zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager heeft steeds meer kans op burnout

7 februari 2011 - Degenen die het best presteren lopen ook het meeste risico op een burnout – en dat risico wordt alleen maar groter. Deze waarschuwing komt van psycholoog Michael Leiter, directeur van het Centre for Organizational Research and Development van Acadia University.

De belangrijkste factor die een rol speelt bij het krijgen van een burnout is dat er teveel gedaan moet worden in te weinig tijd. Dat gevoel hebben steeds meer managers. Zij hebben namelijk de grootste verantwoordelijkheden en ervaren de meeste werkstress. Ook het gevoel dat slechte prestaties invloed hebben op anderen en lange of wisselende werktijden spelen een rol. Chronische stress kan leiden tot burnout en/bestaande psychische of lichamelijke problemen verergeren. Recessiestress
De recessie speelt eveneens een rol. Veel organisaties zijn afgeslankt en daardoor kunnen managers minder delegeren dan voorheen. Dit leidt tot lange dagen met een hoge werkdruk en dat kan tenslotte de energie en motivatie flink opslurpen. Tegelijkertijd krijgt de creatieve kant van de managementfunctie minder ruimte. Zodra dat gebeurt kan alles een sleur gaan lijken. Het helpt ook niet dat managers dankzij de technologie dag en nacht bereikbaar zijn. Dit kan er toe leiden dat er ook in de vrije tijd gewerkt wordt, terwijl het juist zo belangrijk is zo nu en dan de batterij op te kunnen laden. 

Voorkomen van een burnout
Om een burnout te voorkomen, is het belangrijk dat het risico erop openlijk besproken wordt en verwachtingen aangepast worden, stelt Leiter. Het is een illusie dat mensen productiever worden als ze meer uren draaien. Te lang doorwerken leidt alleen maar tot vermoeidheid, en dat vergroot de kans op ziek worden. En wie ziek is, is sowieso niet productief. Managers moeten zich realiseren dat ze niet alles kunnen en werk dat minder belangrijk is of delegeren of elimineren. Dan kunnen ze op tijd naar huis en hoeven ze niet thuis hele avonden door te werken. Wat ook kan helpen is eens met elkaar om de tafel te gaan en bespreken wat er goed gaat en wat er moet veranderen. Feedback van collega’s kan helpen prioriteiten te stellen.


Bron: Globe and Mail
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Verandermanager is de sleutel tot succesvolle digitale transformatie
 Search advertising blijft ongekend populair
 Psychische problemen onderbelicht bij aanvraag arbeidsongeschiktheidsuitkering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis leidt tot burnout
 Dreigende burnout? Maak het werk leuker!
 Niet manager, maar persoonlijkheid leidt tot burnout
 Drie wapens tegen burnout
 
 
reacties
 
Bertil  |   | 
7-02-2011
 | 
08:51 uur
Het grote probleem van burnouts is dat men het pas merkt als het te laat is. Daarom is feedback van collega's alleen niet afdoende. Je collega's worstelen met dezelfde vraag en willen ook werk delegeren. Vraag daarom ook aan je familie en vrienden hoe ze jou kunnen helpen om je prioriteiten op het werk te stellen.

Zie je geen mogelijkheid tot verbetering van je situatie, dan zou ontslag nemen wel eens de oplossing voor jou kunnen zijn!
Helma van Wanrooij  |   | 
7-02-2011
 | 
10:35 uur
Het lijkt erop dat je alleen goed kunt presteren als je veel uren maakt en het drukke baasje uithangt. Terwijl het essentieel is om als mens, en dus ook de managers, in balans te zijn. Onze westerse maatschappij laat wezenlijk niet anders toe (niet echt) en dus is het presteren om te laten zien dat je goed bent. Als je echter in balans bent, ben je veel meer in staat weloverwogen beslissingen te nemen en kom je per saldo beter uit ''de strijd''.
De manager die niet wil luisteren zal alsnog in een burnout terecht komen, maar heeft daarvoor al niet de capaciteit gehad om te luisteren. Iets wat ook essentieel is als manager.
Burnout  |   | 
25-03-2011
 | 
11:17 uur
Het probleem is dat men er inderdaad vaak te laat bij is bij een burnout. Informeer jezelf goed wat burnout symptomen en verschijnselen zodat je er op tijd bij bent en eventueel ook op tijd professionele hulp kunt inschakelen
Rob  |   | 
6-04-2012
 | 
19:51 uur
Hallo allemaal,

Herkenbaar dit artikel.
Ook ik was een manager bij een bekend Nederlands bedrijf totdat ik er bijna letterlijk bij neer viel. Teveel life changing events in een te korte tijd in combinatie met enorme stress op het werk.
Een van de zaken waar ik mij nu over verbaas als ik terug kijk is dat ik mij schaamde voor mijn probleem. Dit heeft het uiteindelijk erger en erger gemaakt. Dit is voor mij uiteindelijk een reden geweest mijn ervaringen te gaan delen op www.symptomenburnout.eu teneinde mensen te waarschuwen. Je bent ver van huis als je te ver gaat...Pas op!

Groet Rob
Bertil (neemontslag.nl)  |   | 
7-04-2012
 | 
06:03 uur
Beste Rob

Prachtig initiatief jouw website! Zou graag in contact komen met je. Ik ben oprichter van de website www.neemontslag.nl en ik zie aansluitingspunten. Kan op je website helaas geen contact gegevens vinden.

Vriendelijke groet
Bertil

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zo verkort je de reistijd naar je werk
reacties
Search advertising blijft ongekend populair  (2) 
Werknemer met 9-5 mentaliteit het meest gelukkig (1) 
Werknemers vinden zichzelf beter dan collega’s (1) 
Hoe moeten we leiding geven aan Generatie Y en Millenials? (1) 
Industrie moet keuzes maken en aan de slag met digitalisering (1) 
De meest voorkomende fraudemethodes bij mobiel betalen (2) 
Snelgroeiende zakelijke dienstverleners investeren meer in marketing (1) 
top10
Waarom een bezoek aan de psycholoog niet voldoende is bij een burn-out
Werknemer met 9-5 mentaliteit het meest gelukkig
Helft werknemers gestrest door verandering in organisatie
Werknemers vinden zichzelf beter dan collega’s
Met deze vijf stappen laat u datavisualisatie werken voor uw hele organisatie
Hoe moeten we leiding geven aan Generatie Y en Millenials?
Zes vuistregels om de regie te nemen over uw digitale transformatie
Twintig- tot 45-jarigen meest kwetsbaar voor financiële schokken
Nederlandse werknemers minst geneigd te spijbelen
IT-afdeling vindt het moeilijk om aan hoge verwachtingen van bedrijf te voldoen
meer top 10