zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Negen tips om leiding te geven aan ouderen

22 februari 2011 - U weet inmiddels precies hoe u uw jongste medewerkers leiding geeft. Maar hoe zit het met de ouderen? Nu de vergrijzing zijn intrede doet en mensen wellicht langer doorwerken, zeker een onderwerp om ook eens bij stil te staan. De tips zijn afkomstig van Management Today.


1. Herzie uw definitie van pensionering


Mensen gaan steeds minder vaak van het ene op het andere moment met pensioen. Vaak wordt het aantal uren dat gewerkt wordt eerst langzaam afgebouwd. Houd hier rekening mee bij de verdeling van de werkzaamheden en planning. 

2. Praat erover
Praat open en eerlijk met uw medewerkers. Bespreek de verwachtingen en wensen, zowel die van de organisatie en die van u als leidinggevende als die van de medewerker zelf. 

3. Herzie de functiebeschrijving
Met het vertrek van uw oudere medewerkers, bestaat de kans dat cruciale kennis en ervaring eveneens verdwijnt. In dat geval is het des te belangrijker de betreffende personen nog even aan boord te houden. Kijk of u de functies zo aan kunt passen dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van hun kennis en ervaring. Onderzoek bijvoorbeeld of er mogelijkheden zijn om jongere medewerkers op te laten leiden door oudere. 

4. Bied een andere functie aan
Ouderen presteren niet slechter, maar soms kunnen ze het werktempo minder goed aan. Soms willen ze het wat rustiger aan kunnen doen of wat minder vaak op pad hoeven. Kijk of dat mogelijk is. Ook een mentor- of adviesfunctie kan uw oudere medewerker op het lijf geschreven zijn. 

5. Wees flexibel
Oudere medewerkers willen wellicht parttime of op andere uren gaan werken. Wilt u ze niet kwijt, kijk dan of u ze tegemoet kunt komen. 

6. Beloon prestaties
Stop niet met het belonen van goede prestaties. Wees wel eerlijk en hanteer dezelfde voorwaarden als voor de rest van het personeel. 

7. Blijf opleiden
Wie zegt dat mensen boven de vijftig niets meer bij kunnen leren en zich niet willen blijven ontwikkelen? Ook zij raken gedemotiveerd als er geen ontwikkelmogelijkheden zijn. Dit is wellicht zelfs lucratiever dan voor jongere medewerkers. Oudere werknemers zijn minder geneigd van baan te veranderen dus het geld is goed geïnvesteerd. 

8. Verbreed uw netwerk
Zet duidelijk in vacatures dat ook oudere mensen kunnen solliciteren en een eerlijke kans krijgen. 

9. Pas de werkplek aan
Zorg voor ergonomisch meubilair, stimuleer een gezonde levensstijl en houd rekening met alle generaties bij het organiseren van bedrijfsuitjes.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 65-plussers hebben meer energie dan jongere mensen
 Oudere voelt zich niet gewaardeerd
 Meeste ouderen willen best langer doorwerken
 Oudere werknemer: duurder maar ook efficiënter
 
 
reacties
 
Leo Salazar  |   | 
22-02-2011
 | 
07:54 uur
Nog twee erbij (die eigenlijk gelden voor werken met alle vormen van diversiteit):

10. Wees open voor nieuwe perspectieven: iemand met dikke ervaring kan en totaal andere perspectief op een situatie hebben. Heb respect voor een andere oog.

11. Pas op je eigen aannames: grijze haar betekend niet dat alle oudere mensen dezelfde zijn. Leg je eigen aannames over oudere mensen neer en echt luisteren aan wat hij of zij heeft te zeggen.
astrid elburg  |   | 
22-02-2011
 | 
15:15 uur
En nog een:
Samen met Annemieke Roobeek van Meeting More Minds doe ik een onderzoek naar intergenerationeel samenwerken.Hiervoor brengen we kennis instellingen en bedrijven bij elkaar. Het is ontroerend om van studenten te horen dat ze graag hun kennis en vaardigheden delen met de oudere generatie omdat ze ook van hen veel kunnen leren. Ze zijn zich zeer bewust van de kennis en vaardigheden die ze bij hen willen halen. Creeer een professionele leeromgeving waarin oudere medewerkers en de generatie Y kennis kunnen delen.
Anna Maria Timmermans  |   | 
26-02-2011
 | 
14:49 uur
Zoveel onzin bijeen getuigt alleen van een heel conservatieve instelling en hokjesdenken,
Het omgekeerde is evengoed waar: voor werknemers jonger dan 50 kan deze stigmatisering evenzeer van toepassing zijn. In plaats van zich bezig te houden met het opstellen van lijstjes die een kunstmatige kloof creëren zou men beter zelf de handen uit de mouwen steken.
Het is zielig dat men persé de 50+ als een of ander vreemde soort wil beschouwen en dit door middel van o.a. deze lijstjes.
Dit clubje bestaat enkel uit mensen die hun managersjobje moeten invullen en zichzelf willen bewijzen door anderen te gebruiken.

De titel alleen al...!

Het is spijtig dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen jongeren en ouderen, terwijl de prestatiedrang (daar heeft men het toch altijd zo graag over) in vele gevallen hoger is bij deze “groep” dan bij jongeren.
Wat ik dan erger vind zijn 'de managers' die als parasieten hun eigen job kunstmatig in stand houden en hun tijd verdoen door rondjes te blijven draaien in methodische spelletjes en manipulaties en er dan bovendien nog dikke bonussen voor opstrijken ook. Dit zijn de zonnekoningen, of indien jullie willen, de Kadhafi's van deze tijd.
Ton Weijers  |   | 
4-04-2011
 | 
16:42 uur
L.S.,

20 jaar en onervaren of 60 jaar ervaren zegt niets over ambitie, dynamiek en passie. Helaas denken velen dat aan vacatures een limiet zit van 45 jaar (zelf al een limiet van 38 jaar vernomen) En dat terwijl de overheid graag wil dat wij (allemaal!) werkzaam zijn tot 70 jaar.
Zorg ervoor dat wij samen-werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10