zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

P&O’er krijgt meer taken maar niet meer salaris

29 oktober 2010 - P&O’ers zien hun rol binnen organisaties belangrijker worden, waardoor de werkdruk toeneemt. Ondanks de toename van werkdruk en verantwoordelijkheden, verwachten velen (45 procent) echter geen salarisverhoging. Dit blijkt uit ‘HR Trends 2010-2011’, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 819 Nederlandse HR-professionals.

Om belangrijke HR-thema’s zoals vergrijzing en arbeidsproductiviteit strategisch te behandelen, moeten HR-afdelingen een meer adviserende rol in de organisatie op zich nemen. Uit het onderzoek blijkt echter dat HR-afdelingen zich vooral bezighouden met uitvoerende taken, zoals de personeelsadministratie (81 procent). In mindere mate houden zij zich bezig met adviserende werkzaamheden, zoals organisatieadvies (53 procent) en management development (40 procent). Bovendien maken drie op de tien HR-managers (30 procent) geen onderdeel uit van het management team. Strategisch opereren
HR-afdelingen lijken zich bewust van de noodzaak om meer strategisch en adviserend te opereren in de snel veranderende arbeidsmarkt. Zo gaf in 2009 slechts een op de tien HR-medewerkers (acht procent) aan talent development een belangrijk beleidsthema te vinden. In 2010 is dat aantal gestegen naar ruim zes op de tien (61 procent).Daarnaast is verbetering van de arbeidsmarktcommunicatie voor bijna de helft van de HR-medewerkers (48 procent) een belangrijk beleidsthema voor dit en komend jaar. Vorig jaar was dat voor slechts zestien procent het geval. Verder verwacht ruim de helft van de P&O’ers dat hun functie zwaarder wordt door een toename van algemene managementtaken (58 procent) en advies aan derden (52 procent). 

Werkdruk
De veranderende rol van de HR-afdeling heeft invloed op de werkdruk die P&O’ers ervaren. Ruim zes op de tien (62 procent) verwachten dat hun functie de komende jaren zwaarder wordt. Een verandering in de uitvoering van taken (80 procent) en uitbreiding van het takenpakket (69 procent) zijn daarvan de belangrijkste oorzaken, zo denken de respondenten.
Ondanks de toenemende werkdruk, verwachten slechts twee van de tien HR-medewerkers (22 procent) promotie te maken. Een kwart (28 procent) geeft aan de afgelopen twee jaar promotie te hebben gemaakt. Opvallend is dat vrouwen vaker dan mannen promotie maakten (31 procent tegen 23 procent). 

Ander werk
Veel P&O’ers zijn op zoek naar ander werk. Ruim een kwart (29 procent) wil binnen twee jaar van functie veranderen. De overgrote meerderheid daarvan (91 procent) heeft liever een andere werkgever dan een andere functie bij de huidige werkgever. Een op de vijf (negentien procent) heeft ook daadwerkelijk actief gesolliciteerd. 

Salaris
Over het salaris zijn HR-medewerkers niet altijd tevreden. Ondanks de verwachte verzwaring van de functie, verwacht bijna de helft (44 procent) dat het salaris niet zal stijgen. Bovendien zijn bijna vier van de tien HR-medewerkers (37 procent) van mening minder dan marktconform te verdienen. Mannen zijn iets meer tevreden met hun salaris dan vrouwen. Twee derde (65 procent) meent dat het salaris marktconform is, tegen zes op de tien vrouwen (61 procent). Dat is niet verwonderlijk, want voor de onderzochte functies verdienen mannen gemiddeld zeven procent meer dan vrouwen. Dit verschil is deels te verklaren doordat de mannelijke respondenten gemiddeld ouder zijn en langer werkzaam in de huidige functie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Administratief personeel verwacht salarisverhoging, maar vraagt er niet om
 Tien tips om uw medewerkers gemotiveerd te houden
 HR-afdelingen focussen dit jaar op toegevoegde waarde
 HR moet stoel aan directietafel verdienen - van onderbuik naar onderbouwd
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
29-10-2010
 | 
09:09 uur
Er zijn nogal wat P&O-ers die vinden dat ze teveel administratieve taken hebben, is mijn ervaring. En wellicht is dat ook zo, maar er zijn ook maar weinig P&O-ers die dusdanige kwaliteiten hebben, dat ze in staat zijn strategisch mee te denken, een lijn op het specifitieke vakgebied uit te zetten etc. Het zijn de krenten uit de pap die een goed directieteam aanvullen (of volwaardig deel van uitmaken). Deze zijn schaars, helaas.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10