zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tips om leiding te geven aan generatie Y

21 december 2010 - Generatie Y veeleisend, wisselvallig en verwend? Dat valt best mee, de meeste leden van deze jonge generatie zijn net zo goed gemanierd en makkelijk om mee samen te werken als hun babyboom-collega’s. Een kwestie van wennen. Bij deze tien tips van Businessweek om leiding te geven aan generatie Y.

1. Vraag waar ze goed in zijn


Generatie Y leden zien niet in waarom ze iets zouden moeten doen waar ze niet goed in zijn. Wat dat betreft hebben ze een voordeel boven hun meegaande oudere collega’s die gewoon deden wat hen opgedragen werd toen zij net begonnen met werken. Met als gevolg dat ze jarenlang deden wat ze niet leuk vinden en veel te laat zijn gaan beseffen dat ze zelf na hadden moeten denken. Vraag uw jonge medewerkers waar ze in uitblinken en doe uw best hen die projecten te geven die daarbij aansluiten. 

2. Leg uit wat u van hen wilt en waarom
Veel jongeren zijn opgegroeid met verklaringen voor alles. Eerdere generaties kregen te horen: ‘omdat je vader/moeder dat zegt’ maar deze generatie vroeg door en kreeg ook antwoord. Leg dus uit waarom er moet gebeuren wat u wilt dat er gebeurt. Geef antwoord op hun standaard ‘waarom?’. Zo betrekt u hen bij hun werkzaamheden en doen ze des te meer hun best. 

3. Sluit deals
Managers uit de babyboomgeneratie en generatie X kunnen er versteld van staan dat een werknemer uit generatie Y simpelweg mededeelt dat een bepaalde week in juli al gereserveerd is voor een vakantie. Zij zijn immers gewend dat de baas bepaalt wanneer er vrijgenomen kan worden. U kunt hier handig op inspelen door te zeggen dat het prima is als die bepaalde week vrijgenomen wordt, mits de medewerker er voor zorgt dat dat nieuwe systeem twee weken voor die tijd in de lucht is. 

4. Ga er niet van uit dat ze uw doelstellingen delen

Als iemand uit generatie Y zegt dat hij gek is op zijn werk betekent dat niet dat er niet opengestaan wordt voor nieuwe uitdagingen. Voor eerdere generaties was het nog heel normaal om jarenlang of zelfs een leven lang voor hetzelfde bedrijf te werken, maar dat geldt zeker niet voor generatie Y. Hoe leuk deze baan ook is, als er zich een betere kans aandient wordt die gegrepen.

5. Wijs ze een mentor toe
Mentors zijn belangrijker dan ooit. Dingen veranderen zo snel dat er continu bijgeleerd moet worden (niet alleen door de jongeren!). Wijs uw jongste teamleden een mentor toe die ze kan leren hoe het bedrijf in elkaar steekt, hoe beslissingen genomen worden en wat de ongeschreven regels zijn. 

6. Laat ze zelf een mentor zijn 
Leer andersom ook van de kennis die uw jongste medewerkers met zich meebrengen. Zij weten veel meer van sociale media, trends en netwerken dan hun oudere collega’s. Leer hiervan! Het is bovendien goed voor hun zelfvertrouwen en zichtbaarheid. 

7. Laat ze zelf hun doelen bepalen
Eerdere generaties gingen ervan uit dat hun doelstellingen van hogerhand opgelegd werden en dat ze zonder vragen moesten doen wat hun baas hen opdroeg. Generatie Y stelt zijn eigen doelen. Vraag ernaar en kijk of ze overeenkomen met die van de onderneming. Als dat zo is, prima, dan staan alle neuzen in dezelfde richting. Is het niet het geval, kijk of u uw medewerkers niet beter op een andere plek in kunt zetten. Iemand die werkt aan zijn eigen doelstellingen is des te productiever. 

8. Luister naar ze
Niemand weet beter wat er speelt in de wereld en wat de toekomstige trends zijn dan uw jongste medewerkers. Bovendien zijn ze nog niet vastgeroest maar brengen ze die bekende frisse wind. Luister naar hun input. 

9. Wees niet zuinig met uw waardering
Laat uw jonge medewerkers altijd weten wanneer ze goed werk hebben geleverd. Dat is niet alleen goed voor de moraal, maar maakt het ook duidelijker waar u heen wilt en wat u verwacht. Hoe specifieker, hoe beter. 

10. Wacht niet met het aankaarten van problemen
Generatie Y snapt er niets van dat er soms zo lang gewacht wordt met het aankaarten van problemen, bijvoorbeeld tot het functionerings- of beoodelingsgesprek. Is er iets? Zeg het dan meteen. Op die manier kan er meteen bijgestuurd worden.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Generatie Y werkt liever niet fulltime
 Collega’s en uitdaging belangrijkste drijfveren Generatie Y
 Veeleisende generatie Y brengt frisse blik
 Generatie Y is niet te paaien met mooie woorden
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij@wxs.nl  |   | 
21-12-2010
 | 
08:54 uur
Het is zo eenvoudig om mensen in een hokje te plaatsen. Leidinggeven is naar het individu kijken en daar op in spelen en invulling geven aan je rol als leidinggevende.
Als je het als leidinggevende van lijstjes moet hebben zoals het bovenstaande, dan ben je niet die leidinggevende van nature.
Edwin  |   | 
21-12-2010
 | 
09:18 uur
En wat nou als we Generatie Y echt de leiding GEVEN?
Kate van Oosten  |   | 
18-01-2011
 | 
00:06 uur
Zijn dit geen punten die op alle generaties van toepassing kunnen zijn. Daarbij zou dit lijstje waarschijnlijk ook niet op alle Y-gen medewerkers van toepassing zijn!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10