zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Carrièreswitcher verdient meer

28 september 2010 - Hogeropgeleiden die flexibel werken en vaak van baan wisselen gaan er financieel op vooruit. Dat stelt politica en columniste Mei Li Vos. Vos sprak woensdag tijdens een congres van Vereniging Achmea over flexibel werken in het Cobra Museum te Amstelveen.

Flexibel werken staat bovenaan de lijst van potentiële oplossingen voor het toekomstige tekort aan arbeidspotentieel in Nederland. Van baan wisselen zou bovendien voor met name hogeropgeleiden geen achteruitgang in salaris betekenen. Volgens Vos kan men, door van baan te wisselen, er juist op blijven vooruitgaan. Door steeds weer nieuwe kennis op te doen worden werknemers waardevoller op de arbeidsmarkt. Vos wisselde zelf meerdere keren van baan in haar carrière en is van mening dat dit daarnaast heeft bijgedragen aan haar werkplezier. 



Oogkleppen

In 2025 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder en komt Nederland arbeidskrachten tekort. Om ervan doordrongen te raken dat in flexibel werken een oplossing voor de komende tekorten ligt moet nog heel wat gebeuren, zo stelt Richard Steenborg. Steenborg is voorzitter van vakcentrale MHP en was samen met Ronald de Leij, adviseur beleidsontwikkeling bij werkgeversvereniging AWVN, aanwezig in Amstelveen. Volgens De Leij zijn werkgevers en werknemers er nog onvoldoende van doordrongen dat flexibel werken helpt het toekomstige tekort aan werkenden op te vangen. Volgens hem zit een oude arbeidsethos in de weg en hebben beide partijen oogkleppen op. Werknemers verkiezen een vaste baan nog steeds zeer regelmatig boven een tijdelijk contract of een eigen bedrijf, en dat is volgens de Leij niet per se de beste manier voor werkende mensen om zich te blijven ontwikkelen en hun waarde voor de arbeidsmarkt te behouden. 

Ouderen

Ook de vergrijzing wordt onderschat stelt de Leij. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werkgevers het probleem nog onvoldoende voelen, ondanks dat het tekort aan arbeidskracht voor de deur staat.
Werkgevers hebben nog steeds een ruime keuze en kiezen daarom voor jongere en goedkopere krachten. De cijfers laten zien dat slechts 22 procent van de werkgevers bereid is ouderen tot het 65e levensjaar aan het werk te houden. Slechts 8 procent van de werkgevers is bereid ouderen tot hun 67e binnen hun bedrijf aan de slag te houden. "Kortom; werkgevers vinden het op dit moment geen issue en voelen geen noodzaak om hier iets aan te doen," aldus adviseur De Leij.


Bron: Feller Media
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer mensen wisselen niet alleen van baan, maar van beroep
 Manager heeft het niet op jobhoppers
 Jobhoppers verdienen uiteindelijk minder
 Goede voorlichting ideale remedie tegen jobhoppende generatie Y
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10