zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever vindt doorwerken tot 65 belangrijk

25 september 2009 - Meer dan een vijfde (22 procent) van de werkgevers geeft aan het voor de personele bezetting belangrijk te vinden dat werknemers tot hun 65ste jaar doorwerken. Doorwerken na het 65ste levensjaar wordt door acht procent van de werkgevers belangrijk gevonden. 

Dit blijkt uit de eerste Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) die eind 2008 - begin 2009 werd uitgevoerd door TNO in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



Arbeidsparticipatie
Verrhoging van de arbeidsparticipatie staat hoog op de lijst van prioriteiten van de overheid, werkgevers en vakbonden. Zoveel mogelijk mensen aan het werk, uitbreiden van parttime banen en het doorwerken tot en na het 65ste levensjaar zijn belangrijke punten, hoewel sociale partners en overheid verschillen van mening of en zo ja hoe dat vorm moet krijgen. 

Sectoren

Vooral werkgevers in de non-profit en werkgevers van grote organisaties vinden doorwerken tot 65 jaar belangrijk. Wat de sectoren betreft steken overheid en bouw er bovenuit, gevolgd door industrie, onderwijs, vervoer en communicatie en financiële instellingen. Doorwerken na het 65ste levensjaar wordt vooral door werkgevers in de financiële sector belangrijk gevonden. 

Voorzieningen

52 procent van de Nederlandse werkgevers treft voorzieningen om langer doorwerken (tot en/of na 65) mogelijk te maken. Vooral de zogenoemde 'ontziemaatregelen' zijn populair: maatregelen die worden getroffen om oudere werknemers te ontzien. Ruim 40 procent van de werkgevers geeft oudere werknemers extra vrije dagen. Iets meer dan een kwart van de werkgevers biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van een deeltijd-VUT of deeltijdpensioen. Ook de kortere werkweek is relatief populair (24 procent). 

Maatregelen
Tien tot vijftien procent van de werkgevers heeft maatregelen genomen op het gebied van taakverlichting of - aanpassing, werktijdaanpassing, vrijstelling van onregelmatige diensten of van overwerk. Een teruggang in functie en/of salaris wordt vrijwel niet door de werkgevers genoemd als maatregel om werknemers langer door te laten werken. Ook het stimuleren van ouderen tot scholing of cursusdeelname wordt niet vaak genoemd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Werknemer moet zelf weten wanneer hij met pensioen gaat’
 Harde acties tegen verhoging AOW-leeftijd op komst
 60-plusser wil nog minstens vijf jaar doorwerken
 Langer doorwerken is vaak niet mogelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10