zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kennisinvesteringen leiden tot hogere groei

26 mei 2010 - Uitvoering van de Kennisinvesteringsagenda (KIA), investeringen en maatregelen om tot de wereldtop van kenniseconomieën te behoren, leidt tot een hogere economische groei. Dat blijkt uit onderzoek van The Conference Board, in opdracht van de werkgroep Kennisinvesteringsagenda van het Innovatieplatform.

De studie verschaft een degelijke kwantitatieve onderbouwing van de stelling dat uitgaven aan onderwijs, onderzoek en innovatie sterk renderen. De studie concludeert dat bijna de helft van de economische groei tussen 1995 en 2008 afkomstig is van investeringen in kennis en innovatie. Van die helft is eenderde afkomstig van publieke investeringen en tweederde van private investeringen. Het onderzoek laat tevens zien dat als de groei in kennisinvesteringen die de afgelopen jaren is ingezet niet doorzet, en we deze enkel laten stijgen met de inflatie, de economische groei in het komende decennium met 0,4 tot 0,6 procent achterblijft. Door niet extra te investeren verliest Nederland zo de komende tien jaar tussen de dertien en 24 miljard euro van haar nationale productie. Belangrijke boodschap
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de werkgroep KIA: "Dit onderzoek bewijst dat investeren in kennis geld oplevert. Juist nu we voor de taak staan de publieke uitgaven grondig te herzien is dit een belangrijke boodschap voor een volgend kabinet. Een sterke economie vraagt om hogere uitgaven aan kennis. De Kennisinvesteringsagenda, die door een brede coalitie van bijna 30 organisaties en instellingen wordt ondersteund, verdient het daarom onverkort uitgevoerd te worden." 

Unieke dataset
Het Conference Board onderzoek is geleid door een Nederlander, Bart van Ark, hoofdeconoom bij The Conference Board en tevens hoogleraar economie aan de Universiteit Groningen. Van Ark en zijn collega's hebben een unieke dataset ontwikkeld die de materiële en immateriële uitgaven in de private en publieke sector van 1995 tot aan 2008 meet. Materiële activa zijn bijvoorbeeld machines, vervoermiddelen en gebouwen. Immateriële activa zijn bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling, economische competenties als merknamen, organisatiestructuren, bedrijfsspecifieke kennis en computer software. Een uniek aspect van het onderzoek is dat ook publieke uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en onderwijs expliciet worden meegenomen. De studie stelt vast dat de Nederlandse economie gemiddeld ruim veertien procent van haar bruto binnenlands product investeert in immateriële activa. 

Economische waarde
De onderzoekers stellen dat de meeste immateriële activa als lopende uitgaven worden geboekt in de nationale boekhouding, terwijl deze uitgaven als investeringen zouden moeten worden geboekt omdat ze economische waarde creëren. Van de gemiddeld 3 procent economische groei per jaar van 1995-2008 (iets hoger dan het officiële groeicijfer waarin immateriële investeringen niet expliciet worden meegenomen), blijkt 1,4 procent afkomstig te zijn van een toename in immaterieel kapitaal. 

Drie scenario's
The Conference Board heeft ook drie scenario's onderzocht voor publieke en private kennisinvesteringen voor de periode 2010 -2020. Het eerste scenario bouwt voort op staand beleid waarin de immateriële investeringen stijgen in het tempo van 2000-2008. Hierin groeit het BNP met 1,9 procent. In het pessimistische scenario stijgen de kennisinvesteringen alleen met de inflatiecorrectie. In dit scenario loopt Nederland in 2020 economische groei mis en blijft de groei van het BNP steken op 1,5 procent. Er is ook een scenario doorgerekend dat de kennisinvesteringen verder versnelt. In dit scenario groeit het BNP met 2,1 procent in 2020. Omdat de effecten van investeringen in basis- en voorgezet onderwijs pas later zichtbaar worden zal het verschil in groei na 2020 nog verder toenemen. Van Ark: "Onze data laten zien dat kennis en innovatie-investeringen de groeiprestatie van een economie op macro niveau drastisch beïnvloeden".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kennisintensieve bedrijven laten geld liggen
 Drie aanbevelingen om ondernemerschap te stimuleren
 Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei
 Zeven tips om te succesvol te innoveren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10