zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

P&O’er krijgt meer taken maar niet meer salaris

29 oktober 2010 - P&O’ers zien hun rol binnen organisaties belangrijker worden, waardoor de werkdruk toeneemt. Ondanks de toename van werkdruk en verantwoordelijkheden, verwachten velen (45 procent) echter geen salarisverhoging. Dit blijkt uit ‘HR Trends 2010-2011’, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 819 Nederlandse HR-professionals.

Om belangrijke HR-thema’s zoals vergrijzing en arbeidsproductiviteit strategisch te behandelen, moeten HR-afdelingen een meer adviserende rol in de organisatie op zich nemen. Uit het onderzoek blijkt echter dat HR-afdelingen zich vooral bezighouden met uitvoerende taken, zoals de personeelsadministratie (81 procent). In mindere mate houden zij zich bezig met adviserende werkzaamheden, zoals organisatieadvies (53 procent) en management development (40 procent). Bovendien maken drie op de tien HR-managers (30 procent) geen onderdeel uit van het management team. Strategisch opereren
HR-afdelingen lijken zich bewust van de noodzaak om meer strategisch en adviserend te opereren in de snel veranderende arbeidsmarkt. Zo gaf in 2009 slechts een op de tien HR-medewerkers (acht procent) aan talent development een belangrijk beleidsthema te vinden. In 2010 is dat aantal gestegen naar ruim zes op de tien (61 procent).Daarnaast is verbetering van de arbeidsmarktcommunicatie voor bijna de helft van de HR-medewerkers (48 procent) een belangrijk beleidsthema voor dit en komend jaar. Vorig jaar was dat voor slechts zestien procent het geval. Verder verwacht ruim de helft van de P&O’ers dat hun functie zwaarder wordt door een toename van algemene managementtaken (58 procent) en advies aan derden (52 procent). 

Werkdruk
De veranderende rol van de HR-afdeling heeft invloed op de werkdruk die P&O’ers ervaren. Ruim zes op de tien (62 procent) verwachten dat hun functie de komende jaren zwaarder wordt. Een verandering in de uitvoering van taken (80 procent) en uitbreiding van het takenpakket (69 procent) zijn daarvan de belangrijkste oorzaken, zo denken de respondenten.
Ondanks de toenemende werkdruk, verwachten slechts twee van de tien HR-medewerkers (22 procent) promotie te maken. Een kwart (28 procent) geeft aan de afgelopen twee jaar promotie te hebben gemaakt. Opvallend is dat vrouwen vaker dan mannen promotie maakten (31 procent tegen 23 procent). 

Ander werk
Veel P&O’ers zijn op zoek naar ander werk. Ruim een kwart (29 procent) wil binnen twee jaar van functie veranderen. De overgrote meerderheid daarvan (91 procent) heeft liever een andere werkgever dan een andere functie bij de huidige werkgever. Een op de vijf (negentien procent) heeft ook daadwerkelijk actief gesolliciteerd. 

Salaris
Over het salaris zijn HR-medewerkers niet altijd tevreden. Ondanks de verwachte verzwaring van de functie, verwacht bijna de helft (44 procent) dat het salaris niet zal stijgen. Bovendien zijn bijna vier van de tien HR-medewerkers (37 procent) van mening minder dan marktconform te verdienen. Mannen zijn iets meer tevreden met hun salaris dan vrouwen. Twee derde (65 procent) meent dat het salaris marktconform is, tegen zes op de tien vrouwen (61 procent). Dat is niet verwonderlijk, want voor de onderzochte functies verdienen mannen gemiddeld zeven procent meer dan vrouwen. Dit verschil is deels te verklaren doordat de mannelijke respondenten gemiddeld ouder zijn en langer werkzaam in de huidige functie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Administratief personeel verwacht salarisverhoging, maar vraagt er niet om
 Tien tips om uw medewerkers gemotiveerd te houden
 HR-afdelingen focussen dit jaar op toegevoegde waarde
 HR moet stoel aan directietafel verdienen - van onderbuik naar onderbouwd
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
29-10-2010
 | 
09:09 uur
Er zijn nogal wat P&O-ers die vinden dat ze teveel administratieve taken hebben, is mijn ervaring. En wellicht is dat ook zo, maar er zijn ook maar weinig P&O-ers die dusdanige kwaliteiten hebben, dat ze in staat zijn strategisch mee te denken, een lijn op het specifitieke vakgebied uit te zetten etc. Het zijn de krenten uit de pap die een goed directieteam aanvullen (of volwaardig deel van uitmaken). Deze zijn schaars, helaas.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10