zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

E7 gaat G7 voorbij

10 januari 2011 - De wereldwijde financiële crisis heeft de verschuiving van de economische macht naar opkomende economieën versneld. Gecorrigeerd voor koopkracht (ppp), ligt het BBP van de E7 (opkomende economieën China, India, Brazilië, Rusland, Mexico, Indonesië and Turkije) in 2020 naar verwachting hoger dan dat van de G7 (VS, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada).

Dat blijkt uit het rapport ‘The World in 2050’ van PwC. Gaan we uit van het BBP berekend tegen actuele wisselkoersen (market exchange rates), dan vindt de verschuiving minder snel plaats, maar blijft het voorbijstreven van de G7 door de E7 onontkoombaar. Naar verwachtingen gebeurt dit in 2032. In datzelfde jaar zal ook China de VS voorbijstreven en de grootste economie ter wereld worden. Gaan we uit van het BBP gecorrigeerd voor koopkracht (ppp), dan wordt deze mijlpaal al in 2020 bereikt. Daarbij houdt PwC zelfs rekening met een vertraging van de groei van de Chinese economie in de toekomst. Deze vertraging wordt ondermeer ingegeven door het huidige één kind beleid en het feit dat China om te blijven groeien over zal moeten stappen van het namaken van producten naar echte innovatie. 



Economische macht
Overduidelijk blijft dat ook tegen actuele wisselkoersen de economische macht van de oude naar de nieuwe economieën overgaat gedurende de volgende vier decennia. Ervan uitgaande dat opkomende economieën hun groeipotentieel benutten en we niet geconfronteerd worden met politieke of natuurlijke catastrofes die de huidige ontwikkelingen doorkruisen. 

India
Het sterkst groeiende aandeel in het wereld BBP wordt voorspeld voor India in plaats van China. In 2009 bedroeg de bijdrage van India aan het BBP bij actuele wisselkoersen slechts twee procent. De verwachting is dat dit percentage in 2050 dertien procent bedraagt. Volgens de voorspellingen zal India Japan al in 2011 voorbijstreven uitgaande van het BBP gecorrigeerd voor koopkracht (ppp). In 2050 zijn mogelijk zelfs de Verenigde Staten aan de beurt. Omdat binnenlandse prijzen in India bijzonder laag liggen, is de ontwikkeling van het land in de ranglijsten zeer langzaam wanneer we uitgaan van het BBP tegen actuele wisselkoersen. 

Vietnam en Nigeria
Het rapport laat eveneens zien dat landen als Australië en Argentinië in 2050 waarschijnlijk geen onderdeel meer uitmaken van de G20, maar mogelijk zijn vervangen door Vietnam en Nigeria. Ook Indonesië kan in potentie opschuiven van de zestiende plaats in 2009 (BBB gecorrigeerd voor koopkracht) naar de achtste plaats in 2050. Waarmee Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk én Duitsland worden gepasseerd in de komende 40 jaar. 

Uitdaging en kans
"De veranderende verhoudingen vormen zowel een uitdaging als een kans voor de 'oude economieën'. Enerzijds zal de concurrentie van nieuwe multinationals de komende tijd steeds heviger worden. Ze zullen opschuiven in de waardeketen bij het produceren van goederen en zullen hun aanwezigheid versterken bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening. Sowieso heeft de wereldwijde financiële crisis het westen harder geraakt dan het oosten," aldus Professor Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC in Nederland. "Tegelijkertijd biedt de snelgroeiende middenklasse in opkomende markten met een nieuw uitgavenpatroon, grote kansen voor Westerse bedrijven die zich vestigen in deze landen. Duitsland heeft hier zijn sterke economische groei aan te danken. Nederland profiteert hier op zijn beurt van mee."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 G20 leiders komen met bonusrichtlijnen
 India en China zoeken Europees talent
 Arbeidsmarkt toont licht herstel – vooral voor managers
 Immigratie wordt grote uitdaging voor managers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10