zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie wapens tegen burnout

8 januari 2009 - Burnout wordt meestal gedefinieerd als een gevolg van te lang aangehouden werkstress en uit zich door gevoelens van onmacht, hopeloosheid, uitputting, frustratie en leegheid. Veel managers doen dit zich onbewust zelf aan. 6Minutes.be komt met drie afweermiddelen tegen burnout.

1. Manage uw eigen werk


Uw eigen grenzen vastleggen is een harde maar noodzakelijke maatregel. Leer ‘nee’ zeggen en geen onmogelijke werkdruk op uw schouders te nemen. Maak zo doeltreffend mogelijk gebruik van de beschikbare middelen, delegeeer en/of beperk de doelstellingen. Streven naar perfectie kan ‘dodelijk’zijn, vaak is een voldoende nastreven realistischer en vooral efficiënter. Focus tenslotte op primaire doelstellingen in plaats van alles wat toevallig op uw bureau terechtkomt. 

2. Sta open voor vernieuwing

Het ergste wat u binnen een organisatie te horen kunt krijgen is: ‘We hebben dat nooit zo gedaan…’. Het antwoord op dergelijke ‘reactionaire’ opmerking zou steevast moeten zijn: ’Reden temeer om het nu eens anders te gaan doen’. Iedereen zou zichzelf en zijn taken continu kritisch moeten benaderen en nooit toegeven aan routine. Ook voor persoonlijke vernieuwing moet u geregeld de tijd nemen. Laad uzelf zo nu en dan op met een saunabezoek, een half uurtje lezen of een korte wandeling. Ook vakantie is een ideaal moment om te herbronnen, mits u dan echt afstand neemt van de beslommeringen op kantoor. Zorg verder dat u ook tot rust kunt komen op uw werkplek, richt bijvoorbeeld een hoek van uw kantoor in tot ‘mijmerplek’. 

3. Werk aan uw levenshouding

Wie zijn eigen waarden, verwachtingen en overtuigingen niet kan toepassen in zijn werk- en leefomgeving, zal finaal de moed verliezen. Jarenlang bouwen aan succes en toch het gevoel hebben niets bereikt te hebben, komt daardoor vaak voor. Zingeving en zowel professioneel als privé een voldoening nastreven die verder reikt dan verkoop- en jaarcijfers, leidt er al toe dat u nooit te maken krijgt met burnout.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Boreout net zo riskant als burnout
 Vijf maatregelen om het risico op burnout te beperken
 Werkstress en werkgeluk liggen dicht bij elkaar
 'Mentale röntgenfoto' voorspelt burnout
 
 
reacties
 
M.L. Goedegebuure  |   | 
8-01-2009
 | 
12:15 uur
Dit zijn zeker drie zinvolle aanbevelingen. Toch merk ik als psycholoog en personal coach van managers dat de gedreven, loyale, perfectionistische managers (de risicogroep voor burnout) met online adviezen niet geholpen zijn. Persoonlijke coaching waarin iemand wordt uitgedaagd om echt stil te staan bij zijn persoonlijke levensvisie, talenten en waarden is bijna altijd nodig en zinvol. Gedragspatronen van deze mensen zijn erg weerbarstig, en het vraagt van een coach veel wijsheid, mensenkennis en volharding om iemand om te vormen van een 'slaaf' naar een echte 'manager' van zijn eigen leven. Pas als je je eigen leven goed kunt managen, kun je ook een bedrijf goed managen ...
Ronald  |   | 
8-01-2009
 | 
12:39 uur
Tip 4 - Luister altijd naar je gevoel!

Tip 5 - Zeg standaard NEE op alles en laat je omgeving je motiveren, overhalen, stimuleren betalen voor de inspanning die jij voor hen gaat verrichten. Overwerk is niet normaal, das extra!

Tip 6 - Een burnout is een bloedserieus signaal hoe jij staat (in gedachten) tegen over je
- waar liggen je (gevoelsmatige) grenzen
- je zelfbeeld (je bent al goed genoeg!)
- je eigenwaarde (je bent meer waard dan je denkt)
- je gezondheid (waar ligt je balans, heb je die wel?)
- het evenwicht tussen gevoel en verstand

Met je denk, ego,verstand kun je je gevoel voor een langere tijd weg-drukken negeren, pillen slikken. Maar ALS dat jarenlang weggedrukte gevoel (voor verstandelijk ''ego doelen'' zoals salaris, carriere, status, macht, rijkdom) om de hoek komt kijken ga je keihard neer met je lichaam.
Als dat moment komt, en reken maar DAT het komt, zul je geconfronteerd worden met de vraag.. waar ligt je gevoelsmatige hart?
- Bij je (ego) carriere, ''de zaak'' of..
- Bij je (gevoelmatige) zelf, thuis, gezin.

Burnout = reshuffeling van je mindframe, overtuigingen, normen en waarden, denkbeelden net zolang totdat je verstand weer RECHT boven je eigen gevoel is aangeland.

Heel veel succes al je er een hebt opgelopen of als je nu op het randje van je kunnen functioneert.

(een ervarings en materie deskundige)
Brebels  |   | 
8-01-2009
 | 
19:42 uur
Is er nog meer lectuur voorhanden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10