zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander vindt langer doorwerken acceptabel

25 januari 2011 - Drie op de vier Nederlanders is van mening dat we langer kunnen doorwerken, omdat de mens tegenwoordig ouder wordt en langer fit blijft. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het online discussieplatform Blijfbezig.nl van Tempo-Team.

Hier hebben 3.982 personen hun mening gegeven over actuele thema's in de arbeidsmarkt zoals vergrijzing, flexibilisering en arbeidsparticipatie. Vergrijzing komt hierbij als een van de hoofdthema's naar voren. De belangrijkste succesfactor om meer ouderen aan werk te helpen, is volgens Tempo-Team het loslaten van de traditionele dogma's, zowel aan werkgeverszijde als werknemerszijde.  Maar liefst 86 procent van de Nederlanders vindt dat werknemers minstens net zo efficiënt werken naarmate zij ouder worden. Ook denkt het merendeel van de Nederlanders meer te kunnen leren van oudere werknemers. Vooral werkgevers zijn hiervan overtuigd. 



Ingeslepen vooroordelen
"We merken dat de arbeidsparticipatie voor ouderen op slot zit door de ingeslepen vooroordelen. Wie 50-plus en werkloos is valt buiten de boot en daarbij zou de oudere werkzoekende ook meer bereid moeten zijn om zich flexibeler op te stellen. Het moet dus van beide kanten komen," aldus Kees Stroomer, algemeen directeur Tempo-Team. "Daarbij zien we nog steeds dat we bij de pensionering een harde knip kennen. Men stopt veelal in één keer met werken, terwijl het beter is om tijdig te beginnen met afbouw in werktijd en verantwoordelijkheid, zo kun je de pensioenleeftijd uiteindelijk makkelijker verhogen". 

Lichter werk
Tempo-Team merkt dat ouderen bereid zijn om langer door te werken maar zij hebben tegelijkertijd de behoefte aan geestelijk en lichamelijk lichter werk naarmate zij ouder worden. Bij werkgevers geldt echter nog steeds de traditionele werkcultuur: hoe ouder, des te meer salaris en verantwoordelijkheid. De gemiddelde leeftijd dat men nu met pensioen gaat is 62 jaar. Om ieder geval naar de 65 jaar door te groeien zullen we veel inventiever moeten worden met zaken als aanpassen werktijden, werkdruk en verantwoordelijkheden. In de Scandinavische landen zijn met dergelijke maatregelen al goede resultaten geboekt. Daar is men ook bereid om op oudere leeftijd minder te gaan verdienen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gezond en fit langer doorwerken? De normaalste zaak van de wereld!
 Gezond doorwerken begint veel eerder dan bij 65 jaar
 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 Werkgever vindt doorwerken tot 65 belangrijk
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
25-01-2011
 | 
09:42 uur
Weer een mooi verhaal, natuurlijk willen mensen best langer werken, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Allereerst moeten ze een baan zien te vinden, kijk maar naar de steeds groter wordende groep 50+, die nergens meer aan de bak komen. Natuurlijk willen werkgevers bij elke reorganisatie de ouderen eruit werken, ze “kosten” te duur.
En dan komen we weer met die verhalen uit Scandinavië!
Daar willen ouderen langer werken en minder verdienen. Vergelijk appels met peren en je hebt weer een mooi artikel geschreven.
Alles valt en staat bij een salarisgebouw, nu nog steeds als vroeger ingericht en geen rekening houden met de nieuwe tijd. Want wanneer heb je een hoog salaris nodig en wanneer niet. De werkgevers, ook Tempo Team praten wel over een lager salaris voor ouderen, maar niet over b.v. een hoger salaris voor mensen die pas starten en een huis willen kopen of wanneer hun kinderen gaan studeren. Dus geef eens eerlijke en echte informatie i.p.v. wat kreten, vergelijkingen en werk dit soort artikelen eens echt uit.
Dit alles past goed bij de hetze, die tegen de babyboomers wordt gevoerd vanuit de politiek en de werkgevers (voor hun een mooie kans om echte deskundigheid tegen de prijs van jeugdsalaris binnen te halen), maar realiseer je dat maar een kleine groep mensen voldoen aan de beschrijving van Pechold D’66, die praat over die rijken egoïstische grijze ouderen, die het hele jaar op vakantie gaan!
Willen we echt iets doen aan de hedendaagse problematiek, doen met je ook naar het salarisgebouw durven kijken en niet alleen naar een groep die nu buiten alles dreigen te vallen, de mensen van de 50+ en hun een eerlijke kans geven op werk!
A  |   | 
25-01-2011
 | 
12:52 uur
Tja ben het helemaal eens met de c=vorige schrijver, het is appels met peren vergelijken en natuurlijk zit er weer een uitzendbureau bij want die zien kansen voor de 50 plussers. In de bewaking aan de receptie of als chauffeur maar niet in de salarissen die deze mensen verdienden toen ze nog werkzaam waren. Nee de lasten van deze mensen zijn hetzelfde als toen ze nog vast en goed betaald werk hadden maar nu moeten en kunnen ze in een keer voor veel minder bij een uitzendbureau( lees de koppelbaas van de jaren 60 en 70) die over de rug van deze 50 plussers rijk willen worden en zo de aandeelhouder ook bevredigen. En daarnaast is er geen sprake van willen blijven werken maar van moeten blijven werken. Alles wordt duurder en alles wat er voor kon zorgen dat we eerder op konden houden wordt afgeschaft. Dus het is we zullen wel moeten blijven werken, willen we nog een beetje kunnen blijven ademen.
Maar goed uitgeknepen worden zullen we allemaal want ze zeggen weleens dat de slavernij is afgeschaft maar we leven in de moderne slavernij.
Chris Snabilié  |   | 
26-01-2011
 | 
09:58 uur
Hierbij sluit ik me volledig aan bij de vorige schrijvers. Zelf werkzaam in de zorg waar nu sprake is van een behoorlijke vergrijzing. Fysiek en psychisch een z.g. zwaar beroep, door de huidige tekorten worden door de werkgever argumenten als: dat wist je toen je in de zorg ging werken je onrgelmatige diensten moet doen en als je de beloning niet voldoende vindt zoek je toch iets anders. Als 55+er is dat niet eenvoudig. Langer doorwerken tegen een lager inkomen betekent met een benzineprijs van 162 per liter, dat je straks geld mag meebrengen om te komen werken.
Zoals al werd opgemerkt is het een zeer eenzijdig verhaal.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10