zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorzichtigheid op de arbeidsmarkt

14 oktober 2010 - Na een lichte daling van het online vacatureaanbod in augustus nam het aantal vacatures ook in september verder af, zo blijkt uit de Monster Employment Index. Het vacatureaanbod nam overal in Nederland af, behalve in Flevoland. De landelijke index daalde met vijf punten naar 86 punten en staat daarmee op hetzelfde niveau als in september 2009. Het online vacatureaanbod lijkt hiermee te stabiliseren.

"De index laat deze maand zien dat de afname van het online vacatureaanbod doorzet. Dat sluit aan bij de huidige situatie in het bedrijfsleven en het verminderde vertrouwen dat consumenten hebben in de Nederlandse economie. We zien daarentegen op lange termijn structurele verbetering in sectoren die zijn gerelateerd aan wetenschap en technologie, zoals research & development (R&D) en IT," aldus Warren Hammond, Managing Director van Monsterboard.nl. "Deze sectoren hebben het economisch zwaar gehad tijdens de recessie. We zien nog altijd een stijgende lijn in het vacatureaanbod bij deze branches, wat aantoont dat er nog steeds wordt geïnvesteerd. Aangezien veel bedrijven nu bezig zijn met hun plannen voor volgend jaar, ontstaat er een grote vraag naar werknemers in deze sectoren. Dit is een positief signaal voor werkzoekenden." 



Vacatureaanbod stabiliseert

Deze maand groeide het vacatureaanbod in de publieke sector en in de horeca- en toerismebranche met twee punten. Het aanbod in de gezondheidssector zakte deze maand verder terug met 21 punten. In de transportsector daalde deze maand het aanbod met vijftien punten, gevolgd door de productiesector (-elf punten). De maandelijkse index daalde in de financiële branche met zeven punten en in HR met twee punten. In vergelijking met september vorig jaar groeit het aanbod in een aantal branches waarin in de regel veel wordt geïnvesteerd nog steeds. Het vacatureaanbod in R&D steeg met 22 procent, in marketing, PR en media steeg de index met twintig procent en in de transport- en logistieksector steeg de index met negentien procent ten opzichte van vorig jaar. 

Flevoland enige stijger vacatureaanbod

In september nam in alle provincies het vacatureaanbod af, behalve in Flevoland. Daar steeg de index met een punt. In de andere provincies nam deze af met vaak meer dan een of twee punten. In Zeeland zakte de index deze maand het meest, met zestien punten. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar tonen Limburg en Noord-Brabant de sterkste groei. In Limburg steeg het vacatureaanbod in vergelijking met vorig jaar met maar liefst zeven punten en in Noord-Brabant met vier punten. 

Vacatureaanbod in Europa stijgt nog steeds

Het Europese vacatureaanbod steeg in september met twee punten. In Duitsland stijgt het aanbod maandelijks nog steeds sinds januari, deze maand met vier punten. In Zweden nam het vacatureaanbod toe met maar liefst elf punten. In België en Engeland steeg de index slechts met een punt en in Italië daalde de index net als in Nederland (-vijf).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zomerstop op de arbeidsmarkt
 Werkzoekende niet optimistisch over kansen
 Vacatureaanbod stabiliseert voor het eerst dit jaar
 Eerste stijging vacatureaanbod sinds twee jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10