zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gaat de Chinese managementstijl de wereld veroveren?

7 januari 2011 - In China is een nieuwe revolutionaire management stijl op komst, zo voorspelt Roland Berger Strategy Consultants. Het boek China’s Management Revolution beschrijft een nieuwe en kenmerkende Chinese managementstijl die ook in Europa de manier waarop organisaties gerund worden ingrijpend gaat veranderen. Het nieuwe model gaat uit van de Chinese drie-eenheid van spiritualiteit, land en energie.

Volgens Roland Berger past dit beter bij de snelle, onvoorspelbare en vluchtige zakelijke wereld van vandaag. "Het blijkt heel lastig voor buitenlandse bedrijven om in China meerwaarde te creëren. Zij moeten harder werken in een markt die steeds minder lijkt op de Amerikaanse en Europese en waar lokale concurrentie steeds sterker, slimmer en zelfverzekerder worden," aldus Alexander Belderok, partner bij Roland Berger Nederland. Volgens Charles Edouard Bouée, lid van de Global Executive Committee van Roland Berger en expert op het gebied van Chinese en Aziatische markten, is een van de belangrijkste aspecten van deze problematiek de nieuwe Chinese managementstijl. Deze stijl is sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 steeds meer in opkomst. Ondernemers op de Chinese markt werden daardoor steeds sceptischer over de heersende Westerse managementstijlen. 



Spiritualiteit
Chinese ondernemers grijpen terug naar hun culturele roots, bestaande uit een drie-eenheid van spiritualiteit, land en energie. Hiermee ontwikkelen zij een specifiek Chinese managementstijl. De invloed van het spirituele op de materiële wereld heeft volgens Bouée drie effecten. Allereerst levert het vanuit de Chinese ‘I Ching’ de gedachte op dat verandering onvermijdbaar is. Deze voorspellingsmethode gaat er echter wel vanuit dat wanneer verandering op tijd herkend wordt, deze gereguleerd kan worden. Daarnaast wordt ervan uit gegaan dat bij goed leiderschap ook goed gedrag hoort. Dit komt voort uit het gedachtengoed van Confucius, die zei dat een gestructureerde maatschappij voortkomt uit moreel juist gedrag. Tot slot draait het in dit Chinese model om de groep. "Er is geen plaats voor het individu, dus egotripperij is uitgesloten," aldus Belderok. 

Negen eigenschappen
Volgens Bouée heeft het nieuwe model negen karakteristieke eigenschappen die het onderscheiden van andere managementstijlen. Het model is dynamisch, toegepast, flexibel, synthetisch, tweezijdig, verbindend, spiritueel, gedisciplineerd en natuurlijk. "Het model biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden informatie op een simpele manier te verwerken en daarmee om te gaan met moderne zakelijke omgevingen," aldus Bouée. 

Groeimodel
Voor zijn boek interviewde Bouée een aantal Chinese CEO’s. "Zij zijn er allemaal van overtuigd dat er een nieuw model aan het ontstaan is, hoewel ze kun vinger er niet op kunnen leggen hoe deze precies in elkaar zit," legt Bouée uit. "In het boek proberen we de gedachten om te zetten in woorden en hiermee een nieuw model vorm te geven. Dit is echter niet eenvoudig en zal zeker nog zo’n tien tot vijftien jaar moeten groeien." Volgens Bouée is het model zeker levensvatbaar. "Net zoals het Amerikaanse model de ruggengraat vormde van de ontwikkelingen in de VS, zal het Chinese model de basis vormen van de ontwikkeling in China," voorspelt hij.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chinese middenklasse tevreden met huidig overheidsbeleid
 Zes aanbevelingen om de Chinese consument voor u te winnen
 China gaat ook voor goud in Human Resource Outsourcing
 Westerse manager onderschat zijn Chinese collega
 
 
reacties
 
R. Civile  |   | 
7-01-2011
 | 
09:58 uur
Heel interessant artikel, zal me het boek zeker aanschaffen om kennis op te doen. Ik ben niet calvinistisch of chauvinistisch, noch pessimist. Wel nuchter van aard.

In de geschiedenis hebben we op dit vlak twee hele grote lessen mogen leren. We weten dat de veerkrachtigste economieën landen zijn zoals Japan, Korea, Taiwan en China. Waarom? Omdat ze een grotere waarde hechten aan collectief in plaats van het individu.

Je vind er ook een grotere bereidheid tot opoffering voor het collectief, waarbij niemand werd uitgesloten. Wat je nu ziet in bijvoorbeeld China, waarbij men meer en meer naar westers model aan het gaan is, dat je een hele grote scheiding krijgt tussen arm en rijk. Een normale ontwikkeling.

Tot hoever die ontwikkeling gaat, binnen die individualisering, is nog maar zeer de vraag. Het kan ook uitmonden in iets onbeheersbaar want als we weten dat de Chinese invloed, mondiaal, zo aan expansie onderhevig is als nu, dan moet men zich wel afvragen wat ons te wachten zal staan.

Dan mag je je met recht en reden afvragen wat dit het komend decennium voor de wereld economie zal gaan betekenen. Dat is, me dunkt, veel interessanter.

Dan het tweede. In de VS heeft Japan, in de jaren 70/80, door overname en vestiging van grote Japanse Keiretsu's, geprobeerd de Japanse manier van managen te incorporeren. Men kwam tot de conclusie dat, alhoewel de Japanse manier van zaken doen bijzonder succesvol was gebleken, de manier van managen niet opging voor de Amerikaanse instelling en leefwijze. Daar heeft de Japanse manager nooit een punt van gemaakt en heeft razendsnel een model ontworpen die vrijwel naadloos aansloot bij de Amerikaanse manier van denken en werken.

Het valt een beetje te betwijfelen of die nieuwe stijl van managen ook over te brengen is op de Amerikanen of de Europeanen. Wanneer het een aanpassing betreft van bestaande stijlen dan kan ik me er iets bij voorstellen.

Interessant gegeven dus.

Helma van Wanrooij  |   | 
7-01-2011
 | 
10:19 uur
Misschien is dit artikel wat gechargeerd, maar de essentie klopt m.i. wel. De Westerse wijze van werken is te ver doorgeschoten en dan gaan mensen op zoek naar een alternatief. Dit kan wel eens een goed alternatief zijn, omdat er meer balans in zit.
Jan Paul Lottering  |   | 
11-01-2011
 | 
10:44 uur
Interessant artikel en ga er meer over lezen om mijzelf een goed beeld te vormen hierover. Gedrag is een steeds terugkerend woord in zowel de westerse als oosterse management leergang. Mijns inziens is en blijft Management een inhoudelijk vak waar de groei voornamelijk zit in het opdoen van kennis en kunde en de toepasbaarheid daarvan. Gedrag als manager en op motivatie niveau begrijpen wat medewerkers nodig hebben heeft mijns inziens vooral te maken met hoe goed managers zichzelf kennen en hier bewust mee omgaan.

Jan Paul Lottering
Eigenaar van MindWorkshops | De Site voor Zakelijke Workshops





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10