zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties zijn niet voorbereid op noodgevallen

8 februari 2011 - Het klinkt zo logisch: als de directeur plotseling wegvalt, ligt er een plan klaar voor zijn opvolging. Dit blijkt echter lang niet altid het geval. In de VS is slechts één op de zeven organisaties goed voorbereid op het wegvallen van de hoogste baas. Eén op de vijf heeft zelfs helemaal geen successieplan.


Dit blijkt uit onderzoek van American Management Association Corporate Learning Solutions onder meer dan 1.000 topmanagers. Slechts veertien procent van hen stelt dat zijn onderneming goed voorbereid is, 61 procent dat die dat ‘enigszins’ is. Een vijfde van de ondernemingen kan het plotseling wegvallen van de CEO dus niet opvangen en loopt daarmee een groot risico. 



Focus op leiderschap
Het onderzoek toont tevens aan dat het onderwerp directieopvolging belangrijker is dan ooit. De laatste twee jaar lag de focus op kostenbesparing en overleven, nu is die verschoven naar duurzaamheid en concurrentievoordeel. Dat laatste moet gebaseerd zijn op het aanwezige talent in de organisatie. Zorgen dat de beste mensen voorbereid worden op topposities en klaar zijn om op elk gewenst moment het stokje over te nemen is hierbij cruciaal.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Familiebedrijven onvoorbereid op opvolging en familietwisten
 Talentmanagement sluit niet aan op zakelijke doeleinden
 Leiderschapsopvolging wordt nog steeds genegeerd
 Directieopvolging blijft ondergeschoven kindje
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
8-02-2011
 | 
14:47 uur
Ik vind dit wel een heel aardig artikeltje. Het is overigens niet alleen dat er al of niet wordt nagedacht over een successie plan. Je ziet op andere vlakken dit ook voorkomen.

Emergency plan
Er zijn ook heel veel bedrijven die helemaal niets hebben opgesteld wanneer er werkelijk sprake is van zware criminaliteit en ontvoering bijvoorbeeld. Geen protocol hebben bij bijvoorbeeld grootschalige uitval. Wat te doen als de hele organisatorische infrastructuur omvalt door brand of anderszins.

Opvolging/uitwijk
Je ziet in veel project plannen, juist wanneer ze de organisatie raken, geen contingency in zich hebben die betrekking hebben op de hele scope. In de IT gedachten ziet men dat ook heel vaak. Geen duidelijk plan of protocol hebben wanneer delen van een netwerk weg valt of een uitwijk plan hebben om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

En dat is jammer. Veel 'doorloop' schade kan worden voorkomen door te brainstormen en een plan op te stellen en deze zelfs te simuleren. Als men over gaat tot het opstellen van een dergelijk plan zal zien dat er genoeg mensen zijn die het belang hiervan inzien en er graag aan meewerken. Ik hoop dat managers dit opnemen en er mee aan de slag gaan.

Dit natuurlijk voor hen die geen plan of gedachte daartoe hebben. De grote van de organisatie speelt weinig tot geen rol hierin. Juist het feit dat het niet is geregeld is een issue. Vaak is iets dergelijks een ondergeschoven kindje.

Ik hou me beschikbaar in ieder geval voor vragen op dit vlak.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10