zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgelegenheid bereikt hoogste niveau in twee jaar

2 juli 2010 - De NEVI PMI was 55.9 in juni. Dit wijst opnieuw op een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de sector. De PMI is nu al negen maanden achter elkaar positief.

Opnieuw stegen de orderaantallen aanzienlijk, waarbij de orders uit het buitenland iets meer toenamen dan het totale aantal orders. De bedrijven breidden hun productieomvang flink uit, zij het minder dan in de afgelopen zeven maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam gestaag toe. Tegelijkertijd daalde de voorraad gereed product enigszins. Positieve ontwikkelingen
De bedrijven namen meer personeel aan: de bescheiden groei van de werkgelegenheid was de grootste in twee jaar. De voorraad ingekochte materialen groeide licht. De inkoopactiviteiten namen flink toe en de levertijden voor grondstoffen en halffabricaten werden aanzienlijk langer. Zowel de inkoop- als verkoopprijsinflatie zwakte iets af, maar bleef fors.

Productie index
Voor de derde opeenvolgende maand was de groei van de productieomvang bij Nederlandse productiebedrijven minder groot dan in de maand ervoor. Deze laatste stijging was de kleinste van de afgelopen acht maanden, maar wel nog behoorlijk. Van de panelleden noteerde 28 procent een hogere productieomvang vergeleken met mei. De respondenten gaven aan dat zij de productieomvang hadden uitgebreid als gevolg van het toegenomen aantal ontvangen nieuwe orders. 

Nieuwe export orders index

De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index daalde in juni opnieuw. Het laatste cijfer was het laagste sinds november vorig jaar. Desondanks bleef de index duidelijk boven de geen verandering grens van 50.0, wat wijst op een behoorlijke groei. De gegevens wijzen er bovendien op dat de stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland groter was dan de toename van het totale aantal orders. Er zijn aanwijzingen in het rapport dat de export werd gestimuleerd door de zwakke koers van de euro. Dit was vooral het geval bij orders van klanten uit de VS. 

Verkoopprijs index

De druk op winstmarges als gevolg van hogere inkoopkosten leidde er in juni toe dat de Nederlandse producenten hun verkoopprijzen voor de vierde opeenvolgende maand verhoogden. De verkoopprijsinflatie was aanzienlijk en lag boven het onderzoeksgemiddelde van voor de crisis. De stijging was echter voor de tweede opeenvolgende maand minder groot dan in april toen het hoogste niveau in negentien maanden werd genoteerd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grootste groei werkgelegenheid in bijna twee jaar
 Nederlandse werkgevers verwachten omslag arbeidsmarkt in derde kwartaal
 'VVD heeft beste verkiezingsprogramma'
 Werkgevers een heel klein beetje positiever over werkgelegenheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10