zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

1 maart: Nationale Complimentendag

16 februari 2011 - Dinsdag 1 maart is het voor de negende keer ‘Nationale Complimentendag’ in Nederland. Het initiatief dat in tegenstelling tot Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- en Vaderdag niet commercieel is blijkt jaar na jaar een gevoelige snaar te raken in onze maatschappij.

De dag appelleert dan ook aan de diepst menselijke behoefte (waardering) die niet met geld, maar uitsluitend met persoonlijke en oprechte aandacht écht vervuld kan worden. Waardering
Op 1 maart gaat het om het bewust stilstaan bij wat iemand in jouw omgeving goed doet en hem/haar daar oprecht en persoonlijk voor te waarderen in de vorm van een compliment. "Meestal staan we direct klaar om te vertellen wat er niet goed gaat, maar met het tonen van waardering voor wat er wél goed gaat hebben we zichtbaar meer moeite," aldus initiatiefnemer Hans Poortvliet. 

Gemiste kans!
Poortvliet: "Als je je realiseert dat gebrek aan ‘uitgesproken’ waardering met stip de nummer één reden is waarom werknemers ontslag nemen bij hun bedrijf, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij én het merendeel van de (privé) relaties stuk lopen, dan vraag je je toch ernstig af waarom we er zo weinig bij stilstaan. Zeker als je je realiseert dat een compliment niet alleen gratis is, maar het effect ervan ook nog eens onbetaalbaar. Immers niets stimuleert meer, geeft meer energie, brengt betrokkenheid en productiviteit sneller omhoog (én ziekteverzuim naar beneden!) dan oprecht getoonde waardering." 

Persoonlijk en oprecht
Voorwaarde bij dit alles is natuurlijk wel dat een compliment persoonlijk en oprecht gebracht wordt. "Anders kun je het beter achterwege laten," aldus Poortvliet. Voor inspiratie en ideeën verwijst hij naar de website van de Nationale Complimentendag waar men ook dit jaar naast het creëren van een gepersonaliseerde ‘Nationale Complimentendag Award’ o.a. een persoonlijk compliment op de ‘Nationale Complimentensite’ kan plaatsen. Ook vindt u  er een mini Complimentenworkshop: Hoe geef ik een goed compliment én … hoe neem ik er één in ontvangst?, evenals het veelzeggende en awardwinnende filmpje ‘Validation’. 

Internationaal
Het succes van de Nederlands Nationale Complimentendag blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. Zo staat, in navolging op het succes in ons land, vanaf dit jaar de Nationale Complimentendag ook in België op 1 maart op de agenda. Daarnaast is er recentelijk interesse getoond vanuit onder andere Noorwegen, Canada en Frankrijk. 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

  ‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
 Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
 Weg met de Data Protection Officer!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Complimenten geven energie
 Veel complimentjes, minder ziekteverzuim
 Maandag 1 maart: Nationale Complimentendag
 Van klacht naar compliment !
 
 
reacties
 
Jan  |   | 
16-02-2011
 | 
20:40 uur
Nationale complimenten dag is leuk. Maar eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld zijn als we elkaar wat vaker complimenten geven. Gewoon de mooie dingen zeggen die je vindt.
Sylvia Schulte  |   | 
17-02-2011
 | 
09:12 uur
Geweldig zo'n dag! Moet bekennen dat ik er nog niet van had gehoord. Een welgemeend compliment geven, bezorgt ook jezelf een prettig gevoel: ik word er vrolijk van een ander blij te zien met een complimentje. Mijn vader leerde me al: van een schouderklopje gaat niemand scheef lopen, en anders geef je het volgende schouderklopje op de andere...
Dajenne  |   | 
17-02-2011
 | 
13:58 uur
Ik ben het met Jan eens. Als je hiervoor een dag moet prikken, ben je niet goed bezig. Een complimentje op die dag komt niet geloofwaardig over.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (3) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
Vier best practices voor een transformatie van finance
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
meer top 10
vacatures
meer vacatures