zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

´Zwakke economische groei voor de eurozone tot 2012´

19 april 2010 - Hoewel vele grote lidstaten vorig jaar uit de recessie konden klimmen, blijven de verwachtingen op korte termijn voor de eurozone problematisch. Het bbp zal naar verwachting met één procent toenemen in 2010 en met 1,6 procent in 2011. De werkloosheid in Europa zal verder toenemen en in 2011 een piekniveau van zeventien miljoen werklozen bereiken.

Zo blijkt uit de 'Eurozone Forecast', het nieuwe kwartaalrapport van Ernst & Young dat is opgesteld in samenwerking met het vooraanstaande Oxford Economics en gebaseerd op het voorspellingsmodel van de Europese Centrale Bank.


"Zeker in tijden van economische crisis blijkt hoeveel behoefte er is aan degelijke macro-economische trends en voorspellingen. Daar waar vele rapporten terugblikken in de tijd, biedt de Eurozone Forecast als enige rapport een échte vooruitblik, niet alleen op de economische situatie van de hele eurozone, maar ook op die van de zestien lokale economieën," zegt Marnix van Rij, Partner bij Ernst & Young. 

Zwakke groei in eurozone tot 2012
"De recessie mag dan al voorbij zijn in de eurozone, het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen. De economie krijgt nu veel tegenwind door de Griekse financiële crisis en, ondanks enkele lichtpunten, zien wij geen volledig herstel vóór midden 2012, dus pas vijf jaar na het begin van de wereldwijde financiële crisis," waarschuwt Marnix van Rij. Het rapport rekent al in 2010 op een heropleving van de internationale handel en op het herstel van de Amerikaanse en Aziatische economieën. Door de stijgende vraag zal de economie in de eurozone lichtjes aanzwengelen. 

Een kloof tussen noord en zuid

Het herstel zal echter niet overal in hetzelfde tempo verlopen. Recent werd duidelijk dat enkele landen - niet alleen Griekenland, maar ook Portugal, Spanje, Ierland en, in mindere mate, Italië - in zware fiscale moeilijkheden verkeren. Door inspanningen om hun budgettekorten te verminderen, zal de economie in de mediterrane landen en in Ierland naar verwachting slechts met gemiddeld 0,6 procent groeien in de periode 2010-2012, in vergelijking met 1,8 procent in Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Als gevolg daarvan zal er volgens het rapport een kloof ontstaan tussen noord en zuid. Dat staat in sterk contrast met de situatie van vijf jaar voor de crisis toen Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje samen een groei kenden van gemiddeld 3,5 procent per jaar, in vergelijking met minder dan twee procent in de noordelijke buurlanden. 

Nog meer werkloosheid

De werkloosheid in Europa zal verder toenemen, zo voorspelt het rapport, en zal naar verwachting in 2011 een piek van zeventien miljoen werklozen bereiken. De economie moet nog met 1,5 à twee procent groeien voordat de productiviteit weer het niveau van voor de crisis bereikt en de tewerkstelling weer zal groeien. De werkloosheidscijfers zullen naar verwachting pas in 2012 weer beginnen te dalen. "Hoewel het bbp van de eurozone in 2009 met vier procent verminderde, daalden de werkloosheidscijfers slechts met minder dan twee procent. De tussenkomst van veel regeringen en de arbeidswetgeving hebben de schok tijdelijk opgevangen, maar eigenlijk gewoon met enkele jaren uitgesteld," verklaart Marnix van Rij. 

Fiscale bezuinigingen remmen groei
Als gevolg van de Griekse crisis zullen strengere fiscale maatregelen in de eurozone sneller moeten worden ingevoerd dan gepland. Het rapport wijst op een aanzienlijke vermindering van de begrotingstekorten: van bijna zeven procent van het bbp in 2010 naar minder dan drie procent in 2014. Dit zal op middellange termijn onvermijdelijk het hersteltempo vertragen. Op langere termijn zal een zwakkere euro de exportlanden echter ten goede komen. "De economie in de eurozone gaat in de komende maanden nog onzekere tijden tegemoet. Daarom pleiten wij ervoor dat overheden zich op groei en tewerkstelling blijven concentreren. De Europese Centrale Bank zou elke verhoging van de rentevoeten minstens tot eind 2011 moeten uitstellen, aangezien weinig banken geneigd zullen zijn om in de nabije toekomst leningen toe te staan," licht Van Rij toe. 

Geen dubbele dip, maar twijfel over toekomstig leiderschap van de eurozone

Een dubbele dip-recessie, waarbij de eurozone in de tweede helft van dit jaar terugvalt in de recessie, wordt volgens de 'Eurozone Forecast' onwaarschijnlijk geacht, maar blijft voor twintig procent tot de mogelijkheden behoren. Europa blijft kwetsbaar en hoogstwaarschijnlijk loopt de weg naar groei niet over rozen. Een terugkeer naar de situatie van voor 2007 hoeft daarom niet te betekenen dat Europa op economisch vlak opnieuw een leiderspositie zou innemen. Van Rij besluit: "De financiële crisis en daaropvolgende recessie in het Westen hebben de stroom van kapitaal en rijkdom van ontwikkelde naar ontwikkelingsmarkten alleen maar versterkt. Twee procent groei realiseren in de eurozone vanaf 2012, lijkt misschien een mooie prestatie in vergelijking met de vier procent daling van 2009, maar is niets in vergelijking met de 3,5 procent groei van de VS of de vijf à zes procent groei van de Aziatische markten. Europese regeringsleiders moeten zich afvragen hoe ze deze kloof kunnen dichten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips om het beste van te maken van die baan waar u aan vast zit
 Ondernemingen willen arbeidskosten met helft terugdringen
 De economie wordt nooit meer zoals die was
 Werkgevers: crisis te midden van crisis zeer slecht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10