zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gamedesign helpt managers

4 november 2010 - Het design van computergames toont grote overeenkomsten met het ontwerpen van organisaties, vooral waar het nieuwe manieren van werken betreft. Net als bij een game gaat het om het ontwerpen van regels.

Dit blijkt uit onderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit door Jeroen van Bree van YNNO in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). 



Meer vrijheid
Het invoeren van nieuwe manieren van werken betekent dat werknemers meer vrijheid krijgen om hun werk uit te voeren waar, wanneer en hoe ze dat willen. Die vrijheid staat echter vaak in schril contrast tot de oude structuren die in veel organisaties nog aanwezig zijn. Het is een veelvoorkomende misvatting dat er bij nieuwe manieren van werken geen regels nodig zijn. Want hoewel er veel vrijheid bij komt kijken, is het zaak voor managers om die vrijheid in goede banen te leiden. Zij zoeken daarom naar een minimale structuur die richting geeft aan de organisatie, maar die tegelijkertijd de flexibiliteit behoudt of zelfs vergroot die nodig is voor nieuwe manieren van werken. In het streven naar een middenweg tussen volledige vrijheid en de oude structuren van de organisatie zit voor hen de grootste uitdaging. Zij kunnen daarin veel leren van gamedesigners, die al jaren bezig zijn met precies die opgave: het ontwerpen van een minimale structuur waarbinnen spelers hun eigen spel kunnen spelen. In gamedesign heet die minimale structuur een regelset. 

Actieve bijdrage
Jeroen van Bree, een van de onderzoekers en management consultant bij YNNO: "Het proces van gamedesign blijkt interessante resultaten op te leveren als je het toepast binnen een organisatie. Het leidt bijvoorbeeld tot een heel actieve bijdrage van de verschillende ‘spelers’: de belanghebbenden binnen en buiten de organisatie. Daarnaast worden de nieuwe regels uitgeprobeerd in zogenaamde playtesting workshops. Daarmee ervaar je de nieuwe manier van werken al tijdens het ontwerpproces, in plaats van verrast te worden door het nieuwe gedrag na de invoering."

Nieuwe manieren van werken
Organisaties die nieuwe manieren van werken toepassen, zijn volgens YNNO geen virtuele kantoren die drijven op thuis- en telewerken. Succesvol werken kent volgens het adviesbureau geen standaard recept. Er is volgens hen dan ook niet sprake van één nieuwe manier van werken. De eigen mensen, de werkprocessen en de specifieke uitdagingen in de markt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede online gamer is goede manager
 Vijf redenen waarom gamers ideale werknemers zijn
 Online gamers zijn betere managers
 Manager moet werknemer los kunnen laten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10