zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart werknemers sterker geworden door de crisis

25 oktober 2010 - De crisis heeft een onvermoed positief neveneffect op de Nederlandse werkvloer. Een kwart van de werknemers heeft zich sneller ontwikkeld doordat ze door de recessie meer of ander werk hebben moeten doen. Deze groei hebben ze veelal doorgemaakt doordat ze meer taken hebben gekregen die in het verlengde liggen van hun eigen werk.

Er is al een naam voor deze groep werknemers die zich als het ware 'tegen de recessie in' extra ontwikkelde: de recessiegroeier. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor, die Blauw Research uitvoerde onder 810 werknemers in loondienst. Het zijn vooral jonge werknemers (41 procent is jonger dan 30 jaar) die tot de recessiegroeiers behoren en die vooral zijn gegroeid in expertise en verantwoordelijkheid. Ook zijn het iets vaker mannen dan vrouwen (62 procent versus 55 procent). De trend is zichtbaar in het hele bedrijfsleven; bij overheid en non-profitorganisaties zijn minder recessiegroeiers. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien binnen de nonprofit-sector de crisis minder merkbaar was en mensen er daardoor minder van hebben kunnen profiteren. Vakinhoudelijk én persoonlijk

De groei ligt op vakinhoudelijk én persoonlijk gebied (zegt 39 procent) en is opgedaan doordat tijdens de crisis extra inspanningen zijn verricht op hun werkterrein. Zo'n twaalf procent van alle werknemers geeft aan ook andere taken erbij te hebben gekregen, die niet in het verlengde liggen van hun huidige werk. Een vijfde van de recessiegroeiers heeft concreet geprofiteerd van hun groei, doordat ze tijdens de crisis een hogere functie hebben gekregen. De overgrote meerderheid behield vooralsnog dezelfde functie, maar dan met meer en/of andere taken. 

Recessiegroeier is ambitieus!
Recessiegroeiers zijn mogelijk de eerste vertrekkers bij organisaties als ze er niet binnen afzienbare tijd in slagen de doorgemaakte groei te verzilveren. Want de recessiegroeier is behoorlijk ambitieus. Volgens de Werkmonitor zijn ze vaker gericht op promotie dan de werknemers die niet sneller zijn gegroeid tijdens de crisis. Het is niet vreemd dat onder de recessiegroeiers een grotere behoefte bestaat om 'iets anders' te gaan doen dan onder andere werknemers (56 procent tegenover 46 procent). Behalve dat zij meer gericht zijn op een promotie, zijn ze ook vaker bezig om zich (passief) te oriënteren op een andere baan dan de andere werknemers. 

Behoefte aan groei
Voor werkgevers is het belangrijk om te weten dat de behoefte aan groei vaak groter is dan de loyaliteit naar het huidige bedrijf. Een meerderheid van de recessiegroeiers (58 procent) zegt desgevraagd van baan te willen veranderen als ze ergens anders sneller kunnen groeien. Vooral jonge werknemers zijn geneigd om van baan te veranderen, als ze zich bij een andere werkgever sneller of beter kunnen ontwikkelen (54 procent van de 18-30 jarigen, 45 procent van de 31-45 jarigen en 30 procent van de 46-plussers). Met name hoger opgeleiden streven naar een loopbaanlange ontwikkeling (88 procent) en zullen als eerste weg zijn als ze bij een andere werkgever zich beter of sneller kunnen ontwikkelen (49 procent).

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie tips om uw medewerkers tevreden te houden nu de recessie voorbij is
 Negen tips voor een post-recessie salarisverhoging
 Freelancebestaan lonkt door recessie
 Recessie creëert bijzonder zelfbewuste Generatie R
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
25-10-2010
 | 
10:37 uur
Alles heeft altijd een reden en als je goed volgt wat er op je pad komt - dus ook in slechtere periodes - kom je er vervolgens beter uit. Zakelijk en persoonlijk.

Mensen zouden wat meer hun intuitie moeten volgen en niet alleen acteren als 'de noog aan de man is'.
Jerabel Structuuradvies  |   | 
25-10-2010
 | 
11:53 uur
Een groot deel van ''de kwart'' werknemers heeft professionele begeleiding gehad om er sterker uit te komen. Van het begaanbare pad afwijken gaat niet zonder slag of tegenstoot. Ratio en intuïtie samen met persoonlijke begeleiding vormen dan een goed geheel om de juiste balans te vinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10