zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Andere benadering werknemers nodig

15 december 2010 - Het arbeidsvoorwaardenbeleid moet het komende en de daaropvolgende jaren gaan over participatie, productiviteit en vitaliteit. Dit stelt werkgeversvereniging AWVN bij de presentatie van de Arbeidsvoorwaardennota 2011, ‘Een stille revolutie’. In de Arbeidsvoorwaardennota doet AWVN aanbevelingen voor bedrijven bij de onderhandelingen voor het cao-seizoen 2011.

In het komende jaar spelen, vanwege de vergrijzing, met name pensioen en duurzame inzetbaarheid een grote rol. Boven deze thema’s ziet Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van AWVN, de verhouding tussen werkgever en werknemer ingrijpend veranderen. "Werknemers kijken anders tegen werk en persoonlijke ontwikkeling aan, en werkgevers realiseren zich dat verdere verbetering van de concurrentiekracht een andere houding ten opzichte van werknemers vereist," zegt Van der Steen in het vakblad Werkgeven. Hij voorspelt dat werknemers over tien jaar mede-ondernemers zijn, en werkgevers zijn straks mensgerichte organisatoren die faciliteren en de juiste context creëren. Er is volgens hem een andere benadering van werknemers nodig. Door focus op duurzame inzetbaarheid kunnen werkgevers zichtbare middelen inzetten om deze minder zichtbare ontwikkeling vorm te geven. Verantwoordelijkheid
Tegenover de ruimte en autonomie die werknemers vragen staat volgens Van der Steen wel dat er meer verantwoordelijkheid van werknemers verwacht mag worden: "Verantwoordelijkheid voor je eigen inzetbaarheid, en verantwoordelijkheid voor de onderneming waar je werkt." 

Duurzame inzetbaarheid
AWVN legt in de Arbeidsvoorwaardennota 2011 de nadruk op veranderende arbeidsverhoudingen en duurzame inzetbaarheid. Die term staat voor een hele reeks van oplossingen om de te verwachten krapte op de arbeidsmarkt aan te kunnen en om het Nederlandse bedrijfsleven concurrerend te houden. AWVN adviseert dan ook om in de onderhandelingen het accent te leggen op productiviteit. Structurele loonsverhogingen kunnen gepast zijn als daar besparingen tegenover staan.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede gezondheid belangrijk voor duurzame inzetbaarheid
 Balans werk en privé moet worden aangepast aan levensfase
 En we werken nog lang en gelukkig?
 Gezond doorwerken begint veel eerder dan bij 65 jaar
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
16-12-2010
 | 
13:28 uur
Een interessant kantelpunt in traditionele arbeidsverhoudingen. Iets dat een beetje HR/P&O’er al zag aankomen. Nu eens kijken hoe VV’en hier op reageren.
Brengt de economisch crisis toch nog wat nieuwe inzichten, of is het alleen maar een versnelling van bestaande ontwikkelingen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10