computer persoonlijke data, zoals ingevoerde pincodes en credit cardnummers, doorzendt aan criminele organisaties. Dit gebeurt zonder dat de gebruiker dit door heeft. Een goede virusscanner is daarom nu belangrijker dan ooit. 

Onbeschermde computergebruikers
Het gebruik van virusscanners is weliswaar de laatste jaren toegenomen, maar nog steeds is dertien procent van alle computergebruikers onbeschermd. De helft van de gebruikers van een virusscanner, kiest voor een gratis oplossing. Dit is veelal slechts een beperkt product, alleen bedoeld als marketinginstrument om potentiële gebruikers kennis te laten maken. Het is beter dan helemaal geen bescherming, maar is feitelijk ongeschikt als volledige bescherming van de pc. Ook hier geldt: alle waar naar zijn geld. 

Voorkomen is goedkoper dan genezen
Bovenstaande cijfers zijn het resultaat van een diagnose die in de afgelopen zes maanden uitgevoerd is op 8.000 verschillende computers. Hiervoor is ScanCircle ingezet. Met deze scan worden technische eigenschappen van een computer geanalyseerd, gecontroleerd en worden fouten en afwijkingen gemeld. Aan de hand van de uitkomst kan DigiProfs nog sneller en accurater een diagnose stellen voor de klant.  Naar verwachting zal het aantal virussen ook in 2011 weer exponentieel groeien. Roger Gösele adviseert iedereen een goede virusscanner te kopen en regelmatig te controleren of de updates correct worden uitgevoerd. Voorkomen is beter dan genezen. Het is ook goedkoper.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trojans nog altijd zeer geliefd
 Vijf tips om online gevaren aan te pakken
 Cybercriminelen misbruiken WK voetbal in Qatar nu al voor internetfraude
 Steeds meer malware aanvallen via misbruik vertrouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10