zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezond en fit langer doorwerken? De normaalste zaak van de wereld!

13 januari 2011 - Vitaal langer door werken en werkzekerheid zijn de toekomst. Tijdens de Weken van Werkvermogen van 17 t/m 28 januari zal de Finse Prof. Dr. Juhani Ilmarinen  – grondlegger van het concept van werkvermogen - vertellen over de theoretische achtergronden van de Work Ability Index, het instrument dat werkvermogen meet en uitval van werknemers voorspelt. 

Dr. Juhani Ilmarinen  is dan op uitnodiging van Stichting Blik op Werk in Nederland. De laatste ontwikkelingen op het gebied van werkvermogen en generatiemanagement op nationaal en internationaal niveau komen aan bod. Manieren worden aangereikt om met werkvermogen aan de slag te gaan binnen organisaties. Werknemers en werkgevers zijn door inzicht in werkvermogen in staat werkzekerheid en langer doorwerken vorm te geven. Nu de politiek van duurzame inzetbaarheid een speerpunt heeft gemaakt, moet er in personeelsbeleid voortaan aandacht voor zijn. Duurzame inzetbaarheid
Het nieuwe kabinet benoemt duurzame inzetbaarheid tot een van de speerpunten. De levensloopregeling wordt omgebouwd tot een vitaliteitsregeling waarin werknemers kunnen sparen voor scholing. CAO’s zullen als algemeen bindend worden verklaard als die voldoende aandacht schenken aan leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid. Het introduceren van werkvermogen in een organisatie ondersteunt het streven van het kabinet. Langer door werken en werkzekerheid worden zo de normaalste zaak van de wereld. 

Internationaal thema
Ook internationaal is duurzame inzetbaarheid een thema. Er is een start gemaakt met een Europees WAI netwerk waarin Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Finland en Nederland zijn vertegenwoordigd. Opvallend is dat Nederland koploper is in de implementatie van de WAI in organisaties. Nederland loopt ook voorop met een landelijke benchmark met WAI-scores. Toekomstig arbeidsmarktbeleid kan dan steunen op ervaring uit de praktijk. 

Bewustwording en kennisuitwisseling
De Weken van Werkvermogen dragen bij aan bewustwording en kennisuitwisseling. Prof. Dr. Ilmarinen sluit op 28 januari de Weken van Werkvermogen af met zijn bevindingen en conclusies over de Nederlandse stand van zaken.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkscan houdt werknemer vitaal en inzetbaar
 'Kantoorlicht zorgt voor winterdepressies'
 Medewerkers zijn weer energiek en vitaal
 Werknemer krijgt 50 euro van baas om vitaal te blijven
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
13-01-2011
 | 
10:47 uur
Het zoveelste mooie verhaal van de een of andere professor, die de oplossing weer kant en klaar heeft liggen!
Het kabinet luistert er goed naar, want die beweren ook dat we langer moeten of mogen werken. Vergeet het maar vraag eens aan al die mensen van 55 jaar en ouder die thuis zitten en dolgraag willen werken.
Wat is er dan fout in dit systeem, de werknemers, de werkgevers, de overheid of de professoren?
Dus als proef:
Ik ben 64 jaar en wordt in april 65 jaar, ik wil graag 2 of 3 dagen per week willen werken en ben nu alweer een jaar bezig om iets te vinden. Als voordeel voor de werkgever of opdrachtgever, ik ben zelfstandig ondernemer en kan dus op projectbasis werken, geen extra sociale en loonkosten, dus het loopt storm. Tevens heb ik veel jaren praktijkervaring in mijn rugzak.
Of het nu nachtportier is, koeriersdiensten, mystery guest voor klantvriendelijkheid onderzoek, onderzoeken doen binnen bedrijven, workshops leiden etc. Mijn eigenlijke werk is trainer, coach en consultant.
Dus professor, overheid en werkgevers laat nu eens zien wie van jullie echt iets met al die onderzoeken wil doen en neem eens contact op.
Mijn woongebied is Zeeuws Vlaanderen, zodat West Brabant, Zeeland en België (uitsluitend Nederlandstalig) dus toch een mooie uitdaging.
Ton  |   | 
13-01-2011
 | 
13:28 uur
Tja, Ron,

ik begrijp dat je wel wat wilt laten zien.

Laat maar zien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10