zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cybercriminelen misbruiken WK voetbal in Qatar nu al voor internetfraude

11 februari 2011 - In 2010 stelde Symantec.cloud al vast dat het WK voetbal in Zuid-Afrika, met haar enthousiast miljoenenpubliek, misbruikt werd door cybercriminelen om 419-scams en malware naar nietsvermoedende slachtoffers te sturen om hen op te lichten of malware op hun PC te installeren.

In december 2010 blokkeerde Symantec.cloud twee scams met betrekking tot het FIFA WK voetbal van 2014 in Brazilië. Deze scams hadden als bericht dat de ontvanger de lotto had gewonnen die aan dit sportevenement verbonden is. Het is opmerkelijk dat een specifieke internetfraude zo lang voor een evenement opduikt. Bovendien wordt nu ook het WK van 2022 in Qatar reeds gebruikt wordt voor zogenaamde 419 scams, en dat is zeer ongewoon. Het schijnt cybercriminelen niet uit te maken dat het toernooi nog meer dan tien jaar van ons verwijderd is en er voordien nog WK’s in Brazilië en Rusland plaatsvinden. 



Correcte informatie, malafide attachment
Een veelgebruikte techniek bij 419 scams is om in de e-mail correcte informatie te verwerken en tegelijk de ontvangers aan te sporen om een attachment te openen die hun PC of netwerk op één of andere manier in gevaar brengt. In het verleden misbruikten spammers bijvoorbeeld de tragische gebeurtenissen in Haïti en Chili om donaties te storten op een vals rekeningnummer. Al deze donaties verdwenen natuurlijk ergens op een rekening van spammers en hielpen geenszins de slachtoffers van de aardbevingen. 

Normaal uiterlijk
De valse boodschap die zopas werd onderschept ziet er uiteraard heel normaal uit. De e-mail bevat weinig inhoud en spoort tegelijk de ontvangers aan om het attachment te openen. De bijgevoegde PDF werd gecreëerd in het veelgebruikte open source office suite en vermeldt dat de ontvanger ongeveer 1,8 miljoen euro heeft gewonnen. Het document heeft het logo van het toernooi als watermerk en bevat een foto van FIFA-Voorzitter Sepp Blatter samen met de Voorzitter van de Qatarese Voetbalbond Sheikh Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani. Net als veel 419-scams of geavanceerde fraude scams, spoort de boodschap de ontvanger van de email aan om het referentienummer in de mail door te bellen of door te mailen. Hierdoor kan de oproep door de cybercriminelen in het buitenland worden getraceerd. 

Grote variaties
Ondanks het feit dat dit soort mails, zoals de meeste 419-scams of fraude scams, in kleine hoeveelheden wordt uitgestuurd bestaan er vele variaties die enorme overlast bezorgen. De email in dit voorbeeld werd echter onderschept en automatisch geblokkeerd bij verschillende ontvangers.  Het zal interessant zijn te zien hoe 419-scams en geavanceerde fraude scams zich verder zullen ontwikkelen rond grootse mega-evenementen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toolkits voor cyberaanvallen vormen grootste internetdreiging
 Cybercriminelen worden steeds creatiever
 Vier manieren waarop cybercriminelen geld verdienen met botnets
 Cybercriminelen richten zich op sociale netwerken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10